URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2023, 21:45

Le-a sărit țandăra! Liderii AUR și-au prezentat la Oradea programul de Guvernare și s-au enervat din cauza unei întrebări a BIHOREANULUI (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți lideri ai AUR, între care și „viitorul prim-ministru” Marius Lulea, au bifat vineri prezentarea la Oradea a programului de guvernare al partidului, Reconstruim România, însă fără „starul” George Simion.

După prezentare, de altfel organizată și desfășurată profesionist și dinamic, șefii AUR nu au acceptat nicio întrebare, ieșindu-și din pepeni pentru că BIHOREANUL le-a pus una: de ce rândurile partidului - proclamat pur și dur - se umplu de traseiști chiar la vârf.

O asistență cuminte

Tineri îmbrăcați casual, fără nicio stridență, care au condus plini de solicitudine invitații în sala de conferințe a Hotelului Ramada, hostesse care au împărțit tuturor ecusoane personalizate cu numele fiecăruia, plus o asistență nerăbdătoare să-l vadă pe cel mai în vogă star al politicii românești, George Simion, care însă nu a venit, dar și, presărați pe scaune în asistență, câțiva foști membri PSD, ALDE, PD – acesta a fost cadrul în care, vineri seară, suporterii bihoreni ai AUR s-au întâlnit pentru a afla programul de guvernare al acestui partid declarat anti-sistem, intitulat promițător Reconstruim România, structurat în 15 puncte și disponibil, de altfel, și pe site-ul formațiunii.

Uite cine moderează

Moderatoarea evenimentului a fost Ramona Ioana Bruynseels, în care probabil puțini au recunoscut-o pe fosta aspirantă din 2020 la Președinția României din partea Partidului Puterii Umaniste al lui Dan Voiculescu, fostă consilier de stat în guvernările PSD – Dragnea și specialistă în comunicare a fostului vicepremier Gabriel Oprea în anii 2015-2016.

Ca și cum n-ar fi avut nicio legătură cu „restul clasei politice” pe care AUR o acuză că s-a compromis, Bruynseels, în prezent coordonatoare a acestui partid, a „încălzit” asistența arătând că României de azi îi sunt caracteristice „criza de încredere, criza de lideri, criza de modele, criza de planuri”, asta din cauza celor care s-au perindat în trecut la guvernare, a „marilor și vechilor partide, care au avut șansa să facă ceva pentru popor, dar au făcut multe pentru ei și nimic sau foarte puțin pentru români”.

AUR, în schimb, a spus Ramona Ioana Bruynseels, „luptă împotriva abuzurilor, luptă împotriva celor care încearcă să ne restrângă drepturile, luptă pentru cei abandonați, pentru cei mici și care nu sunt băgați în seamă, pentru o Românie puternică, pentru o Românie cu un mediu de afaceri puternic și sofisticat, pentru o Românie demnă și o Românie suverană”.

„Tot mai mulți români încep să simtă ca noi, de aceea AUR crește în sondaje și este singurul partid care crește în sondaje”, și-a lăudat ea noul „cuib” politic înainte de a pasa microfonul colegilor de la șefia partidului.

De la Justiție la reintroducerea uniformelor școlare

După ce publicul din sală a fost lăsat să vizioneze un clip menit să ilustreze decăderea României de azi, inclusiv faptul că în pandemie „cei dragi au mers la Ceruri în saci negri”, deci Covidul ar fi fost o bagatelă, Claudiu Târziu, prezentat de Bruynseels ca „fost jurnalist, scriitor și gânditor politic”, a declarat că AUR vrea „Lege și Ordine, o lege fără speciali, și ordine în primul rând instituțională”, căci instituțiile sunt caracterizate de „debandadă”.

În acest scop, a spus senatorul Târziu, care este unul dintre cei doi ideologi ai partidului, în Justiție AUR va impune tragerea la răspundere a magistraților care „fie din corupție, fie din incompetență comit nedreptăți”, și va introduce curțile cu jurați, care vor judeca procesele penale importante.

El a afirmat că formațiunea are obiective economice ambițioase, dar și soluții, pe care le poate susține preluând administrarea bogățiilor naturale în folosul românilor. „Sunt soluții. De asta am venit azi aici, să vă îndepărtăm negura de pe minți și de pe suflete”, le-a zis Târziu suporterilor din Bihor.

Celălalt ideolog, Sorin Lavric, tot senator și el, absolvent de Filozofie și promotor al unor idei de extracție legionară, a vorbit despre ce vrea AUR să facă în Sănătate și Educație. De pildă, în sectorul sanitar un Program Național Ana Aslan, pentru a construi „câte un spital județean în fiecare județ după ultimul trăznet”, iar în învățământ reintroducerea uniformelor școlare, precum și un Program Național intitulat Domnul Trandafir, cu care partidul vrea să „redea demnitatea cadrelor didactice, prin salarizare și reducerea sarcinilor birocratice.

Lulea: Mall-urile, noua economie a României

După un nou video, cu imagini inclusiv din Oradea, despre cum privatizarea de după 1989 a distrus industria autohtonă, persoana propusă de AUR pentru funcția de prim-ministru, Marius Lulea, inginer constructor și „tatăl a cinci copii”, a prezentat câteva linii directoare ale programului economic al partidului.

Lulea a afirmat că „astăzi România nu mai produce nimic, mall-urile care au fost construite în locul fostelor fabrici sunt noua economie a României”, că înainte de 1990 România era „a zecea țară industrială din lume” și avea „un PIB mai mare decât cel de acum”, bazat pe producție, nu pe consum. El a spus că „prima măsură” pe care o va lua AUR la guvernare va fi dublarea salariului minim net, pentru că „nu în toate orașele se trăiește ca în Oradea, Cluj sau Timișoara”, ci este sărăcie.

Desigur, premierul wannabe al AUR nu a omis nici alte tușe specifice partidului, conform cărora „OMV – Petrom este un Sov-Rom” (comparație cu întreprinderile mixte sovieto-române prin care țara a fost jefuită după al II-lea război mondial) ori că „firmele românești sunt fugărite de ANAF, iar firmele străine sunt iertate”.

„Dragi frați bihoreni”

Un alt inginer, dar mecanic, Robert Alecu, a vorbit despre intenția AUR de a face o reformă administrativă. „Este o provocare să ții un discurs despre administrație la Oradea, unde s-a dovedit că se poate face performanță și în România, dar exemple ca Oradea nu sunt multe în țară”, a spus vicepreședintele partidului, după care a prezentat câteva obiective la acest capitol.

Între ele, reducerea „cu două treimi” a numărului de județe, reducerea la 12 a numărului de ministere și la cel mult 50 a numărului de secretari de stat, mutarea ministerelor în Palatul Parlamentului, reducerea numărului de senatori și deputați de la 465 la 300, cum a propus fostul președinte Traian Băsescu și au decis românii prin referendum în 2009, desființarea „tuturor primăriilor sub 5.000 locuitori”, depolitizarea, debirocratizarea și digitalizarea.

Prezentarea programului de guvernare a fost încheiată cu un mesaj al aceluiași senator Claudiu Târziu, care i-a îndemnat pe „frații noștri bihoreni” din sală să aibă încredere în AUR și să-i propovăduiască programul. „Atât ne mai lipsește, dragi frați bihoreni, încrederea, încredere care ne-a fost furată de 30 de ani, dar nu ne pot fura (n.r. – adversarii) încrederea în viitor”.

Traseiștii, bineveniți în AUR. Motivul: „vor să pună umărul”

Imediat ce vorbitorii și-au terminat speech-urile, aceeași moderatoare Ramona Ioana Bruynseels a vrut să închidă evenimentul, fără a accepta nicio întrebare, iar pentru că reporterul BIHOREANULUI a formulat una, chestionând „de ce partidul care și-a făcut principiu de căpătâi din faptul că nu acceptă traseiști, totuși o face”, s-a enervat atât ea, cât și o parte din colegii de la vârful AUR.

În timp ce mai mulți suporteri au înconjurat rapid reporterul, prinzându-l în cerc și forțându-l să iasă din sală, fosta aspirantă la Președinție din partea Partidului Puterii Umaniste a strigat repetat „Cine v-a trimis să faceți scandal?”, motiv pentru care reporterul a atenționat-o că nu e decent să ridice tonul, doar pentru că a fost demascată că e departe de a fi „o virgină în lumea politică”.

Mai experimentat, dar și cu avantajul că se află la primul partid, cel puțin deocamdată, Claudiu Târziu a răspuns totuși la întrebare, în hol, unde a produs o... nouă definiție a traseismului.

„Haideți să definim traseismul. Traseismul este o trecere de la un partid aflat în opoziție la un partid aflat la putere, unde ai beneficii. Faptul că la noi vin oameni care au mai fost în alte partide, care au încercat să facă ceva acolo – că au fost în PSD, că au fost în PNL, în USR sau în PRM – și astăzi au găsit în AUR singura soluție de a face ceva în politica românească, nu este în sine condamnabil. AUR nu este la putere, AUR nu oferă privilegii, AUR avertizează pe toată lumea că aici vii să dai totul pentru țară, nu să primești ceva pentru tine, și este binevenit orice român care să pună umărul”.

Lămuriți?...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ma surprind cei de la AUR
...mint asa de frumos, sunt chiar inteligenti, profesionisti in campanii publice. Vor lua o gramada de voturi, pe promisiunile mincinoase. "AUR [zice] că aici vii să dai totul pentru țară, nu să primești ceva pentru tine", dar defapt vorbesc de nationalizari, companii de stat, dublarea salariului la privat dupa pixul de la Bucuresti, ajutoare sociale, impartit de bani in stanga si in dreapta.
Postat 03 Iulie 2023, 18:24 de unu
Traseism sau când vrei să ajungi cu orice preț la ciolan
Un tip abordeaza o tipa pe strada:"– Domnisoara, daca v-as oferi un milion de euro, v-ati culca cu mine?"– Da, bineînteles!"– Dar daca v-as oferi cinci euro?"– Vai domnule, dar ce fel de femeie credeti ca sunt?"– Asta am lamurit mai devreme, acum negociam pretul…" MORALA: Mai bine cu târziu decât niciodată.
Postat 02 Iulie 2023, 14:50 de User anonimizat
Ăsta cu logica ... ha, ha, ha.
Nimic nu ai înțeles. Nici sensul, nici mesajul.
Postat 01 Iulie 2023, 17:21 de KP
KP
De "lămurit" a "lămurit", cam târziu, Târziu, nu reperterul, asa ca postarea lu' mătăluță nu prea are logică.
Postat 01 Iulie 2023, 14:24 de marginan
Singuri vă contraziceți.
Este traseism sau nu? La final ați lămurit că nu-i vorba de asta, nefiind un partid la putere. Atunci, de ce ați mai pus întrebarea? Evident, ca să nu se vadă că se pregătește veșnicul "traseism gazetăresc" din perioada pre și post-electorală.
Postat 01 Iulie 2023, 07:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON