URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2023, 10:16

Căutăm meseriași

Căutăm meseriași credit foto: fran1 / Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-a căutat măcar o dată în viață cu disperare un instalator, un electrician, un mecanic? Cine n-a fost gata, dacă i s-a spart o țeavă ori l-a lăsat mașina când îi era mai dragă lumea, să dea oricât doar ca să găsească un meseriaș? 

Ultima oară eu am pățit-o într-un moment nefericit rău. Cu trei zile înainte de Crăciun, când zăceam acasă, răpus de o viroză, mi-a crăpat o țeavă în centrala casei, unde se află și cazanul, și depozitul de peleți. În încăpere s-a format rapid o baltă, ca să nu mai zic că o grămadă de peleți au devenit pufuleți. Apa s-a scurs și în hol, unde taman pusesem mochetă și un dulap nou. 

Ca să previn o pacoste și mai mare, am oprit curentul și am închis și instalația de apă. În timp ce mă căzneam cu evacuarea bunurilor „murate”, am început să dau telefoane în căutarea unui meșter. Am epuizat întâi lista din memoria telefonului, apoi am luat la rând tot ce-am găsit pe net. Degeaba. Fie erau prinși în alte lucrări (cel puțin așa ziceau), fie nu aveau chef să lucreze de sărbători, fie nu răspundeau, pur și simplu, nici la apeluri, nici la mesaje. 

Între timp, mi se contura coșmarul ce urma: fără curent, fără încălzire, fără apă, bașca răcit cobză. Abia după câteva ceasuri, printr-un vecin am dat de un instalator pensionat, retras la țară, care s-a îndurat de mine. Nu știu dacă avea o datorie la cel care mi-l recomandase sau era pus să facă o faptă creștinească, dar cu o zi înainte de Crăciun a apărut în poartă, iar într-o jumătate de oră a rezolvat avaria. Culmea, deși putea să mă „facă” de bani, a fost rezonabil.

Am convenit că mai la primăvară va reveni pentru o revizie generală, să n-o pățesc din nou, dar, ce să vezi, de atunci nu l-am mai prins liber. Cred că are agenda mai încărcată decât un chirurg.

N-am povestit întâmplarea decât pentru că, sunt convins, nu puțini au trecut prin așa ceva. E tot mai greu să găsești un meseriaș pentru că, știm, cei buni, școliți odinioară, au plecat prin lume. Dar și pentru că, în urmă cu niște ani, Abramburica, fosta ministră Ecaterina Andronescu, a desființat școlile profesionale doar ca să verse tinerii către Sorbonicile de tot felul. Rezultatul? O mulțime de proprietari de diplome prestează prin supermarketuri și benzinării, ne aduc pizza la domiciliu, ne servesc pe la nunți.

Situația-i maro rău de tot, de câțiva ani nici firmele nu mai găsesc specialiști, așa că înființarea Campusului pentru învățământul dual, pentru care administrația județeană a procurat recent 20 de milioane euro din fonduri UE, este o măsură de salutat la scenă deschisă. Poate fi chiar salvatoare. Acolo vor fi formați instalatori, mecanici, electricieni, sudori, oameni fără de care nu se poate construi, nu se poate repara și nu se poate produce nimic. 

Și pe care, ăsta-i adevărul, nu o să-i poată înlocui nicio Inteligență Artificială, așa că vor ajunge să câștige mult peste viitoarele victime ale acesteia, „diplomații” de care, pur și simplu, mai curând decât ne așteptăm, nu va mai fi nevoie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dar și mulți...
... clienți vor moca multe, sau pe bani de nimic, eu execut instalații sanitare chiar și curent, dar așa le fac precum sunt plătit. Mulți plătesc puțin și vor mult și calitate.
Postat 05 Iulie 2023, 01:42 de Morometul
Asa e.
Si sa nu uitam ca si clientul face ochi ciudosi cand afla pretul mesterului/gradinarului. Cumva oamenii au impresia ca li se pot mari veniturile fara sa se mareasca cel putin proportional si cheltuielile(altele decat vacanta, haleala, masina, toale). Eu nu reprosez nimic sistemului de invatamant. Nimic din ce consideram noi 'mestereala' nu se invata si nu s-a invatat la scoala. Toti marii mesteri au invatat 'mestereala' muncind. Iar in ultimii ani au fost si sunt cursuri distincte de cele de la scoala, chiar si aici la ziar s-a facut baschalie ca firmele au trimis oferte de cursuri chiar si la profilele umane.
Postat 28 Iunie 2023, 12:10 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON