URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2023, 10:57

„Cel mai mare dezastru”

„Cel mai mare dezastru” Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.

Până în 2030, România are acces la fonduri UE de 91 de miliarde euro. 10 miliarde de euro sunt necheltuite din exercițiul financiar 2014-2023 și le putem primi, pentru proiectele în derulare aferente acestuia, până la finele anului curent. Cam 52 miliarde de euro sunt fonduri de coeziune și pentru agricultură, care pot fi folosite până în decembrie 2030. Restul de 29 miliarde euro sunt din PNRR, accesibile până în 2026.

E la mintea cocoșului că aceste 91 miliarde de euro ne-ar ajuta să recuperăm decalajele de dezvoltare față de vechile state UE, să avem mai multe șosele între regiuni și în interiorul orașelor, mai multe localități cu apă și canalizare, spitale și școli modernizate ș.a.m.d. În loc să folosim masiv fondurile nerambursabile, însă, ne împrumutăm cu sume uriașe și la dobânzi mari pentru a acoperi deficitul bugetar, adică diferența între ce producem și ce consumăm. Partea bună e că producem tot mai mult, partea proastă e că tocăm și mai mult peste ce câștigăm, pentru aparatul bugetar în activitate și pentru cel retras, pe salarii și pensii „nesimțite”.

Din 2007 încoace, anul aderării la UE, România a pierdut fonduri europene în special din cauza incapacității administrative, a incompetenței și indiferenței atât a autorităților, cât și a privaților de a elabora proiecte, dar de acum le putem pierdem din cauza lipsei de voință de a aplica reformele asumate prin PNRR. Doar Ungaria se poartă mai sinucigaș decât noi, având blocate fondurile europene fiindcă nu renunță la o legislație care, sub masca iliberalismului, a dirijat profiturile spre oligarhii lui Orbán. La noi corupția e tot clientelară, dar mai „democratică”: nu încurajează neapărat sifonarea banilor în folosul unui grup restrâns, ci angajarea supranumerară de bugetari și retragerea precoce a unora dintre ei (magistrați, polițiști) cu pensii peste lefuri.

„Avem de ales între a nu face reforma pensiilor speciale și a pierde banii din PNRR”, a declarat săptămâna trecută ministrul Boloș. „Eu nu îmi mai asum un singur lucru, să las România fără fonduri europene, să las România în afara Europei (...), ar însemna cel mai mare dezastru pentru România”, a zis și premierul Marcel Ciolacu. Afirmații neobișnuit de directe, semn că situația este cu adevărat critică, dar dincolo de „impresia artistică” e de văzut dacă se vor lăsa cu fapte. Deocamdată, la cum a fost și cum este guvernată țara, sunt doar motive de neîncredere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
easy, easy
Esuat esti tu. Noi restul mergem mai departe. Nu mor caii cand vor jigodiile.
Postat 26 Septembrie 2023, 06:26 de Timi
Romania este un Stat esuat
E cel mai mare adevar spus de un presedinte si auzit de mine pana la 50 de ani.
Postat 19 Septembrie 2023, 20:13 de scarbit
Deocamdată, la cum a fost și cum este guvernată țara, sunt doar motive de neîncredere.
Hai serios. La cum a fost si este guvernata tara... Nu regreti nimic? Despre psd stiam demult ca nu prea sunt asteptari, dar sa te arunci cu capul inainte in poala penele, denota ori iubire, ori interes. Le-am bifat pe amindoua. Sincer, si eu am avut un moment cind am zis: bine ca nu ne-a prins pandemia cu guvernul dancila. Acuma mi-e dor de ea. Sa lasam mirajul fondurilor europene. Sunt calul troian prin care vechile imperii isi recupereaza fostele colonii si teritorii. Auzeam deunazi un derapaj de la un intelept, cum ca, daca Romania ar fi folosit in interes propriu 20% din ce a ramas dupa Ceausescu, lejer angajatul roman ar avea cel putin 1500€. Ne aburim ca a crescut Pib-ul. Pibul crestea oricum, si macar datorita inflatiei mondiale. Ca am primit de la UE 80 mld. si am platit 30. Am platit 300 sau 3000, prin faptul ca nu mai avem nimic, aproape. Nici macar un conducator nebun...
Postat 19 Septembrie 2023, 13:32 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON