URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2023, 12:20

AUR fără limite

AUR fără limite credit foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România nu mai este doar o țară rămasă în urma celorlalte țări europene, ci una de-a dreptul retardată. O mină explodează pe litoral, dar aborigenii vor musai atunci pe plajă. Niște bombardieri pe care salvamarii nu-i lăsau în marea agitată sar la bătaie cu aceștia și apoi și cu jandarmii care încercau, în fond, să le protejeze viețile. Nicidecum să le strice sejurul, să le limiteze „libertățile”.

La Ministerul Sănătății, care în sfârșit a făcut o strategie pentru încurajarea vaccinării (capitol la care România a ajuns pe locul 175 în lume, în rând cu Guineea Ecuatorială, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee), vine AUR și trage un protest contra „vaccinării obligatorii”, existentă doar în mintea lui George Simion. Care, apropo, zice că și-ar vaccina copiii dacă i-ar avea: „Cu siguranță, nu sunt un nebun, nu sunt un antivaccinist”. Schizofrenie sau ticăloșie?

Ceea ce face AUR nu e simplu sabotaj la sănătatea publică, ci parte dintr-un program de distrugere a puținelor zone de coeziune socială, căci ce ar trebui să lege mai mult națiunea decât dorința de a fi sănătoasă? Nu se jenează, pentru asta, să vânture cele mai stupide lozinci. „Stop experimentelor!”, „Fără dictatură!”, „Afară cu OMS din țară!”... Ar fi de râs de n-ar fi de plâns, într-o Românie în care mor copii de rujeolă la fel ca în cele mai oropsite ținuturi din Sahel. 

La protest, vestitul „stegar dac” a trecut de jandarmi, s-a urcat pe fațada Ministerului și a ajuns în balconul de la primul etaj. Dacă voia, putea năvăli în biroul lui Rafila, care a ajuns să scuze Guvernul, timorat, că nu urmărește obligativitatea, ci doar încurajarea vaccinării. Încă două semne ale slăbiciunii unui stat căruia, dominat fiind de guvernanți corupți și impostori, nu i-a păsat de educația sanitară a cetățenilor, cum nu i-a păsat nici de educația lor civică, juridică, financiară...

AUR profită de toate astea și prosperă ca buruiana în pârloagă. Protestează împotriva a te miri ce și contestă tot, chiar dacă se folosește de toate binefacerile democrației și capitalismului, adică ale „sistemului”. Distribuie pliante prin Poștă, în pregătirea alegerilor de anul viitor, strânge grămezi de bani oferind la tombolă o cină cu apostolul Simion, plimbă prin țară „caravane medicale” (ce soi de medici or fi aceia care se înhaită cu AUR?), zburdă și pe Facebook, și „în teritoriu”, răspândind otrava în toate mediile.

Dacă în 2020, când zbura sub radar, AUR a intrat în Parlament direct pe locul IV, acum e pe II, dar la anul poate fi pe primul. Și pentru că tribul mioritic prețuiește mai mult conspirațiile decât adevărul și circul decât munca, dar și pentru că toate celelalte partide, compromise, se vor căzni să vândă în ambalaje noi promisiuni vechi.

Deja îmi imaginez cum vor face față candidații PSD, PNL, UDMR, USR la o primărie oarecare, promițând parcări, apă caldă și căldură ieftine, în fața unuia de la AUR gata să le „dea” gratis. La cât de lipsiți de inhibiții sunt AUR-iștii și de needucați alegătorii, e tot mai greu de exclus un succes al acestui partid, chiar dacă va echivala cu o sinucidere colectivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Adevărul / Minciuna
Comunicarea este limbajul înțelegerii. Iar hăulita la turmă
Postat 29 August 2023, 12:03 de Just-22
...
Sa-i acuzi pe toti romanii ca o mina a explodat pe plaja in timp ce oamenii se aflau pe acea plaja sau de aemenea sa-i acuzi pe toti romanii ca niste tomberoane-bombardieri nu voiau sa asculte de indicatiile salvamarilor sa nu intre in marea agitata si au sarit la bataie inclusiv cu jandarmii, este sub orice critica. Este o marlanie. Asa fac toti romanii ca si btomberoanele ale de bombardieri ? Asa au facut toti romanii aflati pe plaja ? Cateva sute de oameni care au fost acolo, poate mii, au respectat indicatiile salvamarilor. Tomberoanele-bombardieri nu au vrut sa asculte. Astia asa fac peste tot. Nu am pretentii de la niste marlani ca ei. Aveam insa alte pretentii de la unul cu parul alb, care e de atatia ani in meseria asta. Nu vreau sa intru in polemici pe teme politice pt ca nu-mi place politica pt ca e curva :), dar sa-i acuzi pe cei de la AUR de coruptia politicienilor este iar cel putin rea intentie. Cei de la AUR nu au fost la putere, la butoane nici macar o ora din istoria tarii.Nu au avut nimic pe mana lor (ministere, fonduri, etc). Adevarul e ca te-a cuprins disperarea vazand ca AUR urca in sondaje si ai inceput sa improsti pe toata lume cu rahatul tau. Ai derapaje mari.
Postat 23 August 2023, 16:40 de Timi
Mesajul aur e simplu. Nici măcar original, e copiat
Păi mesajul lui Trump e mai complicat? Uitați-vă la ideea lui de migrație, la sloganul lui cu care a devenit președinte: "make America great again". Eu nu mă mir de succesul aur... Uitați-vă la popularitatea de acum a lui Trump în cursa de prezidențiale, deși are 4 dosare în curs! Tehnologia ne cam tâmpește. Credem tot ce vedem în on-line. Multă lume ia știrile de pe fb, tik-tok... Acum cu AI și mai mult o să ne tâmpim!
Postat 23 August 2023, 08:35 de Vio_427
Umbra
AUR...umbra PSD, USR...umbra PNL."Votăm" același păpuşar, spor!
Postat 23 August 2023, 00:32 de Maikeltroll
AUR și-a atins limitele.
Este o altă invenție securistă a Statului Mafiot, Paralel și Eșuat, după modelul USR ... care au gost create ca să pună presiune pe javrele PSD-iste, PNL-iste și UDMR-iste, ce se visează în continuare de neînvins. Ghinion însă, vorba primului "neterminat" al țării ... pentru că va fi "măcel" cât de curând și oala are capacul sărit deja de la loc.
Postat 22 August 2023, 22:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON