URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2022, 12:01

Salarii mici în Oradea Mare?

Salarii mici în Oradea Mare? Ilustrație generică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţi cetăţeni se plâng că în Oradea sunt cele mai mici salarii din ţară, dar în acelaşi timp şi cele mai mari impozite. Cei care ţin partea primarului zic că nici măcar nu există date de la Statistică pentru Oradea, ci doar pentru judeţ, iar impozitele trebuie ţinute sus dacă vrem să avem o administraţie performantă.

Adevărul este pe la mijloc, însă eu am îndoieli când aud despre salariul mediu. Pe vremea lui Ceauşescu, un activist le explica ţăranilor că în medie s-au obţinut 5.000 de kilograme de porumb la hectar. O cooperatoare s-a arătat nedumerită de acest termen, "în medie", făcând observaţia de bun-simţ că, dacă vecina ei se culcă cu tot satul şi ea doar cu soţul, totuşi nu crede că, în medie, amândouă sunt curve.

Un medic câştigă în Oradea 4.000 de euro lunar. Este acesta un salariu mic? Un informatician bun poate ajunge şi până la 6.000 de euro. A, nu toţi sunt medici şi informaticieni? Aşa e, nu pe toţi îi duce mintea să facă şcoală.

Dar poţi fi un foarte bun instalator şi, dacă eşti harnic, nu vii acasă cu mai puţin de 2.000 euro. Sau alegi să munceşti pe şantier, unde un dulgher sau un sudor face lejer 1.500 euro pe lună. Sigur că pentru asta trebuie să pui osul, să munceşti în condiţii nu tocmai de birou.

Un bugetar, care nu are prea multă şcoală, dar are pile pe la partide, care nici nu pune osul la muncă, că deh, aşa e la stat, poate ajunge şi el pe la 1.000 euro lunar, sumă ce îi asigură o existenţă decentă.

Cei care nu se încadrează în categoriile discutate suferă din cauza salariilor de mizerie, dar o fac la fel în Oradea, Cluj sau Bucureşti. Doar că în marile oraşe există o pătură mai numeroasă de IT-işti, medici şi funcţionari, care ridică media salarială a unui popor lăsat, de fapt, de izbelişte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
si Robert si Christa au dreptate
In timp ce ne laudam ca salariul MEDIU brut e de 6413 lei (sa zicem 650 euro/3200lei? Net), sub 15% din romani castiga peste salariul mediu (putini dar cu mult mai mult), iar salariul MEDIAN brut e de 3500 lei (adica vreo 1700 lei/350 euro net). https://spotmedia.ro/stiri/economie/cati-romani-din-privat-castiga-peste-salariul-mediu
Postat 14 Decembrie 2022, 03:41 de unu
::::::::::::::::
Salariul mediu arata structura economiei. Dacă mâine printr-o minune toți orădenii ar deveni ingineri sau IT iști trei sferturi din industria orădeană ar da faliment întrucât se știe, a spus-o și cei de la AJOFM, din o mie de posturi disponibile abia vreo 30 necesita studii superioare, vreo 200-250 cer măcar liceul iar grosul e pt necalificați, în cele mai multe cazuri fiind de ajuns și 10 clase. Sunt mulți angajați cu studii puține sau deloc pt ca asta se cere.E f important sa menționăm acest aspect. Și în Oradea sunt oameni la fel de pregătiți și educați precum în Timișoara sau Cluj doar ca pt a-și pune în valoare bagajul de cunoștințe trebuie sa se și mute acolo pt ca în Oradea un astfel de om bine pregătit are mult mai puține oportunități de cariera.Simplu.Companiile din Cluj, Timiș sunt pline cu oameni din Bihor, Alba, Sălaj, Arad etc. Asa ca asta cu salariul mediu este totuși o cifra statistica de luat în seama și care nu se modifica pocnind din degete.Dar probabil in câțiva ani vom avansa și noi mai consistent din punct de vedere salarial pt ca lucrurile sunt în schimbare.Schimbare care va face și victime respectiv firmele al căror singur element de competitivitate e nivelul mic de salarizare, ei vor avea de suferit.
Postat 13 Decembrie 2022, 13:13 de Robert
statistica si matematica
Matematica e una, statistica e alta. Fiecare isi are rostul ei. Valoarea medie are un rol, dar pe mine nu ma pasioneaya cel cu salariul cel mai mare si nici cei cu minimul pe economie.....sa se spele pe cap cu ele. Care este MEDIANA...aia ne intereseaza...si atunci avem o proiectie reala! Daca o aflam pe aia spunem adevarul, pana atunci ne mulam pe minciuni.
Postat 13 Decembrie 2022, 12:44 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON