URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2023, 10:34

Buluceala la Urgențe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul nou a început cu noi nemulţumiri, ba chiar şi înjurături şi blesteme, la adresa angajaţilor UPU a Spitalului Judeţean. Scânteia? O postare pe Facebook a unei orădence a cărei mamă septuagenară, imobilizată şi cu multe boli cronice, acuzând dureri abdominale, a aşteptat 5 ore la Urgenţe.

BIHOREANUL a expus cazul, inclusiv explicaţiile şefului UPU-SMURD Bihor, care a admis situaţia, corijând unele detalii: pacienta a aşteptat mai puţin decât zicea aparţinătoarea şi nu a fost în pericol vital, ci avusese un episod dispeptic după ingerarea unor medicamente. A recunoscut, totuşi, că nu trebuia lăsată să aştepte aşa mult, dar a adăugat şi că în acea zi urgentiştii au fost copleşiţi, în 12 ore la UPU ajungând peste 300 de persoane, aproape dublu faţă de media obişnuită, de 170 de prezentări, şi în mare parte fără să fi necesitat în mod real îngrijiri de urgenţă. 

Medicii zic că şi din media "obişnuită", cam jumătate nu sunt, de fapt, niciodată cazuri de UPU, ci cel mult de competenţa Centrelor de Permanenţă. Şi aici se cam opreşte mereu discuţia, deşi de aici ar trebui să înceapă. De ce ne bulucim la Urgenţe? Asta-i întrebarea. 

Cauzele sunt multe şi variate, de la proasta aşezare a sistemului sanitar până la precara educaţie a oamenilor. Acum 12 ani, Ministerul Sănătăţii a descentralizat o parte din sistemul sanitar, cel spitalicesc, transferându-l autorităţilor locale. Şi bine a făcut, căci de atunci primarii şi şefii de Consilii Judeţene, interesaţi ca alegătorii să aibă cât mai puţine motive de nemulţumire, au reabilitat şi dotat unităţile. Unii mai mult, alţii mai puţin. 

Problema e că în timp ce autorităţile locale au încercat să insufle "încrederea în spitale", care sunt palierul secundar al sistemului sanitar, cel primar a rămas cam al nimănui. Medicina preventivă, care ar trebui să fie stâlpul de bază al sistemului, stă în cabinete medicale individuale şi în centre de permanenţă nestimulate nici de Ministerul Sănătăţii, prin DSP-uri, nici de autorităţile locale, care nu au bază legislativă, să-şi îndeplinească rolul de gatekeeperi ai sistemului sanitar. Aşa se face că în prezent, în România mai avem un medic de familie la 1.300 locuitori, pe când în celelalte state UE sunt între 6 şi 12. Mai mult, dacă în alte ţări europene asiguratul e obligat să se supună periodic unor controale la medicul de familie, ca să-i fie depistată din timp orice problemă şi să fie trimis la un medic specialist, la noi omul ajunge de prea multe ori direct în spital şi adesea prin Urgenţe, inclusiv pentru afecţiuni tratabile prin excelenţă în ambulatoriu (de pildă avem secţii de diabetologie în spitale, în timp ce în Europa diabetul e tratat acasă). 

Urmarea e o uriaşă risipă de sănătate publică, de resurse umane şi financiare, care nu poate fi stopată decât finalizând reforma sanitară până la temelia ei, medicina primară. Abia când vom învăţa, chiar şi forţat, să mergem periodic la medicul de familie, abia atunci nu ne vom mai îngrămădi la Urgenţe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cateva intrebari
stimata redactie Bihoreanul, va rog sa publicati un articol despre medicii de familie din oras - in care sa ne informati si ce salarii au, cum sunt calculate si mai ales ce obligatii au fata de pacientii inscrisi pe listele lor. asta pentru ca unii nu se sinchisesc sa raspunda la telefon nici in timpul programului de lucru, nici pe whatsapp, nici nu te primesc in cabinet din diferite motive; unii doctori in ciuda faptului ca au sute, poate mii de pacienti, nici macar nu doresc sa zugraveasca holul, sa schimbe becurile chioare din cabinete, sa lase cheia la toaletele pt pacienti sau sa puna celebra hartie igienica si sapun la dispozitia pacientilor. **** ar fi interesat de vazut cati dintre oradeni sunt multumiti de serviciile oferite de medicii de familie, cu nume si prenume date public. **** cat despre centrele de urgenta, cel din Cantemir este nefunctional - de la newmedics, la fel cel din decebal. *** in rest, sanatate tuturor!
Postat 10 Ianuarie 2023, 19:14 de roger
Medici de familie
Singura problemă este legătura care o au unii medici de familie cu pacienții lor,care lipsește cu desăvârșire Pacienții sunt doar bifați ca producători de venit.Cand oamenii vor înțelege care e rolul medicului de familie se vor schimba multe.Asa doar sa te plângi tot prostul poate.Medicii de familie fără pacienții nu pot exista. E problema lor cum negociază cu statul român.
Postat 10 Ianuarie 2023, 17:56 de Cezarivan
Centrele de permanenta insa sunt de viitor!
Ar trebui mai incurajari si descurajari monetare daca te prezinti la urgenta fara sa fie cazul, si deschise si popularizate si dotate mai multe centre de permanenta injurul unor policlinici, unde ai si cativa medici de familie in acelasi loc..sa ai de unde alege
Postat 10 Ianuarie 2023, 14:10 de unu
Reforma trebuie sa popularizeze si incurajeze centrele de permanenta
Asta cu preventia e cu 2 taisuri: e bun screeningul si vizitele anuale la doctor ptr analize, dar e plina lumea de diabetici cu medic de familie care se bucura de dulciuri, de fumatori cu probleme la plamani care fumeaza. Eu unul nu vad salvarea in medicul de familie si ma astept la mai multe aplicatii si biotehnologii care sa inlocuiasca medicul primar cu smartwatch si senzori si aplicatii care analizeaza poza, si altele. Medicina primara costa si aia o gramada de bani, si e greu de cuantificat cat beneficiu a adus..
Postat 10 Ianuarie 2023, 14:07 de unu
Ei da, de parca e o noutate.
Eu am stat 30 minute cu dubla factura (deschisa) in decembrie 2017, nu m-am plans la nimeni. Slava Domnului, inainte de asta am fost de doua ori la urgente, prima in 1982 cu apendicita acuta, operat si adormit cu supradoza de eter, iar dupa operatie am dezvoltat o infectie misto la cusaturi, si in 1998 cu genunchi inflamat, diagnostic eronat de ruptura menisc, noroc ca s-au schimbat turele altfel ma operau degeaba. Esperienta personala imi spune sa stau deoparte, sa fac miscare si sa ma alimentez pe cat de cat sanatos, sa nu trebuiasca sa apelez la sistem. Pana acum a functionat, altfel e o loterie.
Postat 10 Ianuarie 2023, 11:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON