URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2022, 17:30

Bacșișul va putea fi plătit și cu cardul, de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor ajunge la angajați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, legea ce reglementează bacșișul, de la 1 ianuarie 2023. Documentul prevede evidențierea bacșișului pe nota de plată și pe bonul fiscal, astfel că acesta va putea fi plătit și cu cardul.

Proiectul de lege a înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Astfel, bacșișul „va fi cel mult 15% din valoarea consumaţiei”, va fi impozitat cu 10% și va fi evidenţiat pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare.

„Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat”, scrie Alba24.ro.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Bacșișul va fi evidențiat și pe factură, acolo unde este cazul.

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului, de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor. 

Sumele care provin din bacşiș vor fi distribuite angajaţilor integral, fără impozitul datorat. Cu alte cuvinte, angajații vor primi 90% din bacșiș.

Banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinși în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Odată adoptată, legea va merge la promulgare. Dispoziţiile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Completare
Și până acum cum era? Nu scria pe bon că poți lăsa 10-12-15%???? Ba da. Dar mai bine ii las omului banii numerar, decât să îi ia statul. Plătești consumația cu card și bacșiș numerar. Simplu.
Postat 14 Decembrie 2022, 23:56 de Dinu29
Apropo de platit!
e vremea in care sute de mii de romani isi preschimba permisul de conducere. La ghiseu nu se mai iau banii. CEC ia comision 6 lei(!!!!), 8,5%. De la 89 la 95, BANI FICSI, NESIFONATI, NOI-NOUTI. Ghiseul.ro isi ia si el ,,dreptul". Nu stiu BCR ce comision are?
Postat 14 Decembrie 2022, 13:19 de pinonel
Isi ia statul partea si din bacsis
Si in schimb promite ca interzice angajatorului sa ia comision din bacsis si ca il platesti cu cardul, evidentiat contabil. Daca nu ai avut probleme cu asta, scumpa protectia statului.
Postat 14 Decembrie 2022, 03:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON