URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
06 Iunie 2023, 10:44

Nimeni nu mai crede pe nimeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. După ce inițial revendicările au vizat creșteri salariale de 15%, apoi au urcat la 25%, pentru ca mai nou o mulțime de greviști să spună că vor 60%, ba chiar și „Vrem mai mult bănet, brutul îl vrem net!”, Guvernul - al cărui ministru al Muncii zicea că statul poate da doar vouchere fiindcă nu poate majora salarii prin OUG - a dat tocmai o Ordonanță de Urgență pentru o creștere cu 25%. Un debutant în sistem ar urma să aibă netul mărit de la 2.376 lei la 2.956 lei, în baza OUG care, atenție, are aviz negativ și de la Consiliul Legislativ, și de la Consiliul Economic și Social, fiindcă îi lipsește sursa de finanțare.

În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.

Nemulțumirea dospește până la furie, iar profesorilor amenință să li se alăture și lucrătorii din transporturile feroviare, și cei din sistemul sanitar, ba chiar și alții. Până și grefierii, și judecătorii, și procurorii, plătiți regește în raport cu starea jalnică a justiției, se arată nervoși la perspectiva că nu se vor mai pensiona de tineri și că pensiile nu le vor mai depăși salariile.

Cauzele încăpățânării profesorilor - despre care o parte a societății o consideră deplasată dat fiind faptul că folosesc copiii ca pe un fel de scut uman („Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri!”, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți) - sunt multiple, dar între toate prevalează neîncrederea.

Ce încredere să mai ai într-o guvernare, oricare ar fi ea, când toate guvernările au generat puhoaie de bugetari speciali? Ce încredere să mai ai într-o guvernare, când niciuna, nici de stânga, nici de dreapta, nici de stânga-dreapta, nu a respectat niciodată legea educației, alocând învățământului 6% din PIB? Ce încredere să mai ai acum, în această guvernare, când auzi că pentru tine nu sunt bani, dar cumperi avioane, și nimeni de la vârful puterii nu lămurește că achizițiile pentru apărare sunt vitale și nu poți compara mere cu pere? Mai ales într-o țară în care totul e pus în antiteză și în care suntem convinși, de pildă, că nu construim spitale fiindcă facem biserici...

România e guvernată, de fapt, de o lipsă totală de încredere. Profesorii au ajuns să respingă soluții raționale și fezabile pentru că au văzut exemplul prost al altor categorii, pentru care mereu au fost bani, și peste toate contra-exemplul, și mai prost, al guvernanților, care pentru ei înșiși au găsit totdeauna și mai mulți bani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Puterea unitatii
Asta inseamna puterea sindicatelor. Bineinteles ca si celor care lucreaza la privati le-ar prinde foarte bine, si ar fi necesara o marire de 25% a salariului, avand in vedere rata inflatiei si cresterea preturilor, insa, la privati, in general, "sindicatul" este patronul. Cei mai multi angajati din mediul privat sunt la mana angajatorului.
Postat 11 Iunie 2023, 18:12 de Timi
Pt excalibur
Excalibur o da din penibil in penibil. El, trecut de 60 de ani, om de la care am avea pretenții, confundă copiii cu baxuri, colete, cutii și etc. Pe copiii nu-i ridici cu stivuitorul deși și acolo iți trebuie finețe. Fiecare meserie are finitea ei. Să te ocupi de copii e cu totul altceva. A, că sunt materii multe de umplutură sau nu-s structurate corect? De acord. Dar PSD-ul ( a se citi și PNL) pe care l-ai votat și ridicat în slăvi cu vaccinurile de ce n-au făcut nimic în 30 de ani sa restructureze materia? Angajații nu-s de vină că patronul îi un prost. Cu patronul îi baiu, acolo e problema, acolo să te uiți. Îi și prost și nici nu plătește bine. Se plătește doar pe el.
Postat 06 Iunie 2023, 14:32 de georgemarian
„Vrem mai mult bănet, brutul îl vrem net!”
Aici aveti evolutia salariului minim pe economie in Romania [ https://www.calculator-salarii.ro/ ]. In pandemie 2200-2300, 2500 in 2022 si 3000lei in 2023. Ce faceau profesorii in pandemie? Stateau acasa , citeva ore pe zoom/meet, banul le intra pe card.Vouchere 1500. 60 zile lucratoare concediu pe an. Total 3 luni platite. Ce faceau restul "oamenilor muncii" ? Pai sa va dau eu un exemplu. Lucrator fastfood, firma shut-down, somaj tehnic dupa 4 luni, 900 lei. Wow. Naspa. Ne angajam la o multinationala, lucrator comercial. 2600 net. Timp de lucru 8+1 1/2 pauza, total 9 ore jumate/zi, practic 10 ore/zi cu transport. Singurele zile libere pe an sunt Pastele si Craciunul, in rest bagi de-a valma simbete, duminici, 1 mai, rusalii. Nu mai ai viata. Concediu 21 zile/ an. Salariul azi e pe la 3000 net. Cool. Profesorii , practic sunt invidiosi ca si alti angajati, care chiar fac/produc/lucreaza ceva, in economia de piata, au ajuns la nivelul lor de salarizare, de speciali. Consecinta unei masuri administrative din pix, salariul minim pe economie. Mai cititi aici performantele pe care le-ati obtinut, gratie tehnologiei: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nu-va-bateti-capul-cu-scoala-site-ul-ministerului-educatiei-a-fost-spart-de-hackeri-178604.html ] ... "Dragi elevi, nu vă mai bateţi capul cu şcoala, e o pierdere de timp. Ce te învaţă şcoala în 10 ani poţi învăţa gratis, pe Youtube, în 10 luni" . O poveste trista, pina la urma, care costa prea mult...
Postat 06 Iunie 2023, 11:42 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON