URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2023, 10:00

Ghibu e pe locul II!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, din "sectorul agricol" Nufărul, a ajuns pe locul II în clasamentul liceelor din Bihor, după rezultatele de la bacalaureat. Nu întâmplător, pentru că şi anul trecut a luat tot "argintul", evident, după Gojdu.

Sunt convins că la capitolul cheltuieli pentru adidaşi pe cap de elev sau de ţoale de fiţe, Ghibu mai are de lucrat, comparativ cu şcolile din centrul oraşului. Dar e lăudabil că un liceu de cartier face o astfel de figură frumoasă, care l-a propulsat în clasamentul naţional de pe locul 400+ pe un onorant loc 73.

Acum câţiva ani, când directorul Iulius Timar era proaspăt numit la conducerea şcolii, m-am întâlnit cu elevii din clasa de jurnalism. Directorul a început să-mi povestească, atunci, despre planurile sale. M-am bucurat că măcar are visuri, într-o ţară condusă prost de nişte oameni pe măsură. 

Ei, bine, acum liceul de cartier bate granzii din centru, după ce mulţi ani am fost obişnuiţi ca la şcolile mărginaşe să apreciem dacă proporţia de analfabeţi funcţional e în limite rezonabile, atât la elevi, cât şi la profesori.

Disputa cu privire la detaliul că Ghibu nu are dreptul să fie numit colegiu naţional pe motiv de lipsă de vechime nici nu mai contează, pentru că titulaturile nu ţin loc de rezultate. Important este că s-au pus bazele unei şcoli care caută excelenţa, însă problemele abia de acum urmează.

Un trist exemplu este liceul la care am absolvit eu şi care acum 40 de ani îşi băga toţi elevii la facultate, după examene de admitere aspre. Acum, este practic un fel de şcoală profesională, cu rezultate modeste. Deci aici va fi marea măiestrie a dascălilor de la Ghibu: să permanentizeze rezultatele şi să nu se stingă după câţiva ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bineinteles ca se poate
Cu putin interes din partea profesorilor si a parintilor, iata, vin si rezultatele bune ale elevilor.
Postat 19 Iulie 2023, 23:05 de Timi
felicitari profesorilor care reusesc sa ridice calitatea invatamantului romanesc fara ca elevii sa mearga la meditatii!
Ghibu s-a ridicat de multi ani in primul rand datorita activitatilor extrascolare pe care le propune, ceea ce ajuta multla dezvoltarea elevilor. De precizat de elevii de la Gojdu fac meditatii cu profesorii de la Ghibu si vice versa. Acest obicei imoral si ilegal pt ca aduce multi bani l anegru ar trebui oprit peste tot. cata vreme nu se schimba ceva in manualele si structura examenelor nationale, acest lucru va continua.
Postat 19 Iulie 2023, 22:28 de roger
Școala da. Subiect interesant
Păcat este, proștii au luat locul celor deștepți. Prostocrație conform zicerii Prof. Marga. Care știe ce zice. Are și probe! Cititorii pot preciza dacă au altă opinie decât Prof. Marga?!
Postat 19 Iulie 2023, 20:13 de Just-22
Multe feicitari multora, in primul rand directorului, apoi intregii echipe, proferosilor
Nu e lucru mic deloc, si dupa cum bine a notat editorialistul, fac calitate la cheltuieli mult mai mici per elev, nu sunt elevi “cu adn de elita”, ci romani simpli. Apoi, inca un motiv ca nu conteaza doar scolile din centru, nu doar alea sunt bune, nu trebuie dusi toti copiii cu masina in acelasi loc, si in cartiere sunt scoli bune, unde nici nu trebuie sa mergi cu masina. Orasul poate avea mai multe centre de interes, nu doar unul.
Postat 19 Iulie 2023, 15:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON