URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2023, 10:41

Bate vânt, tare, de la Orade...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ce furtună a măturat Oradea, e o minune că nu am avut cazuri mortale. Am avut noroc și pentru că foarte multe clădiri sunt deja renovate și n-au zburat cărămizile ca la demonstrațiile din Franța. Iar tradiționalele țigle sunt mai puțin dăunătoare decât acoperișurile de tablă, care prin dimensiunile și greutatea lor pot deveni, în unele cazuri, mortale. În plus, s-a mai tăiat din arborii bătrâni și găunoși, s-au făcut și ceva toaletări, chiar dacă puternic contestate.

Este evident că, la fel cum constructorii nu proiectează case care să reziste la cutremure de gradul 10 pe scara Richtter, sau canalizări pluviale care să poată prelua de 100 litri/metru pătrat în 15 minute, nici edilii nu s-au gândit să imagineze un oraș rezistent la tornade.

Un lucru e sigur: puteam tăia toți arborii, puteam planta copaci ca la carte, dar când e așa stihie doar norocul ne mai cruță.

Pentru că sigur vor apărea discuții despre ce măsuri trebuie luate, iată o părere pertinentă a unui om care este specialist în spații verzi, domnul Adrian Burcă, proprietar al unei firme de profil:

„Dincolo de mesajele alarmiste și apocaliptice despre puterea naturii dezlănțuite, există pași concreți în a reduce, chiar evita, pagubele produse de furtunile de vară, precum cea (nici prima nici ultima) din Oradea. Soluții:

- Angajarea de către Primării a unor ingineri silvicultori, specialiști în identificarea  copacilor bolnavi, insuficient înrădăcinați, afectați de construcții, etc și eliminarea acestora! Dacă nu îi eliminăm noi îi va elimina natura...

- Toaletarea CORECTĂ și la timp a copacilor, astfel încât să fie redus coronamentul arborilor până la limita siguranței lor și a noastră (cel mai important factor, în caz de vânt puternic, în dezrădăcinarea acestora).

- Selectarea atentă a copacilor care se plantează, alegându-se specii care se înrădăcinează suficient pentru a face față unor vânturi de peste 100/120 km. la oră; selectarea copacilor nu mai trebuie să se facă după criterii pur estetice ci și funcționale (rezistența la stres climatic, cantitatea de oxigen eliberată, durata de viață, rezistența la dăunători și boli).

... Haideți să renunțăm la țapul ispășitor numit ”criza climatică”, haideți să facem ceea ce actorii administrației publice, dar și noi, cetățenii, putem face, să administrăm cât putem de bine acest dar al naturii, copacul! Nu, nu e prea târziu!”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
joel
Tu cate conturi ai pe aici si de care propagandă apartii PZD sau UZR ??
Postat 29 Iulie 2023, 21:56 de Sandu2100
bla bla
Tot fițuică de propaganda al PNL Bihor ati rămas. Ei nu greșesc, niciodată.
Postat 29 Iulie 2023, 21:14 de joel
Bine a zis domnu Adrian Burca
Palaria jos si tot respectu
Postat 29 Iulie 2023, 20:35 de unu
Ai început prost articolul, Chirilă.
Noroc cu Burcă, om serios care o zice de la obraz ... că primăria nu are oameni de specialitate în domenii "cheie" a zilelor noastre. Nu are, pentru că a angajat toți foștii lipitori de afișe ai partidului, ca să conducă direcții, servicii și birouri ... după chipul și asemănarea cu prăduitorii clanului Bolojan.
Postat 29 Iulie 2023, 20:22 de KP
Seriozitate
Multe lucruri bune s-ar putea face daca cei care au banii publici pe mana lor ar fi mai seriosi, mai responsabili. In loc sa dea o gramada de bani unor echipe profesioniste de sport (baschet, fotbal, adica un numar restrans de beneficiari) mai bine s-ar gandi la nevoile tuturor oradenilor platitori de taxe, impozite, si de datorii ale orasului. Tot contribuabilii le platesc lor, celor din administratie, salariile mari. Sa lase sportul profesionist in seama privatilor, a cluburilor private iar ei sa se gandeasca la nevoile stringente ale oradenilor.
Postat 29 Iulie 2023, 17:27 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON