URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2023, 11:30

Nine eleven

Nine eleven (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la oarecare distanță, recunosc, și cu toate că am școlari și preșcolari în familie, de câteva zile mă traversează un amuzament amar, pe măsură ce se apropia fatidicul 11 septembrie 2023. Cu cât se împuținează zilele până la punctata apocalipsă locală, cu atât se înmulțesc predicțiile orădenilor convinși că se va alege praful și pulberea de promisiunea Primăriei de a finaliza cât mai multe lucrări până la începerea noului an școlar. The end is near, prohodește corul citadin!

Am senzația că între edili și contestatari s-ar fi încheiat un rămășag cu mize definitive, iar de respectarea ori ratarea fatidicului termen ar atârna carierele celor dintâi și viețile tuturor. Și, cu cât remarc mai multe imprecații, cu atât devin mai convins că încălcarea acestui deadline va avea consecințe nefaste, incurabile, asupra întregii evoluții fizice și intelectuale a tinerelor mlădițe prinse în ambuteiaje în automobilele părinților. N-am nicio îndoială că dacă vreunul dintre prunci o să ia notă mediocră la Dezvoltarea Vorbirii ori Aritmetică, singurii culpabili vor fi edilii incapabili, care „n-au creat toate condițiile” pentru ca viitorul patriei să fie livrat de aparținători unităților de învățământ fără o secundă de întârziere.

Așa, și de ce mă amuză asta? Din multe pricini. Una ar fi că eu însumi sunt complet neîncrezător în posibilitatea încheierii la termen a tuturor lucrărilor în derulare. Poate se vor finaliza unele, dar nu toate, și tocmai acelea ce nu vor fi gata vor precumpăni în percepția generală. Doar știm că jumătatea goală a unui pahar este totdeauna mai mare decât jumătatea plină!

Un alt declanșator e constatarea că, parcă dintr-o dată, un oraș uită că suntem în Balcani, unde nu are sens să te ghidezi după un ceas elvețian. Să-l porți, da, dar să ții seama de el, haida de! Ca să nu mai zic că, de fapt, cam întregul Apus, din care și noi facem parte, nu mai este apt să-și respecte propriile obiective, și asta de mult, nu de când cu pandemia ori războiul.

Pe cei gata să-mi sară la beregată îi invit să citească despre odiseea întârzierii de 9 ani în construirea aeroportului Willy Brandt din Berlin: începute în 2006, lucrările ar fi trebuit terminate în 2011, dar n-au fost decât în 2020, cu o întârziere de 9 ani și la un cost depășit cu 3,3 miliarde euro peste cel de 2,7 miliarde estimat inițial de planificatorii nemți! Repet, nemți, nu români! Și noi ne luăm de niște Selina, Erbașu ori alte firme mioritice, ca și cum acestea ar avea de sus până jos angajați japonezi, gata de sepukku pentru orice eroare?

În amuzamentul meu este, însă, și o mică notă de tristețe, deoarece peste câțiva ani, nu mulți, ne va lipsi deranjul: o mulțime de lucrări vor fi imposibile din simplul fapt că UE nu va mai aloca fonduri pentru finanțarea lor. Peste țară și peste urbe se va așterne, în sfârșit, liniștea de care ne e, azi, atât de dor. Cuminte e să sperăm că vom fi apucat, până atunci, să începem și să finalizăm cât mai multe șantiere. Repet, cu tot deranjul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu sare nimeni la beregata
KP, Maikeltroll, adi/vasi13, Petre93, Mihăiță unde sunteți fetele ?????
Postat 11 Septembrie 2023, 19:34 de Sandu2100
In Oradea mai trebuie pasaje
Cu toate ca grația din Calea Aradului e buna, ar trebui si acolo un pasaj, pe Dacia 3 pasaje ar mai trebui, la Emanuel ar trebui pasaj. Sensurile giratorii ar trebui transformate in pasaje.
Postat 11 Septembrie 2023, 11:46 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5831 RON
  • 1 EUR = 4.9722 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON