URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2023, 13:47

Pentru unii elevi din Bihor, școala începe... după-masa. Unitățile de învățământ care vor funcționa în două schimburi

Pentru unii elevi din Bihor, școala începe... după-masa. Unitățile de învățământ care vor funcționa în două schimburi (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În unele unități de învățământ din Bihor, anul școlar 2023-2024 va începe după orele prânzului. Motivele sunt două: fie școlile sunt în renovare, așa că au clase indisponibile, fie au prea mulți elevi, în comparație cu sălile din clădiri.

„Avem șase unități de învățământ care ne-au comunicat până la acest moment că vor începe să funcționeze în două schimburi”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, miercuri, într-o conferință de presă.

Din aceste șase unități, patru sunt în șantier, fiind vorba despre Școala Zelk Zoltán din Valea lui Mihai, Colegiul Național Octavian Goga Marghita, Școala gimnazială nr. 1 Tăuteu și Școala Gimnazială nr. 2 Bogei.

Alte trei școli, Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea și Școlile gimnaziale din Șilindru și din Tămașda vor funcționa în două schimburi pentru că au prea mulți elevi. Abrudan a precizat, însă, că Colegiul Ghibu nu a anunțat Inspectoratul Școlar despre această decizie.

Decizia de a organiza ore după-amiaza a fost luată de Consiliul de Administrație al Colegiului Onisifor Ghibu pentru că unitatea de învățământ are cu 18 clase de elevi mai mult decât numărul de săli disponibile. Din acestea, 12 clase vor funcționa, ca anul trecut, la Centrul Creștin Salem, unde Colegiul a închiriat spațiile necesare, iar alte 6 clase, toate de a III-a, vor merge la ore după-amiaza.

Practic, colegiul plătește prețul propriului succes. Fiind o școală cu un renume tot mai bun, an de an atrage mai mulți elevi înscriși în clasa pregătitoare, pe care nu are dreptul să-i refuze, dacă părinții au domiciliul sau măcar o viză de flotant în circumscripție. Numărul de elevi depășește de mult capacitatea logistică a școlii și așa s-a ajuns la neplăcuta decizie de a chema elevii după-masa, ceea ce îi nemulțumește pe unii părinți.

„Problema domiciliului stabil și a celui temporar (n.r. a părinților care își fac viză de flotant pe străzile din jurul școlii dorite) este una cunoscută la nivel de minister și discutată inclusiv la ultima vizită a doamnei ministru în Oradea. Este un deranj și pentru copii, și pentru cadrele didactice”, a declarat Abrudan.

Deocamdată, însă, soluții nu sunt, atât timp cât școlile trebuie să țină cont de domiciliul temporar al părinților la înscrierea în învățământul primar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Situatia era aceeasi si acum 50 de ani!
La generala 3 si la generala 6 era plin de elevi din Haieu, Rontau, 1 Mai, Felix, Sanmartin. Erau liniile de autobuz 14 si 15, care circulau relativ ok, statiile erau apropiate de scoli si parintii preferau sa-si dea copiii la o scoala din Oradea in speranta ca vor afea sanse in plus pt a accede la un liceu bun.
Postat 07 Septembrie 2023, 07:57 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON