URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
24 Mai 2023, 10:48

Zgârie norii de pe strada Morii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un mare dezvoltator din Cluj a imaginat pentru strada Morii un cartier cu peste 800 de apartamente, cu spații verzi, zonă comercială și parcări pentru fiecare familie. Pe hârtie blocurile arată deosebit față de ceea ce s-a construit până acum la noi. De altfel, am constatat că dezvoltatorii clujeni vin cu proiecte mai interesante, în tot cazul altfel, care pot da și mai multă personalitate orașului.

Așa cum era de așteptat, locuitorii străzii s-au simțit ultragiați. Inițial au acuzat că pe acolo va trece și o linie de tramvai, motiv pentru care vor fi expropriați. Dar tramvaiul nu le afectează terenurile și, în plus, proiectul nu are nicio legătură cu noul cartier. 

Apoi, oamenii reclamă și faptul că blocurile înalte de 50 de metri le va fura lumina. Mulți regretă că se vor trezi nu cu imaginea unui câmp verde, ci cu aceea a unor edificii uriașe, ca să nu mai pomenim de zgomotul produs de tramvaie.

Dacă mergem pe principiul ca nimic să nu se schimbe pentru a nu ne induce stres, în curând s-ar putea cere și interzicerea zborurilor avioanelor, atâtea câte sunt, pe motiv că tulbură imaginea cerului străbătut de păsărele.

Mi se pare greșit să le spunem locatarilor de pe strada Morii că dacă nu le convine n-au decât să vândă și să se mute la țară. Dar nici nu e corect ca acelora care vor să stea într-un cartier modern din Oradea să le sugerăm să meargă în altă parte, pentru că viitorii vecini nu vor deranj. 

Dacă legile urbanistice sunt respectate, megieșii nu pot să dicteze ceea ce se face pe un pământ care nici nu este al lor. Doar dacă nu se include în Codul Penal expresia „tulburare a zenului”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
:::::))))))
Moare PROPAGANDA de ciudă
Postat 25 Mai 2023, 18:48 de Sandu2100
Cuvintele
La Oradea cuvintele capătă un nou sens, 15 etaje=zgârie nori si drum express= 1 bandă pe sens.
Postat 25 Mai 2023, 17:53 de Maikeltroll
caca conda
Anaconda ceva asistat social, sau care sta pe banii parintilor si se viseaza in ceva metropola cu zarie nori. Du-te mai baiete si munceste ceva
Postat 25 Mai 2023, 17:34 de adi13
Sate!!
Cui nu-i place la oras, n-are decat sa se mute in satele de primprejur, unde se gasesc o gramada de case in care nu sta nimeni si care se pot obtine la preturi accesibile!! Orasele se dezvolta pe VERTICALA!!!
Postat 25 Mai 2023, 14:43 de AnaConda
in lumea moderna se construieste mai mult turn mai inalt si mai rasfirat si rar, decat lamele de 4 sau 10 etaje lungi cat strada de pe vremea arhaica pana in '89.
blocurile turn obstructioneaza mai putin lumina naturala solara, decat blocurile lama. Vezi o macheta care sa umple la maxim aprobat conform regulament de urbanism ptr blocuri, dupa POT si CUT cu nr de apartamente, la bloc de 8 etaje si cate ar fi, sa zicem, 800 apartamente, lung de 300m (si urat), versus 6 turnuri de 15 etaje dar doar de 50m de late, care respecta legislatia nationala privind lumina soarelor la solstitiul de iarna in ziua cea mai scurta. @excalibur, estimand 2,7m pe nivel (incluzand betonul podea/tavan), la 15 etaje blocul imi da ca ar avea 43.2m inaltime. Conform PUD propus de dezvoltator, distanta dintre bloc si cea mai apropiat gard (nu casa) e de 35,7m, adica se incadreaza si chiar trece peste cei 50-100% din inaltimea cladirii propusi de tine. Sa vedem constructia terminata si critcii vor intelege ca defapt blocurile nu sunt asa de mari, asa de aproape, asa de umbritoare. Sau sa aduca dezvoltatorul o macheta 3D la CMUAT sa vada vecinii ca nu e deloc chiar asa de rau precum exagereaza criticii
Postat 24 Mai 2023, 23:55 de unu
Zgârie brânză ...
... va scrie pe asfaltul de intrare în cartier. Nici în oraș și nici la țară.
Postat 24 Mai 2023, 18:31 de KP
Ha ha ha
Zgarie nori la 15 etaje??? Atunci cel din Cluj de 26 etaje ce e?
Postat 24 Mai 2023, 13:55 de Petre93
Blocuri Iosia
Poate un articol pe tema asta si pentru blocul/blocurile din Iosia de 4 etaje de pe strada aviatorilor colt cu lipovei? Zona frumoasa de case, rar case cu etaj dar pentru rechinii imobiliari se fac exceptii.
Postat 24 Mai 2023, 11:54 de dinoradea
Maestrul Zen
Pina si comunistii aveau niste STAS-uri legate de niste distante minime intre cladiri/ blocuri. E vorba de intimitate/ servitute de vedere parca ii spune in codul civil. Cu implicatii in estetica ansamblului rezidential, spatii verzi, viitoare congestii. Una e sa te apuci sa faci un cartier de la zero,green field, pe multe hectare la dispozitie, acolo poti face (aproape) ce vrei, ce-ti trece prin cap. Alta e sa te intromisionezi intr-o zona deja configurata, sau sa te alipesti, cazul nostru. Pentru astfel de cazuri, s-ar putea impune prin reglementare cu efect juridic o distanta minima intre cladiri. Distanta ar putea fi intre 1/2 si 1/1 din inaltimea cladirii celei mai inalte. Deci, vrei sa construiesti o casa linga casa preexistenta a vecinului, lasi intre 3 si 6m. Vrei sa faci un bloc de 50m , intre 25 si 50m... Asta ar potoli foamea dezvoltatorilor. Din desenul publicat anterior, desigur nu se pot citi cotele, ca din intimplare... se pare ca sunt 35m intre noile cladiri si blocurile vechi, respectiv case. De studiat daca e suficient. Oricum 15 etaje e nitel exagerat, ajungeau 10...
Postat 24 Mai 2023, 11:24 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON