URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
17 Septembrie 2023, 19:51

Cine mănâncă gunoaiele din Oradea?

Cine mănâncă gunoaiele din Oradea? foto generic, arhivă Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele nu mint. Aproximativ 20% dintre cei care stau la case nu produc gunoi și mii de firme orădene sunt în aceeași situație. Nu produc sau, mai exact, în acest an n-au scos pubelele pentru golire. Fenomenul ar putea revoluționa întreg sistemul de colectare a deșeurilor, și asta nu doar la nivel local, ci național și chiar mondial!

Există mai multe posibile explicații. Una ar fi că oamenii pur și simplu nu produc gunoi. Bebelușii rămân cu aceleași scutece până la maturizare, marfa cumpărată de la piață este îndesată în buzunare, alcoolul se bea direct la ABC, iar ziarele se folosesc la împachetatul pachețelului cu mâncare pentru școală și serviciu.

Varianta cu reziduurile duse la centrele de colectare cade, pentru că acolo poți să duci doar reciclabilele, deșeurile din construcții, materialul vegetal, nu și gunoiul menajer sau fracția bio. Pe străzi, sacii abandonați sunt mult mai puțini decât ar produce cei 20% de partizani de la case. De asemenea, nici în politică nu se regăsesc toate gunoaiele orădenilor economi. 

O explicație ar fi că oamenii pur și simplu mănâncă tot gunoiul pe care-l produc. La cât rahat se mănâncă în țara asta, gunoaiele ar putea intra în categoria delicatese. Dacă e așa, acest grup de concetățeni ar putea fi invitat să pape toate gunoaiele din municipiu. Vă dați seama ce economii s-ar face? Nu tu groapă de gunoi, nu tu RER sau AVE, fără pubele cu cip și saci de toate culorile.

Nu doar pârliții de la case palmează gunoiul, ci și o grămadă de firme. Nu pot decât să salut gândirea managerială sănătoasă a patronilor care au găsit modalitatea de a-și rentabiliza firma punând, la propriu, mizeria sub covor.

E limpede că suntem un popor de supraviețuitori, care a înțeles că, la vremuri de restriște, cel mai indicat e să faci economii la produse de igienă, la apă caldă și gunoi. Pe la blocuri trebuie că mai există familii care fac baie în aceeași apă, iar la final o păstrează pentru a putea să o arunce la toaletă. Alții, mai inventivi, umplu cada cu apă lăsând robinetul să curgă foarte încet, în speranța că pot păcăli contorul care nu sesizează o cantitate așa de mică.

Iată că, după ce noi românii am inventat stiloul, insulina, avionul, mititeii și oina, suntem pe cale să descoperim fenomenul zero deșeuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Pinonel
Eu plătesc 45 de lei la gunoi, gunoile tu de unde le inventezi??
Postat 19 Septembrie 2023, 13:28 de Sandu2100
Cine mănâncă gunoaiele? Tu si toata gasca care sugeti de la noi prin ţȃţa gunoierilor!
De unde crezi ca va vin banii pt articolele fara numar pro rer, pro ave, etc?! Din ce belesc de la noi! Penalii dau hcl-uri prin care ne impun conditii de iobagie, micii pulanari se intrec in a amenda.... Unde ati mai vazut voi sa platesti peste 200 de lei lunar pt ridicat gunoaie SORTATE?! Repet, sortate!
Postat 19 Septembrie 2023, 07:38 de pinonel
@dan
De mult timp am scris pe acest sit ca citez "vom avea intr- o bucatarie de bloc mai multi poubelle ca oale". Si am scris asta cind trierea actuala era in discutie. Trebuie vazut un pic mai departe decit virful nasului. REPET oradenii sint multumiti asa.
Postat 18 Septembrie 2023, 12:44 de Piranda
a innebunit lupul
Cred ca ne pierdem in tot felul de explicatii si justificari a unor tipuri de comportament necivilizat, care a existat intotdeauna si va exista intotdeauna. Romanul stie doar de de frica si atunci tb civilizat prin mijloace pecuniare, amenzi cand il prinzi ca a calcat stramb. Nu vad prea multe discutii legate de modul tot mai aberant al celor de la RER de a schimba regulile de selectare a deseurilor si anume la inceput trei fractii cu anumite tipuri de deseuri/fractie, apoi modifica tipurile de deseuri pe cele trei factii si acum selectarea pe 5 fractii. Unele din fractii in saci, pe bune, stau la casa si au catel in CURTE cei care au propus asta? Unde asezi in bucatarie 5 recipienti pt deseuri? cred ca s-au gandit ca scoti mobila sau poate doar vesela pe hol... aceste intrebari nu si le pun cei care scriu ghidul de colectare sau da bine doar pe hartie?
Postat 18 Septembrie 2023, 12:28 de dan_
@scirbit
Aveti dreptate! Problema gunoaielor a devenit o adevarata nebunie la Oradea. Biciuiesc cetateanul pentru a-l CIVILIZA! Oribil dar la oradeni le place, nu se poate spune nimic!
Postat 18 Septembrie 2023, 11:33 de Piranda
Pofta buna
Urez pofta buna acestui scrib care manca * la comanda de cate ori îi cer stăpâni , inca un articol jignitor la adresa orădenillor probabil nu ultimul ...și gura lui trebuie sa mance
Postat 18 Septembrie 2023, 06:47 de CristianR
Nju cfred ca mancam gunoi. "Cacat" mananca multi
Nu va mai bateti joc de cetateni nu toti sunt ca cei din imagini. Da, cine arunca aiurea sa fie pedepsit. Din statistici un cetatean roman produce aprox 0,5kg/zi de gunoi un cetatean din Danemarca aproximativ 6 kg/zi. Dupa venit. Despre ce vorbim? RER nu poate incasa de la romani cat se incaseaza in Danemarca. Taxele si impozitele in Oradea deja sunt comparabile cu cele din vest.
Postat 18 Septembrie 2023, 05:51 de scarbit
Mi bine mancam guboi decat "cacat"
La casa sa tii pubela cu biodegradabil doua saptamani sau chiar trei, patru pana se umple (la doua persoane) ori esti nebun ori prost. (si scoasa saptamanal vara este o mare problema ganditiva doar la cojile de pepene) Se va imputi de nici vecinii nu vor mai sta in preajma. Solutia pentru multi este compostarea. Primele 4 zile se degaja miros apoi urmeaza faza a doua in care se formeaza practic compostul. Este mult mai eficient si mai ieftin. Nu toti romanii sunt jegosi si excroci asa cum apare in ultimul timp prin presa tot felul de articole la adresa cetatenilor. Da, e mult prea scump tariful RER si mai nou suntem si bataia de joc a RER si a primariei impreuna cu politia locala care este organul lor de represiune. Macar daca ar fi corecti la ce preturi au.
Postat 18 Septembrie 2023, 05:39 de scarbit
o scurta remarca, gunoaie in politica am dat si inca dam
unii acuma chiar sa pregatesc sa dea lovitura de gratie propriului electorat ( micilor antreprenori si pfa-urilor) ca de cei mari le este frica si atunci dau in antreprenori performanti si pfa-uri, prin cresterea de 10 ori a impozitelor ca razbunare ca el n-a reusit in mediul privat ii ataca doar pe cei cu rentabilitate mai mare de 30%. sa fim toti ca politicienii, prosti si mediocri, ei urasc performanta si de aceia o supraimpoziteaza, unde in lume mai exista supraimpozitarea performantei? esti mediocru e ok, esti performat insemana ca furi si te impozitam de 10 ori mai mult ca sa te inveti minte.
Postat 17 Septembrie 2023, 22:55 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON