URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 11:09

Fără șantiere, fără stadion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am ajuns să vorbim despre investiții de sute de milioane de euro de parcă ar fi niște bani mărunți pe care i-am găsit pe fundul buzunarului. Pasajele, finanțate preponderent pe fonduri europene, costă o grămadă de bani, chit că tot nu vor rezolva problema traficului.

O grămadă de bani va costa și proiectul cu tram-trenul. Orașul e spart pentru schimbarea conductelor de apă, canalizare și termoficare. Este zgomot, praf și disconfort la maximum. Aceasta este strategia administrației locale: acum e momentul să le facem pe toate deodată, cât sunt bani europeni.

Majoritatea investițiilor au clauze suspensive, adică se activează doar dacă se vor găsi bani europeni pentru așa ceva. Și de obicei se găsesc, pentru că nu toți primarii riscă să-și deranjeze concetățenii.

La cum merg însă lucrurile, cred că pe noi, orădenii, în curând ne așteaptă decenii de liniște. Banii de la UE se vor termina, pentru că trebuie ajutați și alții, vezi Ucraina. Iar actuala clasă politică nu va avea curajul să se atingă de pensiile speciale, așa că nici prin PNRR nu vom vedea o lețcaie.

A te dezvolta exclusiv din fonduri proprii e o glumă. Oradea poate aloca anual pentru investiții 15-20 milioane euro, care la nivelul actual al acestora par bani mărunți. Din păcate, nici bani de la Guvern nu se mai arată. Premierul a declarat că va sista investițiile în săli de sport și stadioane. Exact când eram și noi la coadă pentru o arenă modernă. 

Așa că, de acum înainte, nu se va mai dezbate câte locuri va avea viitorul stadion, ci dacă se va face vreodată. Să nu ajungem, deci, să ne fie dor de șantiere...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
KP aka mama Omida
Lasă că la prietenii Rusi am plătit 25 de ani, de la Europeni luam bani, exemplul cel mai bun Bolojan și investițiile din Oradea-Bihor. Știu ca te doare, dar nu-i bai, tot PNL votăm :::::)))))
Postat 09 August 2023, 15:54 de Sandu2100
@kp
Hai sa nu aruncam vina pe europeni ca nu ne silesc ei sa cerem bani. Oare de ce nu suntem deja in zona euro? Realizezi ce 'industrie' si lobby au cei de la schimb valutar? Pe langa orice casa de schimb este o sala de jocuri unde spala bani. Si toti valutistii speculeaza mai departe in imobiliare. Sunt si ei la sursa inflatiei. Lucru care ar disparea odata cu adoptarea euro - pe care nu vrem sa o facem de ani buni.
Postat 09 August 2023, 10:30 de nihil
PNRR este cea mai mare găselniță a UE de a îndatora statele membre.
Structura financiară a PNRR este ... 1). 52% reprezintă împrumuturi bancare cu dobânzi confidențiale impuse de către BCE, cu scop de întărire a zonei Euro (așadar nu-i bine pentru țările non-Euro care plătesc la greu stabilitatea monetară din Occident). 2). 48% reprezintă banii noștri, ai tuturor contribuabililor, obținuți din taxe și impozite locale și naționale. Așadar, PNRR s-a inventat ca să mențină economiile țărilor cu Euro în viață, nu ca să ajute România și altele ca ea. Cunoscătorii înțeleg mecanismele de acest fel ... doar noul USL cu simpatizanții ei cu tot nu pricep o iotă.
Postat 09 August 2023, 08:38 de KP
pe ce te bazezi?
Informația oficială este următoarea: În total, prin PNRR România va beneficia de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde granturi și 14,9 miliarde împrumuturi. Banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte.
Postat 09 August 2023, 18:52 de Moderator
Dacă asta e strategia administrației locale, că acum e momentul să le facem pe toate deodată, cât sunt bani europeni ...
... atunci este cea mai proastă din câte am auzit până acum. Pentru că ... 1). În lipsa unei finanțări, convenite prin acorduri preliminare măcar, legea nu-ți dă voie să deranjezi locul. 2). Banii europeni nu sunt gratis, ci se obțin prin proceduri multiple și care implică taxele și impozitele locale, naționale și europene, încasate de la contribuabili. 3). Mai întâi se cheltuie, 30-50% măcar din banii proprii, de la bugetul local sau din împrumuturi bancare purtătoare de dobânzi, abia apoi se decontează lucrările, cu condiția respectării condițiilor și criteriilor contractuale ale finanțării. 4). La final de lucrare apar întotdeauna corecții financiare care diminuează decontările și cresc astfel participările contributive locale. 5). Ulterior începe calculul amortismentelor, cu întreținerea curentă și mentenanța specifică lucrărilor respective. Astfel, când tragi linia de calcul final, constați că urmează să cheltui, dacă se dovedește că oportunitatea nu a fost cea la care te așteptai ... că ești pe pierdere de fapt, iar gaura bugetară proprie se adâncește ani la rând. Evident că trebuie abordate tot felul de lucrări care să-ți permită o dezvoltare și o modernizare pe măsura pretențiilor și a angajamentelor. Dar nu haotic, la plezneală, cu riscuri inutile din punct de vedere financiar și legal. Strategiile trebuie să țină cont de nevoi care să fie prioritizate. Conform strategiei "liberale" din Bihor, dar mai ales fin Oradea, s-a pus "carul înaintea boilor". Ca să dezvolți o localitate, de exemplu, începi dinspre exterior spre interior ... nu invers, dinspre centru către zonele limitrofe. Doar așa se poate face o dezvoltare echilibrată, integrată și orientată către creșterea calității vieții locuitorilor. Astea sunt reguli aplicate peste tot în lume, unde se vrea cu adevărat reabilitare urbană modernă. Dar, când la conducerea unei "strategii" apar tot felul de vinituri de la coada vacii, fără școală în domeniu, este firesc să vezi că se încep foarte multe ... dar care nu se termină în veci.
Postat 09 August 2023, 08:15 de KP
Clarificare.
Cand spun lasati stadioan si santiere ma refer ca nu ne luam de astea ca tre facute oricum. Hai sa ne luam de restul.
Postat 08 August 2023, 19:21 de nihil
Am ajuns.
'Am ajuns să vorbim despre investiții de sute de milioane de euro de parcă ar fi niște bani mărunți pe care i-am găsit pe fundul buzunarului'. Nu doar statul ci si oamenii la nivelul lor. 10 lei o sticla de jumate de apa plata la concert? Cand e 2 lei in magazin? Intr-o tara in care apa curge la suprafata in cantitati mai mult decat suficiente? bani de la youtube si monede cripto pe nimic. Tineri care acuma intra in campul muncii dar vieaza milioane din facut nimic si nu mai apreciaza putinii bani facuti prin sudoare si responsabilitate. Lasati stadioane si santiere, ne va manca inflatia in felul acesta. As dori sa vad cu adevarat cat din pretul unei locuinte noi sunt costuri(si cum le-au calculat), cat din acestea sunt impozite si taxe sub toate formele si cat e profit si specula.
Postat 08 August 2023, 19:17 de nihil
draga clau1
Daca sunteti curios de situatia mea, nu am lucrat in viata mea la stat. Exclusiv la privat. Cand vine vorba de prioritatile unui oras, cred ca fiecare poate sa isi dea cu presupusul. Totusi ideea de apa si canalizare pe toate strazile unui oras mi se pare un nivel basic de decenta. Infrastructura de LA sau NY e mult mai sus in piramida lui Maslow. Cam atat. Si da, bazat pe bugete, cunostinte economice si trend CRED ca in 3 ani s-ar putea lejer ca toate strazile din oras sa aiba apa si canalizare. Si in 5 ani asfalt. Adica sa fim la baza acel oras european cu care ne laudam. Si nu la varfurile pasajelor
Postat 08 August 2023, 12:50 de jijijupanu
Jijijupanu crede ca se face in 3 luni
Mircea Chirila aveti dreptate! Nimanui nu-i convine aceasta situatie din oras, dar, intr-adevar trebuie facute. Cei care comenteaza negativ, ori sunt bugetari care habar nu au cum se lucreaza in realitate la privat, ori sunt persoane care in viata lor nu au luat o lopata in mana, doar au trait din smecherii si pe spinarea altora. Comenteaza de zici ca banii ar fi grati si fara numar...la infinit!!!
Postat 08 August 2023, 12:16 de Clau1
domnule Mircea Chirila
De obicei va apreciez articolele si luarile de pozitie. Sunt convins ca sunteti constient ca fondurile europene se vor "termina" cel mai devreme in 2027 cu prelungire spre 2029. Totodata, PNRR mai dureaza, mai sunt fonduri de diferite tipuri + Anghel Saligny. Si astea sunt fondurile de care stim acum in 2023. Daca toate lucrarile s-ar incheia in primavara lui 2024, traficul in oras ar fi excelent. Ba mai mult am fi probabil orasul cu cea mai ok infrastructura din romania pentru inca 5-10 ani. Lasati-ne sa ne si bucuram de asta. Daca 15-20 de ani se tot fac lucrari mari in oras, nu doar ca ne va scadea numarul de turisti dar ar trebui sa fim numiti noi, locuitorii urbei generatie de sacrificiu. O ultima intrebare, stiati ca in capitala Art Nouveau a Romaniei 1/3 din strazi nu au apa si canalizare? Nici nu mai zic de asfalt fiindca sa asfaltezi o strada e scump si necesita celelalte lucrari. Daca primaria ar aloca bani pentru asta in 2-3 ani ar fi peste tot apa si canalizare. Priorities, mister!
Postat 08 August 2023, 12:05 de jijijupanu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON