URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Atac la turnuri: Proiectul viitoarelor blocuri de 15 etaje din Oradea îi nemulțumește pe vecinii de la case (FOTO/VIDEO)

Atac la turnuri: Proiectul viitoarelor blocuri de 15 etaje din Oradea îi nemulțumește pe vecinii de la case (FOTO/VIDEO) DEASUPRA TUTUROR. Municipalitatea vrea să avizeze construirea celor mai înalte blocuri din Oradea și a unei linii de tramvai în spatele Selgros, dar locuitorii se opun, acuzând că rămân fără lumină și liniște. Persoane necunoscute au și rupt proiectul afișat pe gardul ce împrejmuiește terenul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietarii caselor din strada Morii, de la marginea cartierului Nufărul, își văd liniștea amenințată. Primăria Oradea a supus dezbaterii publice un proiect pentru construirea a 6 blocuri cu 15 etaje în spatele magazinului Selgros.

„Pe lângă că vrea să ridice aici blocuri cum nu mai sunt în oraș, de n-o să mai vedem niciodată lumina, vrea și să construiască prin grădinile noastre o linie de tren către Băile Felix”, reclamă o riverană. Dar municipalitatea susține ideea...

Înalte de 50 de metri

Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe pagina Primăriei Oradea la finele lunii trecute. Amplasat pe un câmp îngrădit, delimitat de magazinele Brico Depot, Selgros și strada Morii, Planul Urbanistic de Detaliu prevede construirea celui mai înalt cvartal de blocuri.

„Regimul de înălțime maxim propus este de S+P+15, iar înălțimea maximă la cornișă de 50,80 metri”, arată studiul elaborat de arhitectul de casă al Primăriei, Daniel Tivadar, patronul Poliart.

Construcțiile, cu parcări la subsol, spații comerciale la parter și circa 840 de apartamente dispuse pe 15 etaje, ar urma să aibă câte un loc de parcare pentru fiecare locuință de până la 100 metri pătrați și două pentru cele mai mari.

Studium Green, firma omului de afaceri Dorin Bob (foto), cu o cifră de afaceri de 7,5 milioane lei în 2021, titulara mai multor proiecte imobiliare precum Wings, Season și West Side Park din Cluj-Napoca, vrea să intre pe piața orădeană. Riveranii, nu.

„N-o să mai vedem soarele”

 „Acum din grădină vedem câmpul verde, după ce se fac blocurile n-o să mai vedem nici soarele”, zice o orădeancă din strada Morii. Persoane necunoscute au și rupt afișul PUD-ului de pe gardul ce împrejmuiește terenul. „L-au pus pe partea spre centură, pe unde nu trece nimeni, în loc să-l pună la noi pe stradă sau să vină să ne întrebe”, acuză un bărbat.

Locuitorii zonei au aflat întâmplător de proiect. „Un vecin a văzut dezbaterea pe site-ul Primăriei. N-avea nimeni de gând să ne consulte, deși vor să aducă și o linie ferată prin spatele caselor noastre”. Orădenii vorbesc de interese financiare. „La peste 50 milioane de euro, cât ar fi un astfel de proiect, eu zic că merită să cheltui câteva milioane de euro ca să ungi ușile prin Primărie”, spune unul cu năduf.

„Vor rămâne 15 etaje!”

De altfel, BIHOREANUL a aflat că PUD-ul a și primit avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului încă din 4 mai. Părerea arhitectului-șef, Radu Fortiș, o vom afla însă doar săptămâna aceasta, când revine din concediu.

În schimb, primarul Florin Birta e destul de tranșant: „Acolo este un PUZ care prevede blocuri de 15 etaje încă din 2008. Acum, PUD-ul aprobat de CMUAT a fost introdus în dezbatere publică ca să vedem ce spun oamenii”.

Lansată pe 20 aprilie, dezbaterea a fost suspendată săptămâna trecută, dar nu la opoziția orădenilor, ci pentru unele modificări. „În capătul parcelei va exista un pod peste Peța și un sens giratoriu la intersecția cu strada Iancu de Hunedoara. Vrem ca traficul din noul cartier să nu iasă direct în șoseaua de centură sau în strada Morii”, explică viceprimarul Marcel Dragoș, coordonatorul CMUAT. Și acesta spune clar: „Acolo vor rămâne blocuri de 15 etaje. Regimul de înălțime al zonei permite o astfel de dezvoltare imobiliară”.

Tramvaiul de Felix

Mai mult, parcela va fi străbătută inclusiv de o linie ferată. Primăria lucrează la proiectul unui tram-tren care va lega zona Nufărul de comuna Sânmartin, cu stațiunea Băile Felix.

Investiția de circa 150 milioane euro este mult mai mare, vizând inclusiv legături feroviare cu Borș, Toboliu și Aeroportul. Ținut la secret de conducerea municipalității și a Consiliului Județean și dezvăluit involuntar săptămâna trecută de responsabilii OTL, proiectul încă nu are sursă de finanțare și este în faza realizării studiilor de fezabilitate.

„Din capătul cartierului Nufărul, linia de tramvai ar putea fi prelungită printre magazinele Brico Depot și Selgros, de-a lungul grădinilor, va traversa Peța pe viitorul pod și se va conecta la vechea linie de tren care merge din Velența spre Băile Felix”, a explicat BIHOREANULUI un angajat al Primăriei.

Reprezentanții municipalității spun că deranjul va fi minim pentru riverani. „Grădinile oamenilor nu vor fi afectate. Prin proiect s-a păstrat loc suficient pentru viitoarea linie de tramvai”, spune funcționarul. Totuși, locuitorii zonei sunt sceptici. În locul câmpului verde cu care s-au obișnuit, nu mai văd, cu ochii minții, decât zgârie-nori și trenuri...

Un videoclip de prezentare a complexului, făcut public de arhitecta proiectului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Degeaba avizează primăria...
...dacă legea în construcții e clară, nu ai voie să ai geamuri spre curțile vecinilor, doar iluminatoare și nici balcoane, citiți legea în construcții. Doar proștii nu atacă aceste nelegiuiri, vă constituiți rapid în asociație de locatari, și angajați un avocat, veți câștiga procesul, degeaba răgniți pe facebook, sau pressă, justiție nu se face la televizor, nici în presă, facebook sau altele de gen, doar în sălile de judecată. Bag seamă că cineva a luat șpagă mare să dea avizul favorabil acelor constructori. Vă urez baftă.
Postat 19 Mai 2023, 22:08 de Morometul
Câteva problemuţe...
Să zicem că aautorizarea a fost făcută urmând toţi paşii legali (să zicem - pentru că procedural ştiu că s-au făcut, numai că în vârful picioarelor ca să nu afle nimeni care s-ar putea opune), dar mai există o problemuţă micuuuuuţă de tot: solul din zona străzii Morii, care este extrem de instabil. Chiar şi blocurile cu 4 etaje construite acolo pe vremea lu' ceaşcă au avut probleme imense în momentul construcţiei: exista riscul să se scufunde! Nu ştiu care a fost soluţia tehnică, dar mă gândesc că 15 etaje cântăresc olecuţă mai mult decât 4...
Postat 18 Mai 2023, 10:32 de TomaAlimos
Discutie inutila cu termeni pomposi si eronat interpretati.
Daca primaria ar fi fost implicata direct in “dezvoltare”, “gentrificare”, construind un sistem propriu de locuinte, asemeni multor orase occidentale, probabil locuitorii nu ar fi protestat ca in cazul unei evidente satisfaceri a “dezvoltatorilor”. Din pacate primaria are alte prioritati, prefera sa scoata ostentativ la inchiriere niste apartamente, case, care nu au avut parte de intretinere de la ultimul proprietar, probabil pierit in lagar, singura speranta a eventualilor locatari fiind achizitionarea lor in viitor la bani de nimic, pe baza de intrare la directia patrimoniu.
Postat 18 Mai 2023, 08:18 de User anonimizat
Greuț
Atunci când esti implicat direct in "dezvoltare"
Postat 17 Mai 2023, 22:44 de Maikeltroll
excalibur
Aia se întâmplă la București, spre fericire nu se întâmplă la Oradea.
Postat 17 Mai 2023, 21:28 de Sandu2100
Spor la sters
[https://www.riseproject.ro/articol/cum-se-ridica-ilegal-ultimul-cartier-de-blocuri-din-parcul-tineretului/][https://www.wowbiz.ro/de-gura-vioricai-de-la-clejani-vecinul-care-ridica-un-imobil-langa-casa-acesteia-a-dat-bir-cu-fugitii-a-lasat-constructia-in-paragina-afla-detalii-foto-video-exclusiv-16876777] [https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-dezvoltator-a-ridicat-ilegal-un-bloc-inalt-printre-case-interbelice-in-capitala-locuintele-vecinilor-au-fost-afectate.html]
Postat 17 Mai 2023, 18:40 de excalibur
E plina europa de orase medievale, care la vremea lor erau state of the art, cu case lipite in calcan, fara garduri la strada cu fundatia direct in trotuarul pietonal, public
No vezi mă, asa a făcut Bolojan, aproape ca asa a fost înainte.
Postat 17 Mai 2023, 17:54 de Sandu2100
Ce destepti sunt unii
Alo gara, nu confundati zgirie norii din america cu burgurilr de provincie din romania. E plina europa de orase medievale, care la vremea lor erau state of the art, cu case lipite in calcan, fara garduri la strada cu fundatia direct in trotuarul pietonal, public. Asa au fost vremurile, nu s@ putut mai mult. Acum sa va relatez modus operandi rechini imobiliari, romania, ultimii 20 ani. Caz valabil si pentru blocuri, dar mai ales la case. Puneti mina pe google. Se cumpara o casa veche pe o strada linistita. Se demareaza formalitatile legale, pud, CU, avize apa etc. Paralel se lucreaza la proiect. Pina sa fie eliberata autorizatia de constructie, la fata locului apare un excavator. In regim de urgenta apare un gropoi si se incep turnarile fundatiei si radierului. Vecinii, alarmati, incep sa umble prin primarii, inspectorate, pe la toti bugetarii esentiali. Afla surprinsi ca in gardul lor se construieste un dragalas de imobil. Nu e bloc are doar 3 nivele. Pina sa se apuce victimele de contestatii, petitii, audiente, blocul e gata ridicat. Fu##-ma, dar are 5 etaje, 1.9m pina in gardul meu. Incepi iar sa te agiti, sa scrii hirtii. Afli ca s-a facut modificare de proiect, 2 etaje extra, retrase, cu terasa, pentru cunoscatori. Game over. Pa. La bulivar,birjar...
Postat 17 Mai 2023, 16:29 de excalibur
Se plang pe niste minciuni de propaganda comunista
Le trece trenu prin curte, care defapt e pe sinele deja existente de tren, la capatul celalaltal parcelei vecinului, si care defapt e tramvai. Ba, trece tramvaiu la 500m de casa, cu 2 strazi mai incolo, hai la scandal. Mamir ca ziarul i-a bagat in seama si le-a mentionat cu atata seriozitate aberatiile
Postat 17 Mai 2023, 15:21 de unu
Penibile plangerile vecinilor, si opozitia la gentrificare
Daca vrei sa vezi campul verde de flori pe pe terasa curtii tale, atunci cumpara terenu ala, nu te plange ca vecinul construieste. Daca vrei sa nu ai vecin, ca sa nu fie galagie (pune-ti termopane) si aglomeratie, atunci cumpara tu terenul ala, dar se pare ca nuinteleg astia viata la oras, sunt ca ai care aud masini si motocilete pe bvd Nufarul. Studium Green chiar e o firma serioasa cu proiecte de arhitectura moderna, cu toate facilitatile, care includ toate detaliile in proiect si le ajusteaza la cererile realiste ale primariei (giratoriu, strada de acces etc). Nici o dezvoltare de dupa 1990 nu mai are densitate ca si in anii 1500-1950 cand tot centrul orasului a fost construit la calcan, case insiruite cat sunt strazile de lungi, ci sunt mai aerisite, au studii de insorire, spatii verzi, parcari… tot bagatorii astia de vina se plang ca se scumpesc impbiliarele in oras (e bone ca e cerere si lumea vrea sa cumpere), dar se opun noilor constructii care ar putea creste oferta si sa pastreze preturile la novel maijos si accesibil. Bine face primaria ca nu negociaza cu niste vandali care rup afise de pe proprietatea vecinului. Cu siguranta intr-o lume libera astia au optiunea sa se mute la tara si sa isi ia acolo curte mare si ieftina!
Postat 17 Mai 2023, 15:19 de unu
Miscarea trogloditilor
Asta are rolul de-a stanjeni sau chiar de-a bloca orice initiativa de progres!! Cine vrea viziuni largi si deschise din propriile gradini, poa' sa mearga la tazra unde sunt "n" case nelocuite care se pot obtine la preturi absolut rezonabile!! Dar ceea ce nu pricepe subsemnata/ul este pentru cine se construiesc atatea blocuri??!! Am auzit eu ceva da' mai bine tack!!
Postat 17 Mai 2023, 14:07 de AnaConda
@excalibur & @petre
Metode patentate! Va fi nevoie de parcari, de parc(uri), de scoala/gradinita/dispensar, etc, etc. Bine-nteles ca nu i s-a cerut dezvoltatorului teren, el, terenul, va fi luat pe bani de nimic de la pulenii de la case!
Postat 17 Mai 2023, 12:16 de pinonel
ia sa ne mai lase aia din str. Morii..
...cu pretentiile. Daca-i intrebi, toti, dar TO(n)TI au votat cu amandoua mainile cu pnl, ilie de la scularie, birtaşu etc., asa ca au exact ce-au votat ! Bai astia de pe Morii si imprejurimi, vedeti ca anul viitor mergeti iar la vot :))))))
Postat 17 Mai 2023, 11:04 de topograf
Demolarile urmeaza
Apoi vor demola casele de pe Morii ca e nevoie de parc si piste de biciclete. Poate tramvaiul va trebui sa treaca prin case
Postat 17 Mai 2023, 11:02 de Petre93
Ar putea un intelept sa ne lamureasca
„Din capătul cartierului Nufărul, linia de tramvai ar putea fi prelungită printre magazinele Brico Depot și Selgros, de-a lungul grădinilor" Expropriaza parcarea selgrosului? Nu cred, posibil sa vina prin parc, pe canal, printre blocuri? Nu degeaba e secret...
Postat 17 Mai 2023, 10:40 de excalibur
"Condamnati"
Se pare ca in Oradea singurii care mai au garantia proprietatii sunt cei care locuiesc la bloc, in rest orice casa sau zona de case, daca e vizata de vreun rechin imobiliar va fi inghitita (cu bani sau cu ajutorul primariei, care e experta in a gasi portite si motive sa faca exproprieri). Faptul ca se construieste mult, scump si prost nu inseamna neaparat dezvoltare (creste doar aglomeratia si numarul de oraseni platitori de taxe)
Postat 17 Mai 2023, 10:23 de oradeanbihor
Nu sta un oras intreg dupa unii anti dezvoltare
Eu zic ca oamanii astia nu inteleg pe ce lume sunt: daca vreeau sa vada in continuare campul verde in spatele gradinilor lor trebuiau sa faca cheta si sa cumpere terenul, altfel propietarul face ce vrea cu el in limitele legii si reglementarilor urbanistice. Legat de "calea ferata" sa le para bine ca INCA nu au fost expropiati.
Postat 17 Mai 2023, 10:07 de alexcuce
Les jeux sont faits!
In traducere: jocurile sunt facute! Nu conteaza legislatia in domeniu, nu conteaza nimic cand e vorba de bani, multi bani! Oradea PeNaLi-lor e sufocata de cancerul coruptiei. Intersectia Dobrogei cu Muntele gaina, intersectia Muntele Gaina cu Razboieni, Stefan Zweig nr 10A, etc, etc, etc. E vorba de constructii cu 3-4-5E+P in zona de case cu parter, rar cate una cu un etaj. Asa ceva n-ar fi posibil fara un sir intreg de ilegalitati! Inspectoratul de stat in constructii, cmuat, serviciile si directiile primariei si lasta e lunga. PeNaLii sunt infiltrati peste tot, ne vor trebui multi ani sa facem ordine! P.S. In Bucuresti s-au dat amenzi pt borduri prea inalte. Erau jumatate din cele cu care a impanzit ţӑranul Oradea si mai nou judetul. De pilda daca faci o pana intre Oradea si Sanmartin n-ai unde trage masina, bordurile au juma de metru, obstacol antitanc, nu alta.
Postat 17 Mai 2023, 09:58 de pinonel
Foame de bani
Doar 6 bucati? Da ce nu 10? E mai simplu de calculat...Probabil parcarile sunt la parter. Ca in randare nu se vad decit arteziene si pasarele, zici ca esti la Monte Carlo...Iata ce prevad "Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei din 04.02.2014" :(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. Doctrină (1) (2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1). Repetam: "În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire" Cit au cele 15 etaje? 50m? Pe o raza de 50m in jurul viitoarelor blocuri sunt alte cladiri? Sunt case? Ma tem ca , la cum sunt amplasate blocurile, casele alea nu vor mai vedea soarele. Nu va bucurati. Normele alea sunt niste recomandari pe care urineaza cu bolta orice arhitect incepator. Iar Tivadar Birta si Fortis sunt transanti : „Acolo este un PUZ care prevede blocuri de 15 etaje încă din 2008. Acum, PUD-ul aprobat de CMUAT a fost introdus în dezbatere publică ca să vedem ce spun oamenii”... Bahtalo
Postat 17 Mai 2023, 09:47 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON