URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2023, 12:36

Chiar vrem în Schengen?

Chiar vrem în Schengen? foto: INQUAM Photos George Calin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La intrarea în ţară au fost oprite zeci de TIR-uri încărcate cu gunoaie care abia aşteptau să ne polueze teritoriul naţional. România e locul potrivit pentru depozitarea gunoaielor pentru că legile sunt foarte blânde cu aceşti bandiţi care fac parte din mafia gunoaielor. N-am auzit de proprietari de firme româneşti priponiţi, nici de mijloace de transport indisponibilizate, ca să nu mai vorbim de percheziţii la expeditorii din străinătate.

Dacă mergi prin coloniile de romi din jurul Oradei vei constata că mulţi dintre amărâţii care supravieţuiesc acolo nici măcar nu s-au născut. N-au acte, n-au bani, n-au viitor. Faptul că încă n-au plecat să-şi caute un loc mai bun de cerşeală e din pricina lipsei documentelor.

Din când în când vameşii mai descoperă câte un traficant de droguri cu marfa ascunsă în maşină. Alţii încearcă să introducă în ţară armament, materiale de propagandă ce contravin Constituţiei ţării şi în general cam tot de trebuie să zboare pe sub radarul vameşilor.

La ce trafic de persoane avem există riscul ca mii de fete să plece la produs afară fără să fie pusă o ultimă frână de către autorităţi. La noi, traficanţii de carne vie sunt trataţi cu prescripţii, în timp ce pentru aceleaşi fapte în Spania sau Marea Britanie s-au dat până la 20 de ani de puşcărie.

O vreme oraşul a fost inundat de muncitori veniţi din afara Europei. Sute de cetăţeni din Sri Lanka, India, Pakistan sau Nepal s-au angajat în fabrici, pe şantiere şi pe la restaurante. În ultimul timp numărul lor s-a subţiat nu pentru că s-au pierdut în peisaj, ci pentru că au constatat că dacă reuşesc să treacă în Ungaria, tot spaţiul comunitar le aparţine. Iar acolo, cu puţin noroc, vor avea parte de salarii mult mai atractive.

Imaginaţi-vă că vom intra în Schengen. Atunci vor intra în România, nestingherit, toate gunoaiele, armamentul, drogurile şi indivizii cu interdicţii, toată pleava care vrea să se ascundă de braţul lung al legii în ţările de origine. Iar de ieşit vor ieşi femeile traficate, muncitorii care ne vor lăsa cu ochi-n soare pe şantiere şi romii care scriptic nu există nicăieri.

Să ne gândim bine dacă chiar suntem pregătiţi să absorbim asemenea şocuri odată cu intrarea-n Schengen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Consens
Il mai atac eu pe Dl. Chirila dar aici sunt de acord cu el!!
Postat 22 August 2023, 08:44 de AnaConda
cine a vrut
Cine a vrut in Schengen a plecat deja, căci dacă așteptăm după politicieni mai așteptăm. Ei au alte treburi.
Postat 21 August 2023, 21:51 de DaNu
Eu de mult gândesc asta. Credeam că sunt singurul...
Cine zice n-are cum, să-și aducă aminte de cele 2 tone de cocaină găsită de poliție că a naufragiat barca. Tocmai în noaptea când sistemul de supraveghere marin era supus întreținerii și era oprit. La ce corupție avem în țară, miile de tone care intră prind Belgia și Olanda se mută la noi. Da, miile. La câte droguri sunt confiscate anual în aceste țări, sunt multe altele care intră. Dacă nu, nu ar tot trimite pe acel traseu. Dar ar ajuta mult organizațiile dacă am fi în UE. Tot traficul ar veni la noi. Și ar rămâne nederanjați!
Postat 20 August 2023, 07:50 de Vio_427
KP aka mama Omida
Nu ne zici și de ce sau redeschis acele puncte de trecere a frontierei ???
Postat 19 August 2023, 22:06 de Sandu2100
Inca putin si-i prepuneai pe...
...dottore bodea si pe apevistul ma_ciuca la Steaua Romaniei in grad de Colan! Ne-au salvat tarisoara de aia rai, merita! Punctual. Chestiunea cu ce se introduce in Romania nu tine de Schengen, tine de scanerele din vami care de 15(!!!) ani nu functioneaza, nu te intrebi de ce si din vina cui? Iti pun un link, sunt sute. Scrie doar ,,scanere vama"! https://newsweek.ro/investigatii/cum-dam-apa-la-moara-austriei-curtea-de-conturi-zero-controale-la-vama-cu-scanere-mobile
Postat 19 August 2023, 18:41 de pinonel
Schengen este nefuncțional ... nu mai există.
Între vorbitorii aceleiași limbi de exemplu (Germania și Austria) ... s-au reintrodus de către nemți controalele de frontieră. Între Germania și Franța (zona Alsacia-Lorena) la fel. Schengen este praf în ochi și peste câțiva ani o să și dispară cu totul. Avantaj România în acest caz, care nu este nevoită să suporte decât parțial tranzitul și traficul major de infraționalitate ... că oricum avem destul și noi, acum.
Postat 19 August 2023, 15:45 de KP
de vrut...
De vrut ...vrem, dar coruptia la noi e la fel. Cu institutii publice bine puse la punct toate cele mentionate de dvs. ar putea fi combatute. Cum sa faci treaba cand multii slujbasii merg la serviciu sa emita doar adeverinte si sa prezinte atitudini dubioase. Cand cei cu ordinea sunt uneori mana in mana cu cei cu dezordinea, iar cei cu justitia sunt cum sunt.Nu ca in alte tari ar fi mai bine, dar se straduiesc. Concluzie:Daca nu vrem sa evoluam putem ramane la "buda in curte" ca sa citez din clasici in viata.
Postat 19 August 2023, 12:50 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON