URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2023, 09:40

Lăsați șoselele pentru bețivi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prag de An Nou, un șofer beat a intrat pe contrasens și a ucis două persoane, iar pe altele le-a băgat în spital. Pun pariu că individul va fi acuzat de ucidere din culpă, deși cred că ar trebui încadrat la crimă cu premeditare. Pentru că, dacă te-ai decis să urci la volan beat, e clar că ai premeditat crima.

O doamnă lovește în Aleșd două fete pe trecerea de pietoni. Cucoana nu doar că era mangă, dar a trecut și pe culoarea roșie a semaforului. Mai urma ca mașina să fie furată, neînmatriculată și cu un cadavru în portbagaj pentru ca survolul întregului Cod Penal să fie complet.

Nu este zi să nu aflăm că au fost depistați în trafic tineri drogați, băieți din aceia care se dau interesanți dacă se turmentează cu niște plicuri de etnobotanice de doi lei aduse din China prin curier.

Ca să nu mai vorbesc că o grămadă de oameni circulă pe șosele beți, fără carnet sau cu carnetul suspendat tot pentru beție, dar care încă nu au fost condamnați. Păi, în această situație, mai are rost să circulăm și noi, lucizii, pe drumuri? De ce? Ca să ajungem victime sigure ale inconștienților care profită de nepăsarea legiuitorilor și comit infracțiuni ce se sancționează de cele mai multe ori cu pedepse cu suspendare?

Cred că a venit momentul ca polițiștii să apeleze nu doar la alcool-test și drog-test. Să oprească în trafic șoferi cărora să le pună și Abecedarul în față. Vor constata că destui sunt analfabeți, dar, ca să vezi, totuși au intrat în posesia carnetului de șofer cu largul, prea largul concurs al examinatorilor!

Ați auzit vreodată despre cazuri de candidați la școala de șoferi respinși la testul psihologic? Că eu nu. Atunci, cum se explică faptul că, din niște candidați perfect normali, vedem atâția nebuni pe șosele? Șofatul în România este la fel de periculos ca o plimbare prin Donbas. Numai că nimeni nu vede nimic, pe noi ne doare de Schengen, de legile învățământului din Ucraina și de alte ținte false, când în România, la firul ierbii, se moare cu zile.

Dacă Parlamentul nu e capabil să dea niște legi clare, dure și care să se aplice instantaneu, hai să facem un referendum prin care doar bețivii, drogații, nebunii și analfabeții au voie să folosească carosabilul. Și, prin excepție poate încă o categorie, băieții deștepți cu trotinetele lor vijelioase...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Armata aia de trantori, ,,alesii" bihorenilor, ce fac...
... in afara de a-si vota lor si gastii lor venituri/pensii nesimtite?! E un oarecare hatos foarte activ, cica a facut si a dres in materie de legiferare! Intrebati-l ce initiativa a avut pt. a opri macelul de pe sosele? Anual dispare un oras! In 2021 au murit circa 20.000!!!! Si celalalt, inginerul cupsa, membru in comitete si comitii, ce face? In afara de a fi nasit legea exproprierilor pt ,,utilitate publica" in folosul primarilor si a clicii lor, ce a facut?! Pt. po_pulimea pe care o reprezinta. Sa-i vedeti in 2024, ies ca naparcile!
Postat 07 Ianuarie 2023, 17:33 de ili3
De vreo 30 de ani au zis-o Parazitii
Facem slalom printre cretini zi de zi Intr-o lume mica si murdara asa cum o stii Prostii par conceputi pe cale artificiala Ca sunt multi ai-dracu si n-au nici o boala.
Postat 07 Ianuarie 2023, 17:33 de iahim
...
De dragul mediului
Postat 07 Ianuarie 2023, 12:30 de FaBULA
Ecologizare
La gunoaiele acestea trebuie confiscat (auto)mobilul crimei. Nu știu dacă rezultatul va fi reducerea numarului de bețivi de pe șosele, dar cu siguranță vor fi mai puține mașini în trafic. De dragul mediul trebuie încercat!
Postat 07 Ianuarie 2023, 12:29 de FaBULA
Se pare...
... că titlul articolului este o pledoarie pro domo.
Postat 07 Ianuarie 2023, 11:35 de marginan
Pui mere si pere in cos si le vinzi ca prune!
Tot ce spui in legatura cu conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului este adevarat! Dupa cum e adevarat si ca legislatia care reglementeaza in domeniu (traiti, domni militisti! traiti, domni parchetari&judecatori!) si punerea ei in aplicare sunt deficitare. Ar fi ok daca tot ce este intre 0,01 si 0,40‰ sa duca la suspendarea dreptului de a conduce pe timp de 1(un) an. Recidiva sau peste 0,40‰ anularea dreptului de a conduce pe viata. Daca a provocat accident, intre 5-10ani CU EXECUTARE. A ranit/ucis, de 10 la 20 de ani. La fel in cazul consumului de substante interzise, dar aici, ATENTIE! daca era sub efectul acelor substante! Militistii, parchetarii, judecatorii, stiu diferenta intre efectele produse de un joint fumat in urma cu o ora si unul fumat acum doua zile. Ambele apar la analiza, dar numai primul influenteaza capacitatea de a sofa!
Postat 07 Ianuarie 2023, 11:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON