Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Oradea este, din nou, ținta nemulțumirilor. O orădeancă a acuzat personalul că i-a pus mama septuagenară, imobilizată într-un cărucior cu rotile și cu dureri abdominale, să aștepte cinci ore, dar și că „i-au spart mai multe vene”.
„Există dispoziții ca oamenii să fie uciși prin indiferență în spital?”, a întrebat retoric orădeanca. Șeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, afirmă că unitatea este excedată, numărul pacienților fiind aproape dublu față de media obișnuită.
„Parcă am vorbit cu pereții”
Într-o postare pe Facebook, făcută marți seară, orădeanca a acuzat ceea ce, conform relatării sale, ar fi indiferența, proasta pregătire și proasta organizare a UPU-SMURD.
„Urgențe, Oradea! De 5 ore mama așteaptă într-un scaun cu rotile, adusă fiind cu Ambulanța, cu dureri abdominale cumplite. Oricât m-am rugat să i se facă un calmant, parcă am vorbit cu pereții. După 4 ore i-au luat sânge pentru analize și au retrimis-o la triaj să aștepte. I-au spart mai multe vene, iar antebrațul, pe partea posterioară, este plin de sânge închegat. Nici nu s-au sinchisit sa o șteargă! Știe cineva: în Bihor există dispoziții ca oamenii sa fie uciși prin indiferență în spital? Sau totul funcționează doar pe pile?”, a scris orădeanca.
Ulterior, contactată de BIHOREANUL, femeia a spus că mama sa, care are mai multe afecțiuni cronice, suferind printre altele de un infarct și ulcer și trecând prin 13 operații, a început să simtă durerile abdominale „pe la ora 14.00”, motiv pentru care a sunat Ambulanța, care a dus-o la UPU, însă aici „nu i s-au făcut analize decât la ora 20.00, că a fost aglomerat”.
UPU, suprasolicitat
„Din păcate, o parte din ceea ce se reclamă este adevărat. Pacienta respectivă a trebuit să aștepte”, a declarat BIHOREANULUI șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.
Acesta a precizat, însă, că o parte din afirmațiile fiicei pacientei sunt neadevărate. „Prezentarea la UPU a fost la ora 15.57, iar recoltarea de probe pentru analize s-a făcut la ora 17.54, deci nu a așteptat patru ore, ci două ore”, spune dr. Borcea, adăugând că în prima jumătate a zilei de marți la Urgențe a fost de aproape două ori mai aglomerat decât de obicei: „În timpul zilei (n.r. – de la ora 8.00 la 20.00) am avut peste 300 de prezentări, aproape dublu față de media obișnuită, de 170 prezentări”.
Pe de altă parte, medicul a confirmat că pacienta a fost supusă mai multor încercări de recoltare de sânge pentru analize. „Colegii au încercat de mai multe ori să puncționeze vena, dar acest lucru se poate întâmpla în unele situații, să nu nimerești o venă din prima”, a spus dr. Borcea.
Fără risc vital
Pe fond, afirmă șeful UPU-SMURD Bihor, cu excepția faptului că pacienta a așteptat, personalul a procedat corect. „Pacienta acuza dureri de stomac, avea un sindrom dispeptic. Durerile au fost cauzate după ce a luat niște medicamente, dar nu a fost vorba despre o gastrită care să dezvolte un ulcer și să prezinte un risc vital. De aceea, după ce a fost îngrijită, în jurul orei 20.00 a și plecat acasă”, a spus dr. Hadrian Borcea.
„A fost un episod de durere, dar nicio clipă viața pacientei nu a fost în pericol”, a concluzionat șeful UPU-SMURD Bihor.
Situația, „în analiză”
Dr. Hadrian Borcea afirmă că nu se pune problema tragerii la răspundere a unor angajați din subordine, dar va pune „în analiză” situația, chiar dacă, pe de altă parte, aceasta are și cauze obiective.
„Această pacientă a avut motive să ajungă la Urgențe, și anume durerile mari, dar foarte mulți pacienți care ajung la noi nu au motive. Sunt, de fapt, persoane cu probleme de sănătate neglijate luni sau chiar ani întregi, precum și persoane care abuzează aproape conștient de Urgențe. De exemplu, din noiembrie până ieri (n.r. – 3 ianuarie), un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la noi de mai mult de 60 de ori, zilnic deci, ca să se asigure că nu face infarct. Este consumator de cocaină și știe că asta poate produce un infarct, el vine la UPU să afle cum stă cu inima, nu pentru că are o urgență”, spune dr. Borcea.
Totuși, a adăugat șeful UPU SMURD Bihor - fără a intra în detalii - „sunt anumite lucruri care nu îmi plac că se întâmplă și legat de colegi; unele probleme pot fi evitate chiar dacă aglomerația este mare”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.