URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
19 Septembrie 2023, 11:14

Noile măsuri fiscale: Guvernul a publicat proiectul de lege, vezi principalele măsuri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Finanțelor a publicat marți varianta finală a proiectului de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Între altele, documentul prevede impozit pe cifra de afaceri, eliminarea unor facilități pentru angajații din IT și construcții, majorarea accizelor la alcool și tutun, dar și impozit special pe bunurile de mare valoare.

În sectorul bugetar va fi limitat numărul total de funcții de conducere. De asemenea, nivelul voucherelor de vacanță este condiționat de nivelul salariului.

Cum vor fi taxate microîntreprinderile:

Noul proiect prevede impozit de 1% pentru microîntreprinderile cu venituri care nu depășesc 60.000 euro, și 3% pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 - Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Din forma finală a proiectului de lege a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%.

Pentru IT-iști, se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară, dar și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS. 

TVA va crește în unele sectoare, impozit pe clădiri și mașini scumpe

De exemplu, TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, și tot de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 2.500.000 lei (500.000 euro) și mașini mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) vor trebui să plătească un impozit special. 

Măsuri în sectorul bugetar

Pentru diminuarea cheltuielilor în sectorul public, vor fi reduceri de personal în mai multe sectoare, iar conform noilor reglementări mai multe instituții ar putea fi comasate. 

Printre măsurile propuse se numără: diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante și a funcției de şef birou. Pentru constituirea unui serviciu va fi necesar un număr de minimum 10 posturi de execuţie, pentru constituirea unei direcţii va fi necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuţie, iar pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuţie.

Între altele, numărul posturilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi funcţii asimilate se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 30%. 

Numărul posturilor de consilieri ai şefilor de instituţii de la nivel central, dar şi ai celor din cadrul autorităţilor locale se reduce cu 50%.

Acordarea voucherelor de vacanţă se va face doar pentru bugetarii ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei.

Apar limitări și în ce privește achiziția telefoanelor mobile în instituții. Achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu mai poate depăşi 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziţionat, iar cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice vor fi de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă. Eventualele depăşiri ale costului de achiziţie pentru telefoane sau ale costurilor cu abonamentele lunare vor fi suportate de personalul beneficiar.

Măsurile fiscale vor intra în vigoare anul viitor, iar potrivit documentului, impactul bugetar al acestor măsuri va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 şi 2026 şi de aproape 23 miliarde lei în 2027.

Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei. 

Citiți mai jos documentul integral!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Expertii!
O, Dumnezeule pana unde lasi sa mearga lucrurile?
Postat 26 Septembrie 2023, 22:57 de scarbit
Sandu cel cu buda in curte
E foarte capabila gasca PNL PSD asa-i sandu? Nu ne explici cum e cu dezvoltarea, cand lipitorile si trantorii de la stat stau pe spatele privatilor.
Postat 21 Septembrie 2023, 09:49 de vasi13
Mă bucur că se elimină scutirile de taxe
Ori plătim toți la fel, ori să elimine pt toți anumite impozite din salariu! Punct! Nu-mi place că e cu prag și "temporar", până în 2028. Dar e un pas înainte în corectitudinea impozitării populației.
Postat 20 Septembrie 2023, 09:10 de Vio_427
https://www.cotidianul.ro/fomistul-nostru-stat-roman/
Hai sa luam putina lumina de la un veteran: De săptămîni și luni, Marcel Ciolacu și banda lui, plus cea liberală trecută în plan secund după ce și-a fumat rolul de primadonă, ne tot amenință cu un program de măsuri salvatoare. Se prefac că ne pregătesc o schimbare istorică. Gem, țipă, latră, urlă și promit și nu iese nimic. Evită adevărul și calculele simple. Numărul bugetarilor seacă bugetul public și încurcă progresul României. În toată puținătatea veniturilor și în precaritatea noastră economică, nu găsesc soluții la modul în care să-și păstreze veniturile, privilegiile, pensiile, proprietățile, posibilitățile de noi învîrteli. Ei conduc țara, ei încasează taxele, ei le administrează și ei hotărăsc cît să plătim...În rest, devotații noștri bugetari au tocat sume uriașe pe lefuri, pe plimbat hîrtii, pe frecat mangalul, pe băgat de seamă și pe legiferări de tot felul, inclusiv cretine, pe dezbateri, pe proiecte abandonate, pe cercetări inutile etc. Statul nostru se poate declara campion planetar la tocat sume pe o ineficiență cronică, totul ambalat într-un devotament și o dăruire de necomparat...Are cineva curajul și priceperea să calculeze eficiența sau ineficiența statului român prin bugetarii care îl alcăuitesc și care trăiesc (bine!) din asta? Și acum, tot ei, autorii acestui dezastru pe mormane de bani, caută soluții ca să rămînă în același efectiv, cu aceleași venituri și privilegii, cu bonuri de vacanță, cu bonuri de masă, cu bonuri de mers în paradis, cu neamuri pe posturi, cu cheltuieli aberante care să se împartă pe umerii tuturor, dar mai puțin ai lor.
Postat 20 Septembrie 2023, 00:27 de excalibur
Nu e nici o reforma.
Sunt niste agarici care se joaca cu economia Romaniei. Din nou si din nou. Singurul care iese bine in procente e statul roman.'Reforma' asta e ca un caine care alearga in jurul cozii - in urmatorii 4-8 ani va trebui reformata din nou. Sistemul e in continuare neinformatizat, netransparent. Isi stabilesc toate bugetele in procente pib in loc sa vorbeasca de valori absolute. Daca PIB-ul tarii creste brusc(pe fondul speculei energiei) fara fundament, toate bugetele vor lua bani mai multi chiar daca nu este nevoie. Nu e bine nici cum e acum, nu e bine nici lafaiala care au facut-o in pandemie, nu e bine dimensionat statul si e foarte ineficient. In loc sa reformeze aspectele alea tot ce fac e sa ia mai mult de unde se munceste si sa risipeasca si mai mult prin tebrele statului.
Postat 19 Septembrie 2023, 13:43 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON