URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2022, 11:45

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine foto: Facebook / Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ar avea serioase probleme în structura bugetului dacă grosul banilor, în loc să meargă spre investiţii, ar fi direcţionaţi spre activităţi cu rezultate cel puţin difuze. Sunt o sumedenie de exemple de localităţi în care administraţia nu are bani de salarii pentru angajaţi, dar aruncă sume importante pe paranghelii, beculeţe şi panseluţe. Pentru o comunitate sunt importante şi asfaltul şi parcul, şi infrastructura şi chermeza, cotează însă proporţia sumelor alocate.

Oricât ai vrea să ţii un echilibru între muncă şi distracţie se vor găsi oameni care nu văd mai departe de interesul personal şi cer ca în primul rând ei să fie beneficiarii investiţiilor. Ne plac evenimentele făcute de APTOR, dar ne plângem că acestea costă bani. De parcă ar veni cineva să facă pentru noi, orădenii, muncă voluntară.

Dacă vedem în ce s-au băgat banii, observăm că au putut să se bucure de ei şi iubitorii de jazz, şi cei de higheghe, şi cei de operă, şi copiii care şi-au văzut pe viu idolii. Ba mai mult, au fost acoperite preferinţele şi în funcţie de etnie, căci până la urmă banii la buget privin din impozitele tuturor.

Acum suntem nervoşi că Ryanair-ul, după ce a păpat subvenţia de 800.000 de euro, îşi ia tălpăşiţa. Dar orădenii care au călătorit prin Europa pe bani mărunţi au beneficiat la rândul lor de aceste subvenţii, la fel cum o fac zeci de mii de orădeni prin subvenţionarea transportului în comun!

Teatrele sunt subvenţionate, Filarmonica la fel, ce să mai spunem de muzee? Dacă nu sunt rentabile, le desfiinţăm numai pentru că există concetăţeni care nu apelează la ele? Şi care, pentru că stau într-o zonă cu străzi desfundate, cred că prioritatea zero este asfaltarea. Da, pentru ei asfaltarea e prioritatea zero, însă pentru cei care au asfalt altele sunt priorităţile. Cum îi împăcăm pe toți?

Acum apare la orizont un nou „front” unde, în timp, va trebuie să investim mai mulţi bani publici. De ceva vreme ne-am creat o echipă de baschet competitivă şi una de polo care nu ne face de ruşine în Europa. La ce baze sportive avem, cred că putem trece la etapa următoare: să investim mai mult în handbal şi în fotbal, ca măcar atunci când va fi noul stadion gata să fie şi o echipă măcar de Liga a II-a.

Oricât s-ar dezvolta oraşul, niciodată banii nu vor fi destui. Dar nici nu putem să renunţăm la micile bucurii ale vieţii pe ideea că banii ar fi putut fi folosiţi în altă parte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Perfect adevarat.
Iata un exemplu clar de pupincurism. Articol scris la comanda. Oare cat ai incasat ?
Postat 18 Decembrie 2022, 08:56 de User anonimizat
Țările cele mai dezvoltate au fost, dintotdeauna, cele care încurajează consumul.
La fel orașele importante de pe glob. Consumul comercial de orice fel crează plusvaloare, atât de imagine cât mai ales în plan investițional public și implicit privat. Prosperitatea publică nu se poate susține fără bunăstarea individuală. Doar sistemele politice de tip colectivist caută să găsească alte formule, manipulând populația în sensul în care prin investiții crește nivelul de trai. Nici vorbă, este exact invers ... prin creșterea nivelului individual de trai și a calității vieții oamenilor se crează, direct și indirect, nivelul mai ridicat de stabilitate și creștere a "valorii" unei comunități în plan local, zonal, regional și/sau național. Imaginea falsă pe care multe autorități publice încearcă să o creeze, are strict scop personal ... de orgoliu, de acoperire a unor prăduieli, de parandărături și de menținere a pozițiilor sau funcțiilor aducătoare de profit propriu. Atunci când înveți de la indivizi care nu au nicio chemare pentru a face politici în beneficiul oamenilor, nu doar în sens personal, riști la fel ca Mircea Chirilă să crezi că a trece de la inginerie la jurnalism ... ți-a și oferit ocazia de a înțelege cum trebuie să funcționeze lucrurile în lume. Total greșit ... ceea ce e pe deplin demonstrat și în Oradea, unde luminile împrăștiate pe nici 1 ha fac să nu se mai vadă bine întuneticul din jur. Atâta timp cât un edil care trăiește din banii altora numără lunar în propriile conturi peste 5.000 Euro, iar un contribuabil care trage în două servicii 18 ore din 24 se alege cu nici jumătate, dar și călcat în rest de ANAF, CAS, CASS, primărie, etc, etc ... nu va fi dreptate pe pământ.
Postat 17 Decembrie 2022, 13:14 de KP
Advertorial...
...scris la comanda ciumei galbene, sponsorul acestei fituicii!
Postat 17 Decembrie 2022, 12:46 de pinonel
Ca tot pomeneati de subventii in cultura…
…nu credeti ca ar fi timpul ca ar fi timpul ca orasul sa aiba un cinematograf de arta? Inteleg ca au fost multumiti actorii teatrului si li s-a dat Sala Transilvania, dar nu e putin 2-3 reprezentatii pe luna? Acum nu se mai aplica eficientizarea? 8 milioane investiti si nemaximizati. Ca fapt divers, Clujul (ce va mai place comparatia) are doua cinematografe de arta, fara a se bate in piept ca e orasul celor mai fapte. Ce frustrari ne pasc ca la noi totul trebuie sa fie la superlativ…
Postat 17 Decembrie 2022, 12:42 de User anonimizat
Iluzii…
…nu cred ca ar zice nimeni ceva daca procesul ar fi transparent. Unii (nu dumneavoastra) au scotocit prin platile APTOR, sa afle cu cat a fost platita gasca ZU. ZU, care sub sceptrul “binefacerii” sunt platiti bine din bani publici. ZU, care prin actiunea asta capata si ei imagine, nu doar orasu. Caritate inseamna altceva, in pofida sumelor stranse. Ca suntem “gaste” bune ne dovedesc si ei, nu e o noutate…
Postat 17 Decembrie 2022, 12:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON