URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2023, 19:50

Zeci de școli și grădinițe din Bihor nu au autorizație de funcționare. Ce le lipsește unităților de învățământ

Zeci de școli și grădinițe din Bihor nu au autorizație de funcționare. Ce le lipsește unităților de învățământ (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cinci zile înainte de începerea școlii, peste 60 de unități de învățământ din Bihor nu au o autorizație de funcționare.

Anunțul a fost făcut de Prefectură, care a comunicat miercuri date privind verificările făcute de o comisie anume numită de prefectul Dumitru Țiplea, din care au făcut parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

„Cele 4 echipe mixte ale comisiei au verificat, prin sondaj, stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 136 de școli și grădinițe din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita-Valea lui Mihai și Salonta”, a transmis Prefectura.

Potrivit raportului comisiei, din totalul de unități de învățământ verificate, 47%, adică 64 de școli și grădinițe, nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, „principalele motive fiind clădiri în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, precum și terenuri aflate în litigiu”.

La 87 dintre unitățile de învățământ verificate, lucrările de pregătire pentru începerea școlii erau în derulare în timpul controalelor. Principalele probleme găsite aici se pot remedia până luni, fiind vorba de săli de curs și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curții ale școlilor neîntreținute ori lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

În 19 unități de învățământ, comisia va reveni, până la reînceperea școlii, pentru a vedea dacă s-au luat măsurile impuse și, astfel, poate fi eliberată autorizația sanitară de funcționare.

„Fac un apel urgent către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ, până la primarii și directorii de instituții din teritoriu, să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar. Nu voi face niciun rabat la educația copiilor noștri, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și mediul în care se desfășoară acesta. Ei sunt viitorul nostru!”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, citat în comunicat.

Pe 11 septembrie, în Bihor vor începe școala și grădinița 94.085 de elevi și preșcolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aşa si ce-i nou in asta!?
Au functionat, functioneaza si vor functiona veci pururi fara autorizatii!!!Dece?Pentru că "ei"pot!Pentru că ei fac piciu pe noi in fiecare zi.
Postat 06 Septembrie 2023, 21:28 de Maikeltroll
Serios?
Dar niste cadre didactice cu foamea in git gasim? Sau niste directori care cistiga mai putin ca la catedra? Puneti mina si scoateti BANUL.
Postat 06 Septembrie 2023, 20:44 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON