URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2023, 11:31

Sf. Ladislau vs. Mihai Viteazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătirile pentru instalarea în curtea Cetății Oradiei a unei statui ecvestre a Regelui Ladislau, considerat întemeietorul orașului, a reaprins în mințile românilor verzi focul naționalist.

Fotografii din 2018 ilustrând demontarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii au fost alăturate pozelor recente cu bucăți din cea a Sf. Ladislau și împrăștiate pe site-uri obscure ori complet compromise, gen desteptarea.ro, 60m.ro, stiridinsurse.ro, ziarelive.ro, aurnews.ro, evz.ro, cotidianul.ro, capital.ro ș.a.m.d., care fac orice, numai nu presă și informare publică onestă. Titlurile acestora sunt inflamante - „Se petrece la Oradea! E dureros!”, „La Oradea, după ce a fost dată jos statuia lui Mihai Viteazul, este ridicată statuia regelui Ladislau I al Ungariei”, „Umilință totală pentru România! Ce fac ungurii în Transilvania”, „PNL pune statuia Regelui Ungariei în Cetatea Oradea” - și au ca scop propagarea minciunii că statuia voievodului român a fost evacuată din inima urbei pentru a-i face loc celei a regelui ungar.

O manipulare care n-ar trebui să ne mire, totuși, de vreme ce și cu câțiva ani în urmă site-uri la fel de sulfuroase, precum glasul.info ori j4media.biz, titrau la fel de incendiator: „Ilie Bolojan, felicitat de unguri pentru îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea”.

Cum fake-urile sunt distribuite copios pe Facebook („indignarea” catalizează), recursul la adevăr e binevenit, pentru ca tărăboiul statuilor să nu degenereze într-un „război”, fie el dus exclusiv în țestele înfierbântate de naționalism analfabet.

În 2019 statuia lui Mihai Viteazul, cam kitschoasă, a fost înlocuită în Piața Unirii cu cea a Regelui Ferdinand Întregitorul, superioară estetic, într-o acțiune de restaurare: monumentul suveranului sub al cărui sceptru a fost creată România Mare se afla acolo înaintea celui al voievodului, din perioada interbelică, pentru a celebra vizita făcută de Rege și de Regina Maria în Oradea cu 100 de ani mai devreme, pe când cel al lui Mihai Viteazul a fost plantat în anii 90 fără ca voievodul să fi avut vreo legătură cu orașul.

Prin anii 90 și 2000, UDMR voia musai să pună și statuia lui Ladislau în Piața Unirii, dintr-o țâfnă etnicistă dezamorsată abia anul trecut, când episcopul romano-catolic Böcskei László și primarul Oradiei au convenit ca monumentul regelui ungar să fie amplasat în Cetate, căci acolo-i vatra vechiului Varadinum și tot acolo existau în secolul XIV primele statui ale sale, una pedestră și una ecvestră. Angajamentul municipalității de a sprijini inițiativa prin finanțarea soclului a fost un semn de înțelepciune, la fel ca pledoaria episcopului catolic, iar, într-un oraș multietnic ca Oradea, ar trebui apreciat, nu denaturat.

Odată pus în Cetate, monumentul lui Ladislau va fi în decorul potrivit și, dacă a mai rămas ceva de făcut, nu contestarea este, ci transformarea locului într-unul care să atragă cât mai mulți turiști, români, unguri și de orice alte nații. Cei care vor profita de asta vor fi tot orădenii, toți, indiferent de etnie, inclusiv rrromânii verzi, căci la fiecare se va întoarce un bănuț de pe urma vizitatorilor.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveți despre amplasarea statuii Regelui Ladislau în Cetatea Oradea?

Este locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument. Felicitările mele Primăriei și tuturor celor implicați în proiect!

Gabriel Grigore

Fondatorul orașului nostru merită un asemenea loc. Tot respectul pentru cei implicați. Avem cel mai frumos oraș din România.

Roland Norbert

Nu aceste formalități ne fac viața mai bună sau mai rea. Dacă ne-am agita măcar pe un sfert când vine vorba de chestiuni relevante...

Vlad

Poate era o idee bună să pună statuia după ce termină de amenajat tot centrul. Acum, cu atâtea lucrări, nici nu putem ajunge în Cetate.

Lucian Pătrulescu

Statuia Regelui Ladislau a fost topită de turci, așa cum a fost statuia Regelui Ferdinand. Trebuia repusă, așa cum a fost și statuia Întregitorului.

Gheorghe Roșu

Văd o maghiarizare a Oradiei. De ce nu Avram Iancu, de ce nu Mihai Viteazul? Sau alți oameni care au adus plusvaloare României...

Cristi Bălan

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
betonul sa curga, vindem si pe mama pentru beton si vot
Ce nu face Bolojan pentru niste voturi in plus, sa se puna bine pe langa UDMR
Postat 01 Septembrie 2023, 19:32 de vasi13
Statuile cotropitorilor rasar ca ciupercile dupa ploaie
Statuile simbol ale Unitatii romanilor, personalitati datorita carorora azi romanii au si ei drepturi pe propriile teritorii sunt date jos. Dispar una dupa alta. Va mai mirati ca nu va merge bine. Cineva, de undeva va vede.
Postat 31 August 2023, 13:50 de Timi
fake news
Hai, serios? În centrul Oradiei au apărut în ultimii ani statuia lui Ferdinand, a Reginei Maria, a episcopilor români ortodox și greco catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, cea a lui Iuliu Maniu... Pe astea nu le vezi?
Postat 31 August 2023, 15:24 de Moderator
Top 15 tari exportatoare de grau in 2022
1. Australia: US$10.2 billion (15.4% of total wheat exports) 2. United States: $8.52 billion (12.9%) 3. Canada: $7.9 billion (12%) 4. France: $7.4 billion (11.2%) 5. Russia: $6.8 billion (10.3%) 6. Argentina: $3.1 billion (4.7%) 7. Ukraine: $2.7 billion (4%) 8. Germany: $2.2 billion (3.3%) India: $2.13 billion (3.2%) 9. Romania: $2.1 billion (3.2%) 10. Kazakhstan: $1.9 billion (2.9%) 11. Bulgaria: $1.5 billion (2.2%) 12. Poland: $1.4 billion (2.1%) 13. Lithuania: $1 billion (1.5%) 14. Brazil: $967.3 million (1.5%). Romania, este pe locul 9-10 la egalitate cu India. Ca sa vezi cu ce colosi concuram la export. Nu-i asa ca parca nu ti-ar vine sa crezi ranchinosule, rautacios. Tare te-ai mai ramolit. Sursa: worldstopexports.com
Postat 31 August 2023, 07:09 de Riviera
Bece
Hai sa-ti dau eu un motiv pt care eu sunt mandru ca sunt roman. Ai grija sa nu-ti explodeze vreo vena in cap ceva. Romania este pe locul zece in lume la exportul de grau in anul 2022. In Europa este pe locul cinci dupa Franta, Rusia, Ucraina si Germania. Iti mai dau si altele, cate vrei, pana cand te saturi.
Postat 31 August 2023, 06:46 de Riviera
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON