URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2023, 13:47

Un mare succes al învățământului bihorean!

Un mare succes al învățământului bihorean! Foto generic, arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-i drept e drept: când obținem succese în domeniul educației, trebuie să le remarcăm. Nu e vorba că a intrat Sorbonica în topul 1000 Shanghai al universităților de pe mapamond, nici că s-a făcut vreo mare descoperire, în afară de descoperirea acoperișului Bibliotecii Universitare. Și nici de faptul că, după mărirea salariilor dascălilor, procentul de analfabeți funcțional al elevilor a ajuns mai scăzut decât cel al profesorilor. E vorba că în Bihor, începând cu acest an școlar, nu mai există nicio școală cu WC-ul în curte!

Sigur că prin alte județe știrea senzațională ar fi că s-a inaugurat prima școală care nu are buda-n curte, dar noi am depășit deja cu mult acest stadiu.

Și, totuși, de ce a durat așa de mult să rezolvăm această problemă jenantă? Poate fiindcă guvernanții nu consideră asta o problemă stringentă, poate fiindcă dascălii n-au făcut niciodată grevă pentru condițiile mizerabile din școli, ci exclusiv pentru propriile salarii.

În Oradea există licee nevoite să lucreze în două schimburi, în timp ce pe la țară se construiesc școli în satele unde nu mai sunt copii, iar asta ca să poată primarii bifa realizări în timpul campaniei electorale. Semn că, după ce că suntem săraci, mai suntem și proști. Sau poate e invers: de-aia suntem săraci pentru că suntem proști.

La ora actuală, diferențele dintre școlile de la țară și cele din Oradea sunt uriașe. În capitala județului, școlile se luptă să se doteze cu table inteligente, în timp ce în mediul rural abia acum s-a inventat apa curentă la toaletă. La oraș se strânge crema dascălilor, iar prin sate predau suplinitori sau dascăli are au luat nota 1 și jumătate la examenul de titularizare.

Elevii din mediul rural sunt net defavorizați față de colegii de generație din orașe, și asta nu pentru că sunt mai proști, ci pentru că nu beneficiază de aceeași educație. Nu întâmplător, Inspectoratul Școlar are în plan ca dascălii de la Gojdu sau Eminescu să le predea elevilor de la țară. Din păcate, lecțiile online și-au dovedit ineficacitatea pe vremea pandemiei.

Ar fi mai bine ca școlile să se concentreze în zonele urbane, deservite de profesori bine pregătiți. Câștigurile ar fi uriașe. Am salva generații de elevi din mediul rural care se pierd din pricina sistemului. Elevii din medii defavorizate ar putea beneficia nu doar de un învățământ performant, dar și de condiții de viață mai bune, cu trei mese asigurate pe zi.

În plus, nici n-ar mai trebui ca, după ce-și bat capul cu prostiile îndrugate de suplinitori beți și necalificați, odată ajunși acasă să fie puși la munca câmpului de niște părinți care nu dau doi bani pe carte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunt alte topuri mai bune, mai realiste decat asa zisul top Shanghai
Asta e un top de propaganda al guvernului comunist totalitarist, dictatorial chinez. Eu unul nu ma iau dupa el.
Postat 11 Septembrie 2023, 17:22 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON