URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2023, 10:32

O mascaradă

O mascaradă Foto: Arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici nu bănuiam cât de iute va țâșni adevărul din gura păcătosului Ciolacu atunci când, din neatenție, promitea că trece „de la fapte la vorbe”. În plin sezon de concedii, când lefegiii de rând își cheltuie voucherele de vacanță la mare și la munte (unde hotelurile și pensiunile au mărit tarifele tocmai bazându-se pe ei drept clientelă sigură), iar cei de lux prin Caraibe, Guvernul anunță o Ordonanță de Urgență, împachetată ca „prima reformă reală” pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar.

Măsurile preconizate sunt, însă, la disperare și mai degrabă frecție la picior de lemn. După decenii de „dezmăț bugetar”, de care vinovate sunt PSD-PNL-UDMR-USR, și după un buget pe 2023 croit de un ministru al Finanțelor din propriul partid, pe care acum îl menține la Fonduri Europene, premierul s-a prins că situația e atât de groasă, încât putem pierde tocmai fonduri europene.

E de salutat, firește, că nu bagă murdăria sub preș (poate nici nu mai încape), că încearcă să pună garou peste hemoragie, dar măsurile preconizate în OUG afectează cu adevărat doar mijlocul clasei bugetare, pe angajații din deconcentratele județene și din administrațiile locale, cu salarii de 3.000 - 6.000 lei. Nici aceștia nu-s taxați prea rău, de vreme ce salariile le rămân neatinse, voucherele și ele bine-mersi (cu excepția șefilor cu lefuri peste 10.000 lei), și doar câțiva sunt lăsați fără indemnizațiile de conducere, cele mai mărunte, de șefi de Birou. Economiile, o spun până și șefii de instituții, vor fi derizorii.

În schimb, specialii companiilor de stat, agențiilor, oficiilor și inspectoratelor de tot felul sunt favorizați vădit, deși acolo sunt marile „salarii nesimțite”, chiar și de zeci de mii de euro, și tot acolo sunt și sporurile exotice.

La Autoritatea de Supraveghere Financiară, sub nasul căreia dau falimente tot felul de Euroins-uri, lăsând cu ochii-n soare sute de mii de români, la ANRE, care păstorește creșterea prețurilor la electricitate minuțios executată de „băieții deștepți” care n-au produs niciodată vreun kilowatt, ci doar îl cumpără și-l revând, la Consiliul Concurenței, la Agenția Domeniilor Statului etc. La mulțimea de belferi din justiție, poliție și servicii, retrași la odihnă pe la 45 de ani cu pensii chiar și peste salarii, iar unii reangajați sau băgați în politică. Și, nu în ultimul rând, la specialii din Parlament și Guvern, atinși, vezi Doamne!, la numărul consilierilor personali.

Premierul Ciolacu și ministrul său de Finanțe, liberalul Boloș, fie își închipuie că pot căra apă cu ciurul (ceea ce ar însemna prostie), fie că se pot preface fără să se prindă nimeni (ceea ce ar fi dibăcie), repetând de fapt la o scară mult mai amplă cinismul lui Boc & Băsescu de a tăia „procente” și nu numere mari din sistem, de la bază până la vârf.

Neavând curaj să desființeze posturi bugetare efectiv ocupate, nu vacante, nici parte din cele 3.000 de primării pentru că primarii aduc voturile, și nici mamuții gen ASF și ANRE pentru că (a)duc banii, Guvernul vânează vrăbii cu tunul. Un caraghioslâc dramatic și scump, pe care îl va plăti, ca de obicei, tot sectorul privat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Impozitul progresiv pt salariu
Asta ar fi o masura de reforma. "Salariile nesimtite" dn sectorul de stat trebuie impozitate ca atare (impozit progresiv). Primesti o multime de bani, platesti impozit mai mare. E firesc.
Postat 16 August 2023, 17:45 de OrbanKula
Datoria e buna...
Aduce progres, bunastare, dezvoltare. Doar ceausescu a crezut ca trebuie si dati banii inapoi. Nu, datoriile se fac si nu se mai achita. Doar nu ne imprumutam de la camatari. Ne imprumutam de la banci, ce dracu'. Pentru cine are 2 ore de pierdut, un documentar din 2012, 97% Owned: The Money System | Documentary Film [https://youtu.be/XcGh1Dex4Yo]
Postat 16 August 2023, 17:41 de excalibur
Job la stat
Este job-ul cel mai cautat si in occident. Salariu, beneficii la salariu, pensie. Toti traiesc din datorii. Cea mai mare datorie publica din lume o are Japonia – 264% din PIB, Printre tarile cu cea mai mare datoria publica se numara si Grecia – 171% din PIB, Italia 145% din PIB, SUA 129 din PIB, Portugalia 114%, Spania 113%, Franta 112%, Belgia 105%, Marea Britanie 101%. Datoria publica a Romaniei este de 49% din PIB, una din cele mai mici din UE. Ramane de vazut cum si daca vor platia aceste datorii tarile cele mai indatorate.
Postat 16 August 2023, 17:28 de OrbanKula
8000 de ieuro...
... datorie pe cap de vita furajata. Daca nu gasesti banii astia ascunsi prin casa, pusi pe undeva, inseamna ca nu esti doar fraier, esti si prost. Vorba inteleptului Number One, ori esti PRECAUT, ori esti PROST. Poate ai norocul sa ai 4-5 copii ... practic te-ai umplut de bani. Poti merge la aquapark sa te scalzi pe saturate, pe viata, cu plozi cu tot. I love Romania, cum ar spune fratii TATE...
Postat 16 August 2023, 15:53 de excalibur
Un psihopat si ....banda lui!
Vai si amar de noi, cu asemenea conducatori! Oamenii astia ar trebui sa fie toti pusi in zale si zeghe, pe probleme psihiatrice...psihopati; sociopati;
Postat 16 August 2023, 15:33 de vineri
pt absolventi
NU merita sa lucrezi in privat. Nu ai intotdeauna bonuri de masa. Nu ai bonuri de vacanta. Nu ai indexari. Ai planuri care trebuie indeplinite cu termene limita. Corect s-a observat scumpirea concediilor pe tema voucherelor. Cei din privat, pentru ca nu primesc vouchere, platesc mult mai mult pentru concedii. Pentru ce?
Postat 16 August 2023, 15:16 de Christa
Fonduri europene
Mascarada este chiar "Noul plan Marshall" cum il clama rares bogdan cind a venit Iohanis acum 2 ani cu 70 de miliarde de euro in romania. Mascarada e ca primesti 1 miliard cu conditia sa te imprumuti 1 miliard, tot de la EI. Din miliardul primit moca jumate se risipesc in taxe, tva, profituri, parandaraturi. Per total 75% pierdere pentru amarastean. Deh, raminem cu niste pasaje. In schimb, raminem ocupati pentru urmatorul mileniu. Grazie
Postat 16 August 2023, 10:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON