URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2023, 09:31

Ce facem cu turismul în Bihor?

Ce facem cu turismul în Bihor? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ne luăm după clasamente, bazate pe cifre, nu pe păreri și impresii, Bihorul ocupă un loc fruntaș în topul celor mai vizitate județe. E normal să ne bată Litoralul și Brașovul, pentru că grosul turiștilor vine din Capitală. Nici Clujul nu e ușor de învins, de vreme ce numai Untold-ul aduce anual atâția turiști cât strânge sudul țării în câteva sute de ani. Îmbucurător este însă că am depășit deja Sibiul.

Stăm bine pentru că noi avem marele avantaj al apei termale. Apopo de asta, eu m-aș gândi să inițiez un turism nu doar balnear, ci și sanitar: dacă bucureștenii tot nu au apă caldă cu lunile, să vină într-un city break la Oradea, unde avem apă caldă din belșug, și chioară, și termală, că oricum e mai avantajos să te scalzi decât să te scarpini.

Dacă pe domeniul balnear suntem cumva în grafic, Băile Felix reușind să scape cu fața curată de distrugerile postrevoluționare, în schimb munții nu sunt exploatați la adevărata valoare. Apusenii nu doar că sunt foarte frumoși, dar sunt și ușor de străbătut. Iar acum, că s-au făcut drumuri, accesul turiștilor e și mai facil.

Din păcate, nu putem spune că Bihorul are vreo stațiune care nu te face să roșești. La Padiș e un haos edilitar, care practic face ca zona să fie ocolită de cei care au pretenția la un standard de cazare mai ridicat. Despre Arieșeni, numai de bine, acolo doar în mijlocul pârtiilor încă nu s-au amplasat coșmelii care să vândă deopotrivă vin fiert, produse de artizanat și să închirieze clăpari.

Dar marele of al meu este Stâna de Vale, care pe vremuri era perla coroanei turismului montan. Acum, e vizitată doar de nostalgici, care preferă reîntoarcerea în timp, cu hoteluri, restaurante și chelnerițe de pe vremea când prim secreter era tovarășul Sorcoiu.

Nu știu dacă prin amenajarea de pârtii de schi, la ce climă avem, vom da lovitura, dar drumeții se pot face, cu obligatoriile halte pe la pensiuni, unde turiștii să poată degusta, cât îi mai țin picioarele, tradiționalul nostru produs culinar, pălinca de prune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Subscriu
la chestia cu turismul la apă caldă... :)) cât despre Stână... e luată pe persoană fizică, ce așteptări să avem..
Postat 12 August 2023, 12:59 de Taxi-driver
Alba
Stimate Domnule Şirilă, până una-alta, Arieşeni e in judeţul Alba (fără Neagra...). https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Arieşeni_Alba
Postat 12 August 2023, 12:31 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON