URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2023, 19:50

Zeci de școli și grădinițe din Bihor nu au autorizație de funcționare. Ce le lipsește unităților de învățământ

Zeci de școli și grădinițe din Bihor nu au autorizație de funcționare. Ce le lipsește unităților de învățământ (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cinci zile înainte de începerea școlii, peste 60 de unități de învățământ din Bihor nu au o autorizație de funcționare.

Anunțul a fost făcut de Prefectură, care a comunicat miercuri date privind verificările făcute de o comisie anume numită de prefectul Dumitru Țiplea, din care au făcut parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

„Cele 4 echipe mixte ale comisiei au verificat, prin sondaj, stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 136 de școli și grădinițe din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita-Valea lui Mihai și Salonta”, a transmis Prefectura.

Potrivit raportului comisiei, din totalul de unități de învățământ verificate, 47%, adică 64 de școli și grădinițe, nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, „principalele motive fiind clădiri în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, precum și terenuri aflate în litigiu”.

La 87 dintre unitățile de învățământ verificate, lucrările de pregătire pentru începerea școlii erau în derulare în timpul controalelor. Principalele probleme găsite aici se pot remedia până luni, fiind vorba de săli de curs și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curții ale școlilor neîntreținute ori lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

În 19 unități de învățământ, comisia va reveni, până la reînceperea școlii, pentru a vedea dacă s-au luat măsurile impuse și, astfel, poate fi eliberată autorizația sanitară de funcționare.

„Fac un apel urgent către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ, până la primarii și directorii de instituții din teritoriu, să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar. Nu voi face niciun rabat la educația copiilor noștri, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și mediul în care se desfășoară acesta. Ei sunt viitorul nostru!”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, citat în comunicat.

Pe 11 septembrie, în Bihor vor începe școala și grădinița 94.085 de elevi și preșcolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aşa si ce-i nou in asta!?
Au functionat, functioneaza si vor functiona veci pururi fara autorizatii!!!Dece?Pentru că "ei"pot!Pentru că ei fac piciu pe noi in fiecare zi.
Postat 06 Septembrie 2023, 21:28 de Maikeltroll
Serios?
Dar niste cadre didactice cu foamea in git gasim? Sau niste directori care cistiga mai putin ca la catedra? Puneti mina si scoateti BANUL.
Postat 06 Septembrie 2023, 20:44 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON