URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2023, 12:35

Urgențele din Oradea, suprasolicitate: O femeie de 75 de ani, în scaun cu rotile și dureri abdominale, a așteptat cu orele. Ce spune dr. Hadrian Borcea

Urgențele din Oradea, suprasolicitate: O femeie de 75 de ani, în scaun cu rotile și dureri abdominale, a așteptat cu orele. Ce spune dr. Hadrian Borcea foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Oradea este, din nou, ținta nemulțumirilor. O orădeancă a acuzat personalul că i-a pus mama septuagenară, imobilizată într-un cărucior cu rotile și cu dureri abdominale, să aștepte cinci ore, dar și că „i-au spart mai multe vene”.

„Există dispoziții ca oamenii să fie uciși prin indiferență în spital?”, a întrebat retoric orădeanca. Șeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, afirmă că unitatea este excedată, numărul pacienților fiind aproape dublu față de media obișnuită.

„Parcă am vorbit cu pereții”

Într-o postare pe Facebook, făcută marți seară, orădeanca a acuzat ceea ce, conform relatării sale, ar fi indiferența, proasta pregătire și proasta organizare a UPU-SMURD.

„Urgențe, Oradea! De 5 ore mama așteaptă într-un scaun cu rotile, adusă fiind cu Ambulanța, cu dureri abdominale cumplite. Oricât m-am rugat să i se facă un calmant, parcă am vorbit cu pereții. După 4 ore i-au luat sânge pentru analize și au retrimis-o la triaj să aștepte. I-au spart mai multe vene, iar antebrațul, pe partea posterioară, este plin de sânge închegat. Nici nu s-au sinchisit sa o șteargă! Știe cineva: în Bihor există dispoziții ca oamenii sa fie uciși prin indiferență în spital? Sau totul funcționează doar pe pile?”, a scris orădeanca.

Ulterior, contactată de BIHOREANUL, femeia a spus că mama sa, care are mai multe afecțiuni cronice, suferind printre altele de un infarct și ulcer și trecând prin 13 operații, a început să simtă durerile abdominale „pe la ora 14.00”, motiv pentru care a sunat Ambulanța, care a dus-o la UPU, însă aici „nu i s-au făcut analize decât la ora 20.00, că a fost aglomerat”.

UPU, suprasolicitat

„Din păcate, o parte din ceea ce se reclamă este adevărat. Pacienta respectivă a trebuit să aștepte”, a declarat BIHOREANULUI șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Acesta a precizat, însă, că o parte din afirmațiile fiicei pacientei sunt neadevărate. „Prezentarea la UPU a fost la ora 15.57, iar recoltarea de probe pentru analize s-a făcut la ora 17.54, deci nu a așteptat patru ore, ci două ore”, spune dr. Borcea, adăugând că în prima jumătate a zilei de marți la Urgențe a fost de aproape două ori mai aglomerat decât de obicei: „În timpul zilei (n.r. – de la ora 8.00 la 20.00) am avut peste 300 de prezentări, aproape dublu față de media obișnuită, de 170 prezentări”.

Pe de altă parte, medicul a confirmat că pacienta a fost supusă mai multor încercări de recoltare de sânge pentru analize. „Colegii au încercat de mai multe ori să puncționeze vena, dar acest lucru se poate întâmpla în unele situații, să nu nimerești o venă din prima”, a spus dr. Borcea.

Fără risc vital

Pe fond, afirmă șeful UPU-SMURD Bihor, cu excepția faptului că pacienta a așteptat, personalul a procedat corect. „Pacienta acuza dureri de stomac, avea un sindrom dispeptic. Durerile au fost cauzate după ce a luat niște medicamente, dar nu a fost vorba despre o gastrită care să dezvolte un ulcer și să prezinte un risc vital. De aceea, după ce a fost îngrijită, în jurul orei 20.00 a și plecat acasă”, a spus dr. Hadrian Borcea.

„A fost un episod de durere, dar nicio clipă viața pacientei nu a fost în pericol”, a concluzionat șeful UPU-SMURD Bihor.

Situația, „în analiză”

Dr. Hadrian Borcea afirmă că nu se pune problema tragerii la răspundere a unor angajați din subordine, dar va pune „în analiză” situația, chiar dacă, pe de altă parte, aceasta are și cauze obiective.

„Această pacientă a avut motive să ajungă la Urgențe, și anume durerile mari, dar foarte mulți pacienți care ajung la noi nu au motive. Sunt, de fapt, persoane cu probleme de sănătate neglijate luni sau chiar ani întregi, precum și persoane care abuzează aproape conștient de Urgențe. De exemplu, din noiembrie până ieri (n.r. – 3 ianuarie), un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la noi de mai mult de 60 de ori, zilnic deci, ca să se asigure că nu face infarct. Este consumator de cocaină și știe că asta poate produce un infarct, el vine la UPU să afle cum stă cu inima, nu pentru că are o urgență”, spune dr. Borcea.

Totuși, a adăugat șeful UPU SMURD Bihor - fără a intra în detalii - „sunt anumite lucruri care nu îmi plac că se întâmplă și legat de colegi; unele probleme pot fi evitate chiar dacă aglomerația este mare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
adi13-bolnăvel
Calitatea medicilor e excepțională, și serviciile medicale la fel, dar pacienții ca tine trebuie tratați la Nucet.
Postat 05 Ianuarie 2023, 20:39 de Sandu2100
adi13-bolnăvel
Ai același CREION ca PZD, bineînțeles Bolojan e de vină, în niciun caz ăștia ca tine care se prezintă la upu, cu o julitura nu au treabă. Nu tine propaganda, te plătește degeaba PSD.
Postat 05 Ianuarie 2023, 19:26 de Sandu2100
sandu lingaul sluga
Bai lingaule, daca tu esti pe statul de plata a unui partid, nu e cazul meu. Repede sari cand e vb de Bolovanul tau. Normal ca el e de vina, ca el nu angajeaza medici la spitale, pt a face economie de bani la buget. Asa ca spunei la Bolovan sa faca un spital cu 100 de etaje dar tot doi medici sa fie. Repede latri cand e un comentariu de-al zeului tau. Si mai spui ca nu esti sluga partidului?
Postat 05 Ianuarie 2023, 14:15 de adi13
adi13-bolnăvel
Bineînțeles primăria e de vină și respectiv Bolojan, asa te învață de la partid, pt asta ești plătit ? ? Medici sunt destui și pacienți ca tine, la urgente timpul de așteptare e 4 ore în SUA, și 3 zile în Rusia.
Postat 04 Ianuarie 2023, 21:09 de Sandu2100
Asa e la noi, minciuni ale PMO
Pai cand au construit noua cladire UPU se lauda primaria ca vai ce mare e cladirea. Dar degeaba fac o cladire de 10 ori mai mare daca nu angajeaza personal suplimentar. Tot acelasi nr de personal e ca inainte, deci tot atata timp trebuie sa astepti pana iti vine randul. Degeaba bagati bani in betoane, si extindeti cladirile spitalului, universitatii, faceti scoli noi, daca nu angajati si personal, sau mariti numarul de personal. Se stie bine ca in sistemul de sanate in Oradea e nevoie de medici, dar primaria nu angajeaza , pentru ca costa, ca au cheltuieli. Trebuie bani de betoane. La noi in Oradea nu se pune accent pe oameni, doar betonul e sfant.
Postat 04 Ianuarie 2023, 19:43 de adi13
Necaz
Din nefericire am avut nevoie de serviciile sectiei de Urgente, chiar luni seara. Astazi ma aflu la Cluj, fiind transferata ieri pentru o operatie neurochirurgicala. Cat am asteptat acolo in afara de mine aproape toti erau cu siptome, din punctul meu de vedere, nesemnificative. Au venit cu tuse, ca au refuzat internarea la alt spital si au venit acolo. Nu am absolut nimic de reprosat, am ajuns, au fost operativi, in limita aglomeratiei, desigur, si la ora 2 noaptea am fost internata, eu ajunsa la 11-12. 2 CT-uri facute si diagnostic pus. La sectie de asemenea personal profi, domnul doctor Popovici de la neurochirurgie un om sufletist, de la nici 12 ore de la internare am fost transportata cu elicopterul la Cluj. Jos palaria si rusine celor care abizeaza de Urgente. Altii pierd minute pretioase din cauza isteriilor si cum scrie in articol, din cauza bolilor nesemnificative neglijate.
Postat 04 Ianuarie 2023, 17:56 de corm16
curiozitate
Nu vreau sa apar personalul medical dar daca a ajuns la urgente cu ambulanta , in mod sigur a primit calmante in ambulanta. Tinand cont de aglomeratia din ultimele zile de la urgente e normal ca preluarile se se faca in ordinea sosirii, cu excveptia urgentelor. S-a dovedit ca la respectiva doamna nu era o urgenta din moment ce a plecat acasa dupa cateva ore. Pe de alta parte informatiile eronate postate cu buna stiinta de fiica doamnei cum sa califica? "de 5 ore mama asteapta"? A sosit la ora 16 si a plecat acasa la ora 20. Unde sunt cele 5 ore de asteptat cand ea era plecata din spital dupa 4 ore, cu analize si rezultat? Si ce daca a mintit, important e ca a facut "senzatie" pe Meta.
Postat 04 Ianuarie 2023, 14:49 de andy
UPU este pentru urgente, nu pentru drogati
Doamne fereste: „De exemplu, din noiembrie până ieri (n.r. – 3 ianuarie), un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la noi de mai mult de 60 de ori, zilnic deci, ca să se asigure că nu face infarct. Este consumator de cocaină și știe că asta poate produce un infarct, el vine la UPU să afle cum stă cu inima, nu pentru că are o urgență”... Cand sunt pacienti cu probleme de sanatate reale si urgente, uite ce fel de imbecili consuma timp si resurse la UPU... precis nici nu lucreaza, deci nu plateste contributie la sanatate, dar are dreptul la servicii medicale gratuite... :((( Unde e echitatea?
Postat 04 Ianuarie 2023, 13:50 de Tinna
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON