URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2023, 15:35

La țară, ca la Gojdu sau la Eminescu: Profesori din Oradea își vor transmite lecțiile în direct elevilor de la sate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar Județean Bihor vrea să reducă decalajele de învățare dintre elevii de la oraș și cei de la țară și va da startul unui parteneriat inedit între două din cele mai bune școli din județ, Colegiile „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”, și alte opt școli din mediul rural.

Folosind infrastructura IT deja existentă în școli, profesori din Oradea își vor transmite live lecțiile în clasele de la sate, de unde elevii vor putea și ei interveni cu întrebări sau nelămuriri.

Analiza notelor

O analiză făcută de Inspectoratul Școlar Județean Bihor arată că decalajele între elevii din mediul rural și cei din orașele județului sunt încă semnificative.

Într-o conferință de presă susținută miercuri, inspectorul școlar general Horea Abrudan a arătat că, în cazul absolvenților de gimnaziu din mediul rural, cele mai multe medii la Evaluarea Națională sunt între 4 și 6, în timp ce în mediul urban cei mai mulți elevi iau note între 7 și 9.

„Ceea ce înseamnă că la noi, și nu numai, se constată o discrepanță între mediul rural și cel urban. (...) Dacă vom privi în detaliu, vom vedea că școlile unde, la discipline de examen, și nu numai, sunt mai mulți profesori titulari au rezultate mai bune la examenele naționale decât școlile unde ai un singur titular pe disciplină”, a declarat Abrudan.

Un singur titular la o disciplină au, de regulă, școlile mici, din mediul rural, iar asta poate contribui la calitatea actului educațional, crede șeful IȘJ Bihor. „Nu ai cu cine să comunici când vine vorba de disciplina ta, comunici doar la inspecții, cu metodistul sau inspectoratul de specialitate, la cercuri pedagogice și cam atât”, spune inspectorul școlar general.

În direct, din Oradea

Pornind de la aceste constatări, acesta și-a propus să creeze comunități de profesori și să-i pună în legătură pe dascălii din orașe cu cei de la sate. Vor folosi pentru asta echipamentele IT care ajung în școli, prin proiectele de finanțare nerambursabilă.

„Mi se pare de bun-simț ca, atunci când beneficiezi de o dotare - cum intră deja și va continua să intre în județul Bihor, de 36 milioane de euro pentru echipamente (n.r. prin proiecte finanțate din PNRR) - să încercăm să o exploatăm la maximum. Am cooptat o echipă de directori de la 10 școli, opt dintre ele fiind beneficiare ale Programului național de reducere a abandonului școlar, și vreau să punem profesorii din aceste școli laolaltă. Uzând de achizițiile făcute, de echipamentele pe care le au în dotare, cu precădere table interactive, să facă lecții împreună și să comunice”, a spus Abrudan.

De exemplu, un profesor de fizică la Gojdu sau de la Eminescu va preda elevilor săi din Oradea, dar va fi văzut și auzit și de elevii dintr-o școală rurală și de profesorul lor de fizică. Totodată, între cele două clase va putea exista un dialog în timp real, astfel încât toți elevii să pună întrebări, dacă au nelămuriri.

În opinia lui Abrudan, acest proiect este benefic și pentru dascăli: cei din Oradea să vadă ce înseamnă să le predea copiilor de la țară, iar profesorii din mediul rural să afle metodele colegilor din municipiu. Lecțiile comune se vor ține bilunar, la câteva discipline, inclusiv cele de examene naționale.

„Mi-aș dori ca la un moment dat să se întâlnească fizic și mi-aș dori să extindem rețeaua acestor școli”, a declarat Abrudan.

Lecții pentru profi

Pe de altă parte, șeful IȘJ Bihor vrea să-i ajute pe profesorii din județ să-și dezvolte abilitățile IT, tocmai în contextul în care tot mai multe școli primesc echipamente performante.

Pe 5 octombrie, de Ziua Educației, când vor avea o zi liberă, profesorii vor fi invitați să participe la ateliere ținute de specialiști din țară și din județ despre infrastructura modernă a școlilor. „Stimulăm cadrele didactice să folosească această infrastructură. Ulterior, ele vor fi cadrele didactice care formează alte cadre didactice în utilizarea echipamentelor”, a declarat Abrudan.

În total, la ateliere vor putea participa, gratuit, 600 de profesori bihoreni, iar șeful Inspectoratului Școlar speră că va găsi rapid doritori.

Cursuri similare organizează și Casa Corpului Didactic Bihor și, potrivit inspectorului școlar general, interesul profesorilor față de acestea s-a dublat în 2023, față de anul trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON