URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum vreo 10 ani, marii consumatori de cultură din Oradea vituperau împotriva "ţăranului din Birtin" pe motiv că acesta nu face destule manifestări, care să satisfacă pretenţile celor care se trezesc pe Mezzo şi adorm pe Arte. Ei bine, acum lucrurile artă cu totul altfel...
Zic şi eu
Adrian Cris
Şeful Consiliului Judeţean ne ia de proşti. Vinerea trecută, Pásztor Sándor s-a înfoiat în faţa presei locale că a „purtat discuţii” cu nişte nemţi din districtul Steinfurt, pe care l-a prezentat drept „motorul Germaniei”, deşi în realitate doar landul din care face parte, Renania de Nord - Westfalia, este o „locomotivă”, nicidecum districtul respectiv, eminamente rural.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Motivul principal pentru care Avocatul Poporului cere declararea Codului administrativ neconstituțional, în ansamblul său, este tocmai ce am arătat săptămânile trecute, respectiv adoptarea acestuia în procedura de urgență a ordonanței guvernamentale, cu ignorarea rolului de legiuitor al Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Opinii

Vremea pulanului
Opinii
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
20 August 2018, 12:40
Apă pentru asistaţi
Opinii
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
15 August 2018, 15:59
Teroare asupra României
Opinii
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
14 August 2018, 16:58
Untold-Napoca, a patra venire a domnului
Opinii
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
13 August 2018, 11:58
Oradea va fi Mare
Opinii
Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.
11 August 2018, 10:06
Avocat: Toate amenzile neplătite până la 24 august pot fi reduse la jumătate din minim
Opinii
Așa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale va intra în vigoare la data de 24 august 2018. Plata a jumătate din minimumul amenzii se va putea face în 15 zile, în loc de 48 de ore, cum este în prezent, și va fi aplicabilă tuturor persoanelor care au amenzi neachitate la data de 24 august 2018.
07 August 2018, 10:37
Piața Unirii de zarzavaturi
Opinii
În jurul marilor catedrale sau a piețelor centrale unde se practică acest tip de comerț, după amiază dughenele dispar ca prin farmec, iar spațiul devine liber și curat ca o farmacie. Ei, bine, aici am eu îndoieli. Oare cum am putea menține standardul de curățenie specific spațiului occidental câtă vreme încă suntem minați de filosofia lui „lasă, mă, că merge și așa”?
07 August 2018, 09:49
Un concert cât un festival
Opinii
Mă gândeam, în timp ce îi ascultam, că fiecare dintre ei poate fi cap de afiș al unui festival de muzică. De altfel, au și fost, nu o dată. Dar, în urma ideii lui Aurel Mitran, impresar iscusit, cei patru urcă din când în când pe scenă deodată. Atunci, își spun corifei și se ocupă cu tandrețurile pentru femei. Că n-au găsit altă rimă.
06 August 2018, 09:48
Stâna, poate o stațiune
Opinii
Pe român, dacă nu-l chemi la nuntă, se supără. Dacă îl chemi, nu vine. Aşa şi când îi vine cuiva o idee. Dacă nu face nimic, e delăsător. Dacă face ceva, precis că o dă în bară. Cam în situaţia asta sunt fraţii Micula, după ce au anunţat că vor să revitalizeze Stâna de Vale. Nu-i mai puţin adevărat că au dat suficiente rateuri cu hotelurile de la Marea Neagră pentru ca lumea să fie suspicioasă.
01 August 2018, 13:26
PNL vs UDMR, război în trei
Opinii
Zarurile au fost aruncate, Cezar a trecut Rubiconul, cale de întoarcere nu mai este. La doi ani după alegerile care au dat în Consiliul Judeţean o majoritate formată din 18 reprezentanţi PSD-UDMR-ALDE, agresivă, dar totuşi fragilă, şi o minoritate de 17 PNL-işti, mare, dar frustrată că puterea nu ţine cont de ea, vinerea trecută liberalii lui Ilie Bolojan au declarat război exponentului puterii, preşedintele Pásztor Sándor.
31 Iulie 2018, 11:53
Mi-e dor de Sanyi Kiss
Opinii
Deja începe să-mi fie dor de Sanyi Kiss. Era el hoțoman, dar nu șovin. Dar omul a fost înlocuit de jalnici epigoni, care ani de zile i-au dus geanta și i-au cules scamele imaginare, care se dovedesc mult mai toxici decât el.
30 Iulie 2018, 20:01
Civilizarea cu forţa
Opinii
Ilie Bolojan, primarul de Oradea, pare un om foarte grăbit. În anii pe care-i mai are la conducerea Primăriei vrea să schimbe cât mai multe lucruri. Nu ştiu dacă o face din altruism, din dorinţa de satisfacere a propriului ego sau pentru că aşa cere fişa postului, cert este că are talentul de a supăra pe toată lumea. Nu pot să nu remarc faptul că numărul contestatarilor săi creşte de la o zi la alta.
30 Iulie 2018, 10:58
Schimbări importante în actul de justiţie: Intră în vigoare modificările Legii privind organizarea judiciară
Opinii
La 20 iulie a.c., Preşedintele României a emis decretul de promulgare a Legii nr. 207/2018, pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Este vorba, practic, de prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public. Dincolo de aspectele politice, noua lege aduce modificări importante cu impact direct asupra actului de justiţie.
26 Iulie 2018, 10:51
Bodog, file de poveste
Opinii
Dacă un şofer face un accident fără victime, pe eBihoreanul.ro vor citi ştirea cel puţin 10.000 de oameni. Dacă sunt răniţi, se ajunge la 15.000 de cititori. Dacă, Doamne fereşte, a şi murit cineva, numărul curioşilor sare de 20.000. Dacă, pe deasupra, şoferul conducea un BMW, peste 30.000! Vestea că Florian Bodog a fost dovedit că şi-a plagiat una din lucrările de doctorat nu strânge, însă, mai mult de 8.000 de cititori.
25 Iulie 2018, 11:01
Înapoi în trecut
Opinii
La Centenar, România Mare şi mândră de odinioară nu numai că nu şi-a unit pe deplin provinciile prin autostrăzi, ci reîncepe să sufere de boli ale trecutului, numărând copii morţi de rujeolă, dar şi de probleme pe cât de noi, pe atât de umilitoare. Micul Paris a devenit un mare Voluntari, oraşe întregi rămân fără apă şi se sufocă în duhoarea gunoaielor, munţii sunt raşi, lacurile, ba şi Dunărea, acoperite de mizerii ca-n lumea a treia. Noua Românie bate recordurile, în schimb, la bugetari de lux, pensii speciale şi chiolhanuri groteşti, cum se anunţă cele cinci Zile ale Alexandriei lui Dragnea, ce bat la scor Scorniceştii ceauşişti.
24 Iulie 2018, 12:02
Preasfinții și arginții
Opinii
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
22 Iulie 2018, 13:01
Dragă Andrei...
Opinii
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
19 Iulie 2018, 16:35
Festival medieval
Opinii
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
18 Iulie 2018, 12:42
Bolojan şi ceilalţi
Opinii
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
17 Iulie 2018, 15:25
Ţigănie rai, rai care erai
Opinii
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
16 Iulie 2018, 18:08
În taxi cu un asasin plătit
Opinii
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
16 Iulie 2018, 11:02
'Arhitectul' Bolojan
Opinii
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
11 Iulie 2018, 10:25
Opt nume de ținut minte: Cine sunt parlamentarii din Bihor care au votat legile monstruoase
Opinii
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
10 Iulie 2018, 10:38
Dacă România se califica la Mondiale...
Opinii
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
09 Iulie 2018, 12:20
Cum se rezolvă o porcărie
Opinii
Degeaba au ieşit orădenii în stradă ca să se plângă de mirosurile de la Nutripork. Degeaba s-au mobilizat internauţii. Degeaba a urlat presa. Mirosurile nu ajungeau nici la Ministerul Mediului, nici la APM Cluj, unde se stabilea dacă porcii chiar put sau orădenii sunt prea sensibili. Primarul Bolojan a decis să încheie acest război drept, dar interminabil, cu o pace avantajoasă pentru orădeni. Şi de data asta nu s-a sfiit să-i ofere compensaţii patronului de la Nutripork...
04 Iulie 2018, 10:00
Antiromânisme
Opinii
După ce luaţi o pauză de respiraţie, hai să ne punem întrebările: o fi sau nu ştirbire a "suveranităţii naţionale" faptul că politicienii noştri, spre deosebire de alţii, nu mai au voie, practic, să facă puşcărie? Dar acela că o treime din români au buda-n fundul curţii, o fi "discriminare negativă" a poporului nostru faţă de alte popoare sau nu?
03 Iulie 2018, 11:30
Tom & Jerry şi Ilie
Opinii
Cele mai cunoscute animale domestice din lume au intrat în vizorul Primăriei din Oradea. Împreună cu porumbeii au devenit ţintele publice ale unui nou regulament care le interzice oamenilor să le mai hrănească. Aplicând în continuare logica din primul paragraf, după ce Primăria va rezolva şi problema pisicilor, probabil că populaţia şoarecilor şi şobolanilor va creşte exponenţial...
02 Iulie 2018, 17:26
10 ani cu Bolojan
Opinii
Primarul Ilie Bolojan a făcut o conferință de presă cu ocazia împlinirii a 10 ani de când conduce municipiul. În aceeași zi, două junghiuri de mașini s-au ciocnit, fără urmări grave, într-o comună din Zona Metropolitană. Prima știre a avut cam 4.000 de citiri, a doua 18.000. Semn că dacă Bolojan vrea să-și prezinte cei 10 ani de mărețe împliniri și vrea să afle toată lumea, ar fi bine ca înaintea conferinței de presă să bușească mașina de serviciu de zidurile Primăriei.
27 Iunie 2018, 09:41
Genocidul cultural
Opinii
Până să ajungă Vioara Bara şefa Uniunii Artiştilor Plastici puţini ştiau cine conduce instituţia, iar foarte mulţi habar nu aveau dacă Uniunea chiar era condusă. Vioara, pe lângă că este un artist talentat şi de succes, e şi o fiinţă tenace. S-a dus pe capul şefilor de la Judeţ şi Primărie pentru a mişca lucrurile.
26 Iunie 2018, 18:01
Nişte 'duamne'
Opinii
Aţi ghicit, sunt "muieretul" PSD, armata fustelor sub care se ascund şi dindărătul cărora acţionează baronii de tot felul, comunali, judeţeni, naţionali. Imposibil de stăvilit, epitetele ţâşnesc pe reţelele de socializare, în conversaţiile particulare şi în comentariile publice dintr-un singur şi acelaşi motiv: spre deosebire de TIR-istele de pe centură, Vestalele Partidului se închiriază nu pentru "una scurtă", nu pentru o oră sau pentru o noapte, ci se prostituează "politic", pentru câţiva ani, pentru un ciclu electoral, pentru un mandat, pentru o funcţie, pentru un scaun. Îşi vând nu cărnurile (nu neapărat şi nu toate), ci sufletul.
26 Iunie 2018, 14:32
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2654 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON