URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2023, 11:01

Grigorescu, un cartier cu nemulţumiţi

Grigorescu, un cartier cu nemulţumiţi foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Grigorescu din Oradea a avut o naştere grea şi o copilărie nefericită. Acum, când se apropie de majorat, vrea să se prezinte la bal în haine de gală, numai că Primăria cea rea îi pătează stofa.

Acum mulţi ani, un dezvoltator le-a pus la dispoziţie viitorilor locatari din Grigorescu nişte pământ. Nu tu drumuri, nu tu utilităţi, dar, comparativ cu alte zone, la preţuri mai mult decât rezonabile. Era pe vremea când orice neica dezvoltatorul păcălea locatarii, după care-i punea să reclame la Primărie că au condiţii de Evul Mediu.

În tot acest timp, cei care preferau zone mai centrale, atinse de utilităţi şi asfalt, dădeau o grămadă de bani pentru un petic de teren pe care să-şi facă casă. Ţin minte că atunci când a venit Ilie Bolojan primar, chiar s-a revoltat de tertipurile dezvoltatorilor şi a ameninţat că nu va face niciun drum pe acolo, până nu va asfalta toate străzile vechi ale oraşului.

Între timp, lucrurile s-au mai calmat, utilităţile au început să vină şi în Grigorescu, iar Primăria, din bani tuturor orădenilor, a investit în cartier nişte sume pe care în mod normal trebuia să le cheltuiască dezvoltatorul. Treptat a apărut şi asfaltul, iar acum se fac drumuri mai multe, ceea ce va da nu doar o altă faţă cartierului, ci şi un alt preţ caselor şi terenurilor rămase încă neocupate.

Şi totuşi, o parte dintre locuitori sunt nemulţumiţi pentru că şantieriştii produc deranj. Cum încă nu s-a inventat nici asfaltare in vitro, nici săpături în eprubetă, este evident că apare un disconfort în zonă.

Oameni se plâng că nu mai au acces în curţi şi case, că trebuie să suporte timp de câteva luni zgomotul şantierelor. Ehei, dacă astfel de deranj s-ar fi făcut pe dealurile Oradei, unde se aşteaptă de sute de ani asfaltul, riveranii nu doar că n-ar fi făcut scandal, ci i-ar fi întâmpinat pe şantierişti cu pâine şi sare. Şi, evident, cu pălincă.

Dacă cineva ar fi avut dreptul să se plângă de veşnicia şantierelor, aceştia ar fi fost locatarii din zona străzii Armatei Române care au tras o iarnă şi o primăvară în nămol până la gât.

Nemulţumiţii din Grigorescu în curând vor locui într-un cartier ţiplă, cu şosele asfaltate la marele fix. Atunci nu vor mai avea motiv să se plângă că nu-şi pot băga maşinile în curte. Chit că probabil acestea vor staţiona tot în faţa caselor, pentru că tradiţia lăsării cociei în faţa căputului nu dispare decât după două-trei generaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Christa
Nu văd de ce din taxele tuturor Orădenilor sa se asfalteze acolo, cand acolo acum 20 ani pasteau caprele. Ea adevărat acum plates si ei taxe. Au ales acolo, au fost prostiți sa cumpere, să-și bage utilitățile din banii lor, si apoi sa treaca strazile in proprietatea primariei.
Postat 08 Iulie 2023, 22:27 de Sandu2100
@Sandu2100
Corect. De ce trebuie cei care au platit pe terenuri cu utilitati sa plateasca din impozitele lor pentru aia de s-au mutat pe deal sau pe pajiste/ogor? Ar trebui ca la tigari....fumezi...platesti accize.
Postat 08 Iulie 2023, 22:02 de Christa
Voi ăștia din Grigorescu
Va lăudați pe la toți si arătați ca sunteți bogătași cu Grigorescu vostru cu tot. V-ați înghesuit ca oile sa cumpărați teren in Grigorescu si așteptați sa va facă primăria asfalt si utilități, de ce sa plătesc eu pt prostia voastră si apoi sa va lăudați ca locuiți in Grigorescu ??? Va plac impresiile de bogătași, atunci faceți chetă să va băgați utilități, nu intindeti mana.
Postat 08 Iulie 2023, 20:50 de Sandu2100
niste taranoi, cei din primarie
In SUA, hai ca e prea de tot, in Budapesta cand se face un cartier nou, prima data se aduc toate utilitatile pe strada, apoi se face strada cu asfalt trotuar tot. Pe urma se fac casele si blocurile. Cartierele astea noi sunt o rusine, nici 2 masini nu incap pe o strada, de mai faci trotuar trebuie sa o faci sens unic. Comunistii au facut de ex Iosia cu cap, e de ajuns sa vezi harta sa vezi organizre. Asta e dispretul primariei, a primarului doar sa isi umple buzunarele
Postat 08 Iulie 2023, 19:25 de Mihaita
Asa e
Oamenii nu ar trebui sa fie nemultumiti ca s-au dat autorizatii de constructie de catre primarie fara ca dezvoltatorul imobiliar () sa fie obligat sa traga utilitatile prima data, nu sa termine de construit dupa care acum se sparg drumurile si e totul vraiste. Acum nu mai au acces in curti si in case iar namolul e pana-n gat. Asadar oamenii nu ar trebui sa fie nemultumiti.Ar trebuie sa fie fericiti. Poate ca ar trebui sa puna mana de la mana si le dea si un premiu celor care au facut tampeniile respective.
Postat 08 Iulie 2023, 15:40 de Riviera
Bihoreanul
Partial aveți dreptate, aproximativ 20%, procentul de 80% despre dreptate ii apartine lui @dt72c2.
Postat 08 Iulie 2023, 15:04 de Maikeltroll
Nu doar in cartieru Grigorescu
Nemultumirile sunt in toate cartierele in care se fac modernizari. Constructorii incep toate strazile deodata fara sa tina cont oameni, sparg canalizari, rup fire de curent si internet si chiar produc pagube gardurilor unde lucreaza.(Pagubitii chiar si dupa ce fac plangeri la politie nu rezolva nimic). Primaria nu obliga constructorul sa aiba asigurare prin caietu de sarcini. Plus la sfarsit ne alegem cu o strada asfaltata facuta fara minte in care o femeie cu un carucior nu are nici o sansa. Inainte sa scrieti cartiere țipla haideti in teren. Nu poti posta fara a fi logat asai? Detin poze concludente pentru tot ceea ce am scris. Le ofer daca imi sunt cerute.
Postat 08 Iulie 2023, 14:35 de dt72c2
S-o luam de la temelia escr*cheriei!
Se stie cum stau luicrurile! ,,Dezvoltatorul" (un escr*c cu conexiuni in primarie+cl) doneaza drumurile UAT-ului. Consilierii accepta ,,pomana", desi stiu ca e un dar otravit. Odata instapanita pe drumuri primaria este somata sa introduca utilitatile. 1.Cine era primar cand municipiul a acceptat donatia? 2. Ce alianta avea majoritatea in cl? 3. Care sunt consilierii care au votat pt acceptarea donatiei?
Postat 08 Iulie 2023, 12:10 de pinonel
Wooow
Unul dintre cele mai bune articole pe care l-am citit! Felicitări!!!
Postat 08 Iulie 2023, 11:42 de Alex07
asfalt asfalt dar...
Asfaltul nu tine loc de civilizatie si nici de inteligenta....sunt 2 lucruri coplet distincte
Postat 08 Iulie 2023, 11:29 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON