URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...

Opinii

Arhitecți orădeni, uniți-vă!
Opinii
Fac un apel fierbinte la cei 200.000 de specialiști în arhitectură din Oradea pentru a participa la votarea celui mai bun proiect pentru amenajarea spațiului de deasupra parcării din strada Independenței! Și când zic 200.000 de arhitecți, nu fac nicio glumă. Până la urmă, cu toți ne iubim orașul și vrem să arate cât mai bine.
11 Noiembrie 2020, 09:49
5 minute pentru sănătate
Opinii
Scrutinul parlamentar din 6 decembrie e primul din ultimii 30 de ani, de când avem din nou alegeri libere, pe care un partid ar vrea să-l câştige, deşi i se împotriveşte. Căzut de vreo doi ani în dizgraţia majorităţii românilor, PSD ar fi vrut să-l amâne, să "cumpere timp" până născocea soluţii cum să le smulgă din nou voturile.
10 Noiembrie 2020, 13:30
Politicienii virtuali
Opinii
Scriu acest text la finalul primei zile de campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Din cauza vremurilor ciudate pe care le trăim, şi aceasta se va ţine mai mult în online, aşa că m-a mânat curiozitatea să văd ce fac pe conturile de Facebook politicienii de Bihor şi cum reuşesc ei să ajungă la inimile şi minţile noastre.
09 Noiembrie 2020, 12:29
Iau liberalii dividende de la hipermarketuri?
Opinii
N-ai voie să cumperi legume românești din Piața Rogerius, pentru că e o piață cu acoperiș, în schimb te poți duce la Auchan sau Kaufland, la raionul de legume, și să-ți iei de acolo marfa adusă din China, Turcia și Polonia!? Că și Covidul ăsta e hoț. Altfel se zbenguie în hipermarketuri și altfel printre papornițele țăranilor. Comportamentul acesta slugarnic față de multinaționale și puternic discriminatoriu în cazul micilor producători autohtoni poate fi explicat prin două motive...
06 Noiembrie 2020, 18:39
Cei care uită
Opinii
Mai țineți minte cu siguranță sutele de mii de oameni care au împânzit străzile României pentru a scanda împotriva Ordonanței 13. A fost interesant de urmărit dinamica acelor proteste - au început cu grupuri mici de inimoși plini de spirit civic, au crescut ca un aluat pus la dospit, au devenit tot mai populare, cu tot mai mulți oameni în stradă, au atins un maxim istoric, după care s-au subțiat zi după zi, iar prin piețe au rămas doar cei mai îndârjiți.
04 Noiembrie 2020, 10:58
Măi Bolojane, fii OM!
Opinii
Mare zarvă cu declaraţiile preşedintelui Bolojan despre reducerile de personal de la Consiliul Judeţean. Practic, în afară de revista Kaufland, toată presa din ţară a preluat ştirea, şi nu m-ar mira ca oficiosul Bisericii Ortodoxe s-o treacă la categoria "Minuni". Unii zic că în prealabil ar fi trebuit să se facă un audit.
03 Noiembrie 2020, 14:31
Amendă la Lidl, fără mască (FOTO)
Opinii
Dacă aţi auzi pe cineva, într-un magazin, invitându-vă să staţi acasă dacă nu vreţi să "luaţi Covid", doar pentru că l-aţi atenţionat (repet, în spaţiu închis), să-şi pună masca de protecţie corect, şi pe nas, nu doar pe gură (sau pe bărbie), cum aţi reacţiona? Eu am păţit-o şi vă zic ce-am făcut şi de ce. Săptămâna trecută, într-o dimineaţă, după o documentare la Spitalul Municipal, am intrat la magazinul Lidl din Ioşia...
Mi-e dor de lume
Opinii
Dintre toate mizeriile pe care ni le face pandemia asta blestemată, faptul că nu putem călători departe este printre cele mai rele. Nu pentru că ne lipsesc concediile de "afară", nu pentru că e musai să ne împrospătăm colecţia de fotografii din locuri exotice sau capitale celebre, nu pentru că nu ne place în România, ci din cauză că nu mai avem ocazia să vedem ce mai fac ceilalţi şi cum mai e pe la ei.
27 Octombrie 2020, 09:37
După 20 de ani
Opinii
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
26 Octombrie 2020, 09:31
Mergem mai departe!
Opinii
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
25 Octombrie 2020, 13:00
Gata cu democrația și în PNL?
Opinii
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
21 Octombrie 2020, 11:01
Alegerea aleşilor
Opinii
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
20 Octombrie 2020, 14:41
Patru nunţi şi o înmormântare
Opinii
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
19 Octombrie 2020, 17:03
Veniți de luați Covid!
Opinii
Adevăr vă zic vouă! Masca e o botniță. E o invenție a podgorenilor, ca bieții culegători să nu poată mânca struguri, așa cum bine a remarcat și Zaharia Stancu. Așa că au dreptate cei care se luptă împotriva botniței, chiar dacă unii dintre ei sunt infractori, indivizi dornici de reclamă sau pur și simplu inși ajunși în stradă pentru că nu au mai încăput în alte stabilimente...
16 Octombrie 2020, 11:26
Nu vă puneți cu BIHOREANUL
Opinii
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
16 Octombrie 2020, 10:31
Pandemia pe vremea lui Ceauşescu
Opinii
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
14 Octombrie 2020, 11:11
Urgenţa nr. 1 a Oradiei
Opinii
La Consiliul Judeţean treaba e clară. Ştiu de ce se va apuca Ilie Bolojan din prima zi de lucru, când va intra în biroul lui Pasztor Sandor. Se va apuca cu mâinile de cap. În schimb, la municipiul reşedinţă de judeţ situaţia e mult mai complicată. Când ai peste o sută de investiţii pe rol, oricât ai fi de deştept şi binevoitor, nu le poţi face pe toate repede, bine şi, mai ales, foarte ieftin. Florin Birta va trebui să-şi stabilească lista de priorităţi, astfel încât în mandatul lui să se închidă şantierele din Centrul oraşului.
13 Octombrie 2020, 11:06
În (răs)crucea Covidului
Opinii
După luni de restricţii impuse de pandemie, în toamna asta am ales să-mi petrec concediul în Bucovina puternic afectată de răspândirea SARS-CoV-2 încă de la începutul crizei sanitare, dar de o frumuseţe singulară. Şi, cum a trece pe acolo fără a opri pe la faimoasele mănăstiri din patrimoniul UNESCO ar fi ca şi cum te-ai întoarce de la Paris fără să fi văzut Turnul Eiffel, bineînţeles că am vizitat şi două asemenea lăcaşuri. Ceea ce am văzut m-a îndepărtat însă rapid...
12 Octombrie 2020, 15:50
Aşteptări de la Bolojan
Opinii
Cu vreo două luni în urmă, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, candidat la conducerea Consiliului Judeţean, afirma într-un interviu acordat BIHOREANULUI că merge „la desecări de mlaştini, nu la masa întinsă”, adică tot la muncă, nu la măriri. Dar ce muncă îl aşteaptă! Una de Hercule: va trebui să cureţe grajdurile lui Augias şi, cu cât va scoate mai multe mizerii din subteranele Parcului Traian, cu atât mai abitir va fi acuzat că o face, tocmai pentru a nu face.
07 Octombrie 2020, 10:12
No, Birta, să te vedem!
Opinii
Foarte mulţi spun că Florin Birta nu va fi în veci ca Ilie Bolojan. Adevărul e că nici nu e nevoie, la fel cum nu va trebui să semene nici cu regretatul primar Mihai Sturza sau cu mai puţin regretatul Petru Filip. Odată ajuns pe scaunul de primar, inevitabil vocea ţi se îngroaşă, spatele devine mai lat, răspunzi mai greu la telefon, înveţi să spui şi "nu", ai propriile tale idei, asta pentru că funcţia creează organul. Acum, noul primar are ocazia să ne arate ce a învăţat în anii de ucenicie pe lângă Bolojan.
06 Octombrie 2020, 12:27
Idiocrație, dulce melodie!
Opinii
De când cu pandemia, unii oameni şi-au amintit (iar alţii au descoperit) un film din 2011, pe nume "Contagion", care prezintă, într-o asemănare frapantă cu realitatea pe care o trăim cu toţii acum, un scenariu îngrozitor - un virus nou scăpat de sub control, o pandemie mondială cu deruta medicală aferentă, sute de mii de morţi, drame personale şi mişcări sociale, lupta pentru fabricarea unui vaccin şi, în final, găsirea unei modalităţi pentru imunizarea întregii populaţii...
05 Octombrie 2020, 16:40
Examen pentru 'oamenii noi'
Opinii
Prima oară am întâlnit sintagma "oameni noi" la vârsta adolescenţei, în anii ’80, conceptul aparţinând propagandei comuniste, potrivit căreia "omul nou" va "edifica societatea socialistă multilateral dezvoltată". Din cărţile de istorie am aflat că tot un "om nou", ba chiar un "supra-om", îşi dorise cu câteva decenii înainte şi regimul nazist pentru Reichul de 1.000 de ani, iar apoi bolşevicii pentru "cele mai fericite popoare ale lumii", încorporate în URSS.
29 Septembrie 2020, 15:41
Mang şi Dehelean, luaţi-vă de mână!
Opinii
Doi oameni şi-au îngropat partidele, duminica asta, cu ocazia alegerilor locale, în Bihor. Unul e vechi-vechi, Ioan Mang, sultan la PSD Bihor, celălalt, Silviu Dehelean, se pretinde nou-nouţ... S-ar cuveni, dacă ar avea bun simţ, să plece din fruntea PSD Bihor şi a USR Bihor, pe româneşte spus să-şi prezinte demisiile şi să lase locul altor colegi, mai ştii?, mai vrednici.
28 Septembrie 2020, 18:08
Bolojan „rade” tot
Opinii
Rezultatele alegerilor locale în Bihor și Oradea depășesc orice așteptări. Și cele mai pesimiste, ale învinșilor, și cele optimiste, ale învingătorilor. PNL va avea majoritatea absolută, de două treimi, în Consiliul Local Oradea, și una confortabilă în Consiliul Județean, scor la care nu îndrăzneau decât să viseze liderii PNL-ului, după experiența nefericită trăită acum 4 ani la Județ.
28 Septembrie 2020, 14:30
Cum va schimba Primăria Universitatea *
Opinii
Ne-am lămurit cu toţii, în mai puţin de 6 luni, cam cât valorează lecţiile online. Cu ocazia asta, vă reamintesc că există şi învăţământ la distanţă, care a produs specialişti ce-au inundat piaţa muncii cu abilităţile lor profesionale!
28 Septembrie 2020, 12:01
La elevi când le dăm pensii speciale?
Opinii
Şefii Consiliului Judeţean al Elevilor i-au pus pe candidaţii la Primăria Oradea să se angajeze că vor da burse elevilor, aşa cum cerea un ordin al Ministerului Educaţiei de prin 2011. Culmea este că cei mai mulţi dintre viitorii primari a făcut primul exerciţiu în funcţie şi au semnat ca atare... Dar de ce trebuie Oradea să le dea elevilor bani? Ce câştigă oraşul din asta? Oricum elevii buni pleacă la facultate în alte oraşe, mulţi tineri o şterg din ţară cu prima ocazie...
25 Septembrie 2020, 10:47
Avem din ce alege
Opinii
Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.
24 Septembrie 2020, 10:34
Să mai tăcem un pic!
Opinii
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
23 Septembrie 2020, 09:32
Puterea din Consilii
Opinii
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
22 Septembrie 2020, 10:33
Vă spun eu cu cine să votaţi!
Opinii
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
21 Septembrie 2020, 13:41
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0937 RON
  • 1 EUR = 4.9261 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON