URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2023, 13:47

Un mare succes al învățământului bihorean!

Un mare succes al învățământului bihorean! Foto generic, arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-i drept e drept: când obținem succese în domeniul educației, trebuie să le remarcăm. Nu e vorba că a intrat Sorbonica în topul 1000 Shanghai al universităților de pe mapamond, nici că s-a făcut vreo mare descoperire, în afară de descoperirea acoperișului Bibliotecii Universitare. Și nici de faptul că, după mărirea salariilor dascălilor, procentul de analfabeți funcțional al elevilor a ajuns mai scăzut decât cel al profesorilor. E vorba că în Bihor, începând cu acest an școlar, nu mai există nicio școală cu WC-ul în curte!

Sigur că prin alte județe știrea senzațională ar fi că s-a inaugurat prima școală care nu are buda-n curte, dar noi am depășit deja cu mult acest stadiu.

Și, totuși, de ce a durat așa de mult să rezolvăm această problemă jenantă? Poate fiindcă guvernanții nu consideră asta o problemă stringentă, poate fiindcă dascălii n-au făcut niciodată grevă pentru condițiile mizerabile din școli, ci exclusiv pentru propriile salarii.

În Oradea există licee nevoite să lucreze în două schimburi, în timp ce pe la țară se construiesc școli în satele unde nu mai sunt copii, iar asta ca să poată primarii bifa realizări în timpul campaniei electorale. Semn că, după ce că suntem săraci, mai suntem și proști. Sau poate e invers: de-aia suntem săraci pentru că suntem proști.

La ora actuală, diferențele dintre școlile de la țară și cele din Oradea sunt uriașe. În capitala județului, școlile se luptă să se doteze cu table inteligente, în timp ce în mediul rural abia acum s-a inventat apa curentă la toaletă. La oraș se strânge crema dascălilor, iar prin sate predau suplinitori sau dascăli are au luat nota 1 și jumătate la examenul de titularizare.

Elevii din mediul rural sunt net defavorizați față de colegii de generație din orașe, și asta nu pentru că sunt mai proști, ci pentru că nu beneficiază de aceeași educație. Nu întâmplător, Inspectoratul Școlar are în plan ca dascălii de la Gojdu sau Eminescu să le predea elevilor de la țară. Din păcate, lecțiile online și-au dovedit ineficacitatea pe vremea pandemiei.

Ar fi mai bine ca școlile să se concentreze în zonele urbane, deservite de profesori bine pregătiți. Câștigurile ar fi uriașe. Am salva generații de elevi din mediul rural care se pierd din pricina sistemului. Elevii din medii defavorizate ar putea beneficia nu doar de un învățământ performant, dar și de condiții de viață mai bune, cu trei mese asigurate pe zi.

În plus, nici n-ar mai trebui ca, după ce-și bat capul cu prostiile îndrugate de suplinitori beți și necalificați, odată ajunși acasă să fie puși la munca câmpului de niște părinți care nu dau doi bani pe carte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunt alte topuri mai bune, mai realiste decat asa zisul top Shanghai
Asta e un top de propaganda al guvernului comunist totalitarist, dictatorial chinez. Eu unul nu ma iau dupa el.
Postat 11 Septembrie 2023, 17:22 de OrbanKula
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON