URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2023, 20:32

Clasamentul liceelor din Bihor, după Bac: O școală de cartier a ajuns pe locul 2, iar un colegiu a coborât 20 de poziții în zece ani!

Clasamentul liceelor din Bihor, după Bac: O școală de cartier a ajuns pe locul 2, iar un colegiu a coborât 20 de poziții în zece ani! Festivitate de absolvire a liceului, la Colegiul Onisifor Ghibu, în timpul pandemiei (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afișarea notelor de la Bacalaureat, sesiunea vară 2023, permite și o ierarhizare a liceelor din Bihor, în funcție de notele obținute de candidați.

Primul loc îl ocupă, pentru al treilea an consecutiv, Colegiul Național Emanuil Gojdu, iar surpriza vine pe locul doi, unde nu este o școală din centru, ci una de cartier, care în ultimii 10 ani a „escaladat” semnificativ și clasamentul național al liceelor: Colegiul Național Onisifor Ghibu. În schimb, un renumit colegiu orădean a „reușit” performanța de a coborî de pe locul 9 județean pe 28, în ultimul deceniu!

Top 10 în Bihor

Conform datelor furnizate de platforma Bacplus.ro, care centralizează notele candidaților de la Bacalaureat din toată țara, top 10 al unităților de învățământ din Bihor, în funcție de media punctajelor obținute de absolvenți, este condus de Colegiul Național Emanuil Gojdu, unde anul acesta au susținut Bacalaureatul 201 candidați, cu o notă medie de 8,91. Rata de promovare a școlii este de 99,5%, deoarece un absolvent a picat examenul. La nivel național, Colegiul Gojdu se situează pe locul 33.

Pe locul 2 în clasamentul Bihorului este o școală de cartier: Colegiul Național Onisifor Ghibu, cu o medie a notelor de 8,68 obținută de cei 118 candidați. Procentul de reușită se ridică la 96,6%, după ce trei candidați au picat examenul, iar unul nu s-a prezentat la o probă. În clasamentul național, Colegiul Ghibu este pe poziția 73.

Topul din Bihor (foto jos) este completat de Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea, cu o medie de 8,53 și cu toți cei 60 de candidați promovați. Școala de pe locul 3 județean ocupă locul 106 național.

Clasamentul continuă cu Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș (medie 8,49), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (8,35), Liceul Teologic Baptist Emanuel (8,34), Liceul Teoretic Constantin Șerban Aleșd (8,25), Colegiul Național Mihai Eminescu (8,19), Colegiul Național Iosif Vulcan (8,15) și Liceul Don Orione Oradea (7,72).

Merită menționat că, între toate școlile din Top 10, cei mai mulți candidați i-a avut Colegiul Eminescu, 298 la număr.

Școlile cu cele mai slabe rezultate

În funcție de procentul de promovare, clasamentul din Bihor se schimbă. Fruntașe sunt patru școli cu rată de promovare de 100%: Liceul Betel, Liceul Emanuel, Liceul Don Orione și Liceul Internațional Agora. Acesta din urmă, o școală privată, a avut doar doi candidați la Bac, iar media punctajelor acestora este destul de mică: doar 6,32.

La coada ierarhiei, din perspectiva procentului de promovare, sunt Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea (cu niciun candidat promovat, din cei doi care au susținut Bacalaureatul), Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși (13,3% procent de promovare și o notă medie de 5,05 pentru cei 30 de candidați), Liceul Teoretic Gabriel Țepelea Borod (18,8%, medie de 5,29, 16 candidați).

Din rândul școlilor cu mai mult de 50 de candidați, cel mai prost rezultat îl are Liceul Tehnologic Unirea Ștei: 24,6% procent de promovare, nota medie de 4,64 și 61 de candidați.

De altfel, Liceul Unirea are și cea mai mică medie, din tot Bihorul, urmat de Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș (4,98) și de Liceul Teoretic nr. 1 Bratca (5,02).

Școlile cu cele mai mici medii din Bihor:

Tot mai sus

Datele furnizate de Bacplus.ro permit și o analiză multianuală a școlilor din Bihor, iar asta scoate la iveală școlile unde elevii au progresat la învățătură, respectiv pe cele în declin.

Un exemplu elocvent în acest sens este Colegiul Național Onisifor Ghibu, care în urmă cu 10 ani, după notele de la Bac 2014, era pe locul 8 județean și locul 201 național, iar astăzi este a doua școală din județ și a 73-a din țară.

La fel, a progresat spectaculos Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș, care acum este pe locul 4 județean și 110 național, cu o medie de 8,49, iar în 2014 era pe locul 13 în Bihor și 284 în țară, cu o medie cu un punct mai mică: 7,41.

De altfel, din școlile care în 2014 erau între primele zece în Bihor, doar două sunt acum mai bine clasate: Colegiul Ghibu și Colegiul Gojdu, care a ajuns pe primul loc, față de 3.

Clasamentul liceelor din Bihor în 2014:

În cădere

În schimb, trei școli din topul 10 aferent sesiunii 2014 a Bacalaureatului au poziții mai joase: Liceul Emanuel (care era pe locul 2 în 2014 și a ajuns pe 6), Colegiul Mihai Eminescu (de pe poziția a patra pe a opta) și Colegiul Național Iosif Vulcan (de pe locul 7 pe 9).

Alte trei școli au dispărut din clasamentul primelor 10, fiind vorba de Colegiul Teodor Neș Salonta (azi pe locul 15 județean, față de 6 în anul 2014), Colegiul Economic Partenie Cosma (azi pe locul 28 județean, față de 9 în 2014) și Liceul Teoretic German Friedrich Schiller (azi pe 17, față de 10).

După cum se vede, cea mai abruptă cădere o are Colegiul Economic Partenie Cosma, unde în 2014 media generală era de 7,69, iar astăzi este de doar 6,59, deși numărul de candidați a rămas similar (246 azi, 220 în 2014). Și procentul de promovare a scăzut dramatic în această școală: anul acesta, doar 67,1% dintre candidați au luat note de trecere la Bac, în timp ce în urmă cu zece ani procentul ajungea la 85,9%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Statistică eronată
atât timp cât nu se prezintă situatia total elevi clasa 12/ total admisi la proba de bacalaureat. E de notorietate faptul că unele unitati scolare pentru a sta pe podium prezinta situatia total candidati care nu e egala cu total elevi. Cei fara șanse, "nu se înscriu" mai de nevoie așa, să nu strice statistica.
Postat 05 Iulie 2023, 05:46 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON