URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
24 Ianuarie 2023, 19:33

Să reparăm greșelile!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru ducerea la bun sfârșit a noianului de investiții e nevoie de câteva condiții. Să ai proiecte bune, constructori serioși și o administrație care nu a căzut la „pace” cu șantieriștii. Chiar și așa, însă, realitatea bate la scor teoria. Important e totuși ca beneficiarul, în cazul nostru Primăria, să fie flexibil, să înțeleagă greșelile și să se străduiască să le repare, pentru că dacă rămâne încremenit în proiect, toți vom avea de suferit. 

Două exemple pozitive. Primăria a cerut plantarea unor copaci de talie mai mare în Piața Unirii. Tot așa, la pasajul de lângă Finanțe, edilii nu s-au sfiit să-și recunoască greșeala cât încă buldozerele duduie în zonă și au făcut o nouă bretea de legătură, Sucevei-Cantemir. În schimb, nici acum nu se mișcă nimic în ce privește iluminarea aceleiași Piețe a Unirii, povestea cu întunericul „planificat” pentru ca vizitatorii să poată admira iluminatul arhitectural fiind ridicolă. 

Cred că celebrul coridor de pasaje din centrul civic are rolul nu doar de a fluidiza circulația mașinilor, ci și de a crea un continuu pietonal. Visul mărturisit al fostului primar Ilie Bolojan, de a te putea plimba pe jos de la magazinul Crișul, pe centru, apoi pe Alecsandri, prin viitoarea piață de la Catedrală, și în continuare prin Cetate, pe o nouă pasarelă peste Criș, până la Dealul Ciuperca, e pe cale să se înfăptuiască.

De aceea, nu înțeleg de ce noul pasaj iese la suprafață prea repede, în dreptul blocului cu Poliția Rutieră. Zona respectivă ar putea deveni pietonală dacă echipa lui Birta ar cere extinderea acoperirii pasajului. Avantajele sunt evidente: ar crește spațiul pietonal și s-ar reduce poluarea fonică de care au parte riveranii. Dacă nu se intervine acum, vom regreta ani de zile lipsa de îndrăzneală de a modifica un proiect cu carențe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Hai sa dam mina cu mina...
...sa reparam greselile gresitilor nostri. Incepem cu cei mai viteji dintre traci: florin.birta florin= 18720, viceprimar=16640 samd. [ https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/ Transparenta%20veniturilor%20salariale%20septembrie%202022.pdf ]. La munca, nu la intins mina. Cine nu munceste, nu greseste. Pa
Postat 25 Ianuarie 2023, 19:07 de excalibur
Ciudat mod de a pune problema!
De mici suntem invatati ca daca gresim, platim! Cred ca e una din regulile de baza ale traiului in societate. Acum vine Mircea si ne baga pe toti in aceeasi oala, pe noi, vesnicii platitori si pe vinovati, vesnicii nepedepsiti. Mirceo, sa repare/plateasca cine a gresit (are de unde!). N-ai fi tu mai jurnalist daca ai incepe un ciclu de articole in care sa afli, cu nume si prenume, cine a semnat, a aprobat, etc, etc, etc, acest noian de ,,greseli" total dezinteresate?! Ai putea incepe publicand declaratiile de avere (alea masluite!) pe ultimii 15 ani ale primarilor si consilierilor locali, ale sefilor si sefutilor (directori, directori adj, etc) din primarie+deconcertate. Poti trece si la judet, ar fi chiar indicat.
Postat 25 Ianuarie 2023, 11:50 de pinonel
@Adi 13
Pasajele nu isi propun sa fie subterane pe toata portiunea, ci sa faciliteze circulatia fara semafoare adica sa treaca o directie de circulatie fata de cealalta pe nivele diferite. Daca tot pasajul este acoperit sau nu , nu are importanta, important este sa nu se stanjeneasca cirulatia, adica sa fie fluida, fara opriri pentru prioritati semaforizaye sau nu, cum este cea la acelasi nivel.
Postat 25 Ianuarie 2023, 10:16 de marginan
Nimic nou
La toate proiecte se repara greselile, nu exista proiect fara deficiente.
Postat 25 Ianuarie 2023, 09:09 de Petre93
Pasajele nu vor fi cu adevarat pasaje
Pai se vede clar din proiectul prezentat ca nu vor fi pasaje in adevaratul sens al cuvantului, cam 70-80 % din ele vor fi niste santuri descoperite. Nu vor fi complet in subterean , acoperite si zona de deasupra eliberata, pe care se va putea face o pietonala sau piateta. Toata zona va fi niste santuri, imposibil de folosit pentru pietoni. Cel mai mult ma distreaza ca se contureaza pasaje cu o banda !!!. Asa ceva mai rar vezi in lume, iar cand o masina se va defecta , atunci sa vedem distractie. Dar parca Bolovanul promitea cand a facut turbogiratia ca in cateva secunde ai traversat zona, si surpriza ca toata turbogiratia se bloca la orele de varf. Parca vad ca in purul stil , dupa finalizare va maifi nevoie de modificari, alte benzi de legatura, alte demolari pe langa pasaje ca sa poata fi descongestionata zona. Ca doar stim ca nici un proiect din oras nu a fost facut cu cap, din start.
Postat 24 Ianuarie 2023, 20:12 de adi13
Domnu' inginer Chirilă, am citit ce propunere ai și am râs copios.
Într-o secțiune a traseului în cauză, dacă ai minime cunoștințe precum un școlar de școală generală, vezi că a coborî și a urca pentru a avea un flux vizibil normal, trebuie să respecți niște pante. Se măsoară în și nu ai cum trece de norme și standarde în materie, pentru că nu vorbim de aiureala aceea de pasaj din capitală, numit al "Unirii". Așadar, ca să ajungi din pasaj la suprafață și să treci podul peste Criș, trebuie să dai panta de urcare din intersecția cu str. Clujului. Altfel, propunerea ta e bestială și ar crea condiții optime pentru mașini-amfibie. Poate că ar trebui, văzând ce intervenții jurnalistice ai în ultima vreme, să te retragi. Vârsta îți permite să te pensionezi, chiar dacă mai trebuie să pui niște bani ca să îndeplinești condițiile celor 2 puncte de pensie pe care le vizezi.
Postat 24 Ianuarie 2023, 20:07 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON