URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2023, 12:43

Maia, ăştia suntem...

Maia, ăştia suntem... Maia Sandu, la Aeroportul din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sosirea preşedintei Moldovei, Maia Sandu, la Oradea a stârnit vâlvă printre concetăţeni. Nu-i de colea ca în urbea noastră să aterizeze un preşedinte de ţară care vorbeşte româneşte.

Sigur, poate că şi Iohannis ar fi venit, dacă edilii noştri nu ar fi făcut nişte greşeli catastrofale. Bolojan şi Birta s-au străduit să facă din Oradea staţiune balneară fără să le treacă prin cap că, pentru a fi mai atractivă pentru chiriaşul de la Cotroceni, ar fi trebuit să pună şi de-un domeniu schiabil sau de-un teren de golf.

Până la urmă, chiar nu contează de ce a venit doamna Sandu, ci mai degrabă reacţia orădenilor. Spuneam într-un editorial care trata problemele concetăţenilor noştri maghiari că aceştia sunt priviţi în patria mumă cu aceeaşi superioritate cu care îi privim noi pe basarabeni. Iar comentariile mi-au dat, din păcate, dreptate.

Sigur că nu pot nega dreptul gibonilor de a se exprima în scris, atunci când scapă la tastatură. Dar să o faci cerşetoare pe Maia Sandu e ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului. Cine a trecut graniţa spre Vest ştie că noi, românii, suntem campioni europeni la cerşit. În numeroasele mele drumuri făcute afară, mai toţi cerşetorii întâlniţi erau români. O dată am văzut o femeie care se dădea kosovară, dar nu exclud să fi lucrat sub acoperire.

Oare ce ar fi putut să cerşească Maia Sandu de la orădeni? Să îi trimitem Cetatea ca să o reamplaseze la Chişinău? Sau să le livrăm moldovenilor câteva cisterne de apă termală, atât de utilă acum, pe frigul de peste Prut? De unde această superioritate faţă de basarabeni? În Oradea sunt sute de oameni veniţi de acolo şi nu se deosebesc cu nimic de noi. Şi-au făcut familii, muncesc şi duc un trai onest. De ce avem noi impresia că suntem mai grozavi decât ei?

Nici măcar subiectul Unirii nu ar fi putut fi atins în scurta vizită făcută pe malul Crişului. Doamna Sandu este şefa unui partid care nu are pe agendă Unirea şi ar fi şi cam complicat în aceste momente să te gândeşti la aşa ceva. Cu o minoritate rusă galvanizată de hoardele conaţionalilor care zdrăngănesc din arme, cu nişte găgăuzi nici turci nici ruşi şi cu nişte basarabeni care, în bună parte, chiar dacă nu-i iubesc pe ruşi, sigur nu-i iubesc nici pe români, subiectul trebuie pus deocamdată de-o parte.

Cred că scopul sosirii Maiei Sandu la Oradea a fost să ne arate, de fapt, ce fel de oameni mai vieţuiesc pe aceste meleaguri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Am zis că nu....
Am zis că nu mai comentez, dar văd că tov.jurnalizd se crede la comitetul de partid și ne bate obrazul că unii ne-am spus părerea. Nu compara cerșetorii din Europa cu cerșetoarea din articol. Cerșetorii sunt cazuri sociale, in majoritatea lor, că există și trafic de persoane sub această formă este altceva. Dar cerșetoarea asta nu e in situația de a fi caz social. Moldovenii nu sunt cazuri sociale. Nu se compară cu cei care au ieșit pe stradă. Ei pot face multe în R. Moldova, dar nu vor. Pt că e mai comod să stai cu fundul în două luntrii și să întinzi mâna... De undeva tot îți va pica ceva. Despre asta e vb! Ce putea cere de la orădeni? A venit să dea "o lovitură cu manta". Pt cine nu știe e vorba de a da o lovitură indirectă la snooker/biliard. Adică a venit aici să vb cu cine a vorbit, că probabil Bolojan și Birta au fost interfața, ca să ceară prin acești interpuși ce are ea de cerut. E clar?
Postat 15 Ianuarie 2023, 20:39 de Dinu29
Sirila
Musiu Șirila, absolvent de Sorbona a' buna de Paris, e marele reje al gibonilor!! Oare nu are oglinda acasa sau i-a daruit-o lu' pomanagioaica Saia Mandu??!!
Postat 14 Ianuarie 2023, 20:04 de AnaConda
uie aia
Ma asteptam de la Chirila sa isi dea seama ca de fapt Maia Sandu e si pe statul de plata de la SIE, dar na’, n-ai cu cine…
Postat 14 Ianuarie 2023, 16:24 de mr_right
gyorgy soros
sa antalnit cu oameni lui gyorgy soros comandatii ei ,aceasta persoana este omul lui gyorgy soros ,dar antrebarea este ce au pus la cale
Postat 14 Ianuarie 2023, 16:00 de todo
Eeeei...
Viata e o jungla, vrei nu vrei...
Postat 14 Ianuarie 2023, 15:04 de Simonette
Mda…
Oarecum si eu am fost surprins de comentariile critice, multe venite din partea unor liberali-europeisti convinsi, dar, dom’ Chirila, fara suparare, aveti o problema in a va respecta cititorii (reali sau virtuali). “Giboni”, dom’ le?! Mai dau si eu o ocheada pe la austrieci (imperialisti asupritori), apai sunt sute-mii de comentarii la unele articole pe derStandart, pe langa respectul reciproc (cred ca de la șengăn li-se trage), nu am citit sa fie luati “carcotasii” la ștangă de redactori.
Postat 14 Ianuarie 2023, 13:46 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON