URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2022, 09:50

Au legiferat bacșișul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină permacriză (e cuvântul anului 2022 și definește „mama crizelor”, suprapunerea  problemelor generate de pandemie, război, inflație, penurii energetice, instabilitate geopolitică, migraționism și schimbări climatice), aleșii românilor au reușit, după ani de ezitări (se vorbea despre asta de prin 2015, invocându-se modelul altor țări, mai civilizate), să legifereze bacșișul, impozitându-l.

Din prima zi a noului an, orice client al restaurantelor, barurilor și cafenelelor, începând poate cu cei care își vor petrece Revelionul în localuri, ar urma să primească un bon fiscal pe care să fie consemnată contravaloarea consumației, plus, într-o rubrică nouă, bacșișul, reprezentând între 0 și 15% din contravaloarea consumației, o zecime din suma oferită de client în plus peste aceasta urmând să meargă la stat ca impozit pe respectivul „ciubuc”. 

Partea bună e că bacșișul nu va fi obligatoriu. Bine, nici până acum nu era, dar se dădea și se primea fără excepție, asta dacă nu cumva clientul era mârlan, iar ospătarul un nesimțit hotărât să demonstreze că nu merită nimic-nimic. Efectul scontat e că, trebuind consemnat pe un bon fiscal, bacșișul va contribui la creșterea încasărilor bugetare. Pare caraghios, încă un prilej de miștouri și de înjurat „Statul” pentru că impozitează tot ce mișcă, dar are noimă. De fapt, creșterea încasărilor la buget s-ar face nu atât prin impozitarea bacșișului (dacă un prânz, să zicem, costă 28 de lei și lași încă 2 lei, statul nu câștigă doar o zecime din bacșiș, adică 20 de bani), cât din fiscalizarea tuturor celor 30 de lei (dacă se dă bacșiș) sau a celor 28 lei (dacă nu se dă). Bani care, să recunoaștem, adesea sunt încasați de localuri fără niciun bon fiscal, pe baza unei hârtii chelnerești (dacă nu greșesc, se numește bon de comandă, fără nicio valoare fiscală).

Dar și daunele pe care le poate face noua reglementare pot fi însemnate. Cum în HoReCa salariile sunt la minimumul legal, așa că se trăiește mai degrabă din bacșiș decât din ele, impozitul pe bacșiș poate alunga angajații, fiindcă nu își vor primi banii în plus pe loc, direct de la client, ci de la angajator, odată cu salariul. E drept, există și o portiță pentru a fenta impozitarea bacșișului, cu complicitatea clientului: orice consumator va putea bifa pe bonul fiscal bacșiș 0 și să-i dea chelnerului în plus cât îl lasă punga. 

Indiferent de rezultatele pe termen lung (și vor fi, măcar pentru că ospătarii vor trebui să învețe să fie mai serviabili), baiul cel mare e că statul s-a găsit să rezolve problema bacșișului când avea altele mai utile și chiar urgente de făcut. Ca întotdeauna, de fapt, acoperindu-se de ridicol. Tocmai de-aia, probabil, noi o să râdem și o să continuăm să dăm chelnerului ce e al chelnerului, tot la negru, fie că merită, fie că nu, pentru că nu-i dă destul patronul și pentru că așa e obiceiul. Angajatorul să-și plătească prost angajatul, acesta să aștepte de la client și statul să ciupească de la toți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON