URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2023, 10:33

Nici Siguranță, nici Încredere

Nici Siguranță, nici Încredere captură video Recorder / Youtube
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Poliție au ajuns să nu mai creadă nici polițiștii, nu doar civilii, care văd prea multe, de la agenți de stradă întorcând privirile când se întâmplă ceva sub nasul lor, până la ofițeri din birouri care îngroapă adânc dosare și șefi corupți până-n măduva oaselor.

Investigația Recorder „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon” dezvăluie cum însăși conducerea Poliției Bihor combate de cealaltă parte a legii. Într-o zi din februarie 2022, subcomisarul Paul Filimon de la Rutieră se întoarce acasă cu soția și au o altercație verbală cu o femeie în parcarea blocului. În scurt timp, polițistul e sunat de soțul acesteia, un om de afaceri pe care nu îl cunoștea, dar care îi aflase numărul apelând un agent și apoi pe șeful BCCO. I-a spus că-l va pune la punct.

Plecată la Poliția Oradea să depună o plângere împotriva lui Filimon pe motiv că acesta ar fi scuipat-o, soția afaceristului e primită de un șef, asistă la interogarea bazelor de date și i se divulgă pe loc identitatea presupusului agresor, încă înainte să fi înregistrat plângerea împotriva lui. A doua zi, subcomisarul e chemat la șeful Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș (nu în cabinet, ci în bucătărie), și îndemnat să se „împace” cu afaceristul și soția acestuia.

Surpriză, însă: refuză și cere investigații, îngrijorat că a fost „vândut” chiar de colegi. Solicită imaginile camerelor de supraveghere din Poliție, dar e plimbat cu zăhărelul până sunt șterse, pentru a nu mai putea fi folosite ca dovezi. Singurele probe rămân listingurile de convorbiri telefonice și urmele informatice din calculatorul agentului vinovat. Care, culmea, e desemnat să-l cerceteze!

Cum, între timp, soția afaceristului face împotriva subcomisarului și o plângere penală, fiindcă ar fi fost amenințată, deși în cea inițială scrisese că n-a fost, ofițerul se trezește și el cu un dosar penal. Iar șeful Poliției Bihor ce face? Îi cere din nou „împăcarea”, ca „să scăpăm dracului de dosarele astea”. Asta, după ce îl primise pe afacerist „la negru”, fără ca prezența acestuia în sediul Poliției să fi fost consemnată în registrul de la poartă.

Îndărătnic, omul nu renunță, așa că șeful Poliției trece de la sugestii la fapte, executând practic amenințarea afaceristului că îl va „rezolva elegant”. Subcomisarul e supus unei testări de către o psiholoagă a instituției, care îl scoate cu deficit de atenție, așa că este retras de pe teren și exilat la muncă de conțopist. Ba șeful Poliției vrea să-l scoată și nebun, trimițându-l la psihiatru, ceea ce i-ar fi adus concedierea. Noroc că ofițerul își știa drepturile și s-a protejat, înregistrând convorbirile, probe ale abuzurilor și încălcărilor legii, regulamentelor și procedurilor. 

La cum arată povestea, polițiștii mobilizați contra subcomisarului Filimon, de la agentul servil până la șeful IPJ Bihor, numai a oameni ai legii nu arată. Mai degrabă par soldații unei mafii - e adevărat, provincială și derizorie în acest caz - care îi folosește sub acoperire, camuflați în uniformele unei instituții. De ce, așa stând lucrurile, i-ar mai plăti (și) cetățenii?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Nu mai zi ca esti degeaba
Orice dosar penal e instrumentat de catre un procuror. Daca cei de la Recorder nu au fost curiosi sa ia legatura cu procurorul de caz pe voi ce v-a oprit? Vinde mai bine cand e corupt tot sistemul, asa-i? E greu sa va faceti meseria de reporter pana la capat, asa-i? Zic si eu.
Postat 08 August 2023, 02:36 de unudinoradea
Se putea și mai bine domnu Chiș
Citeam așteptând ceva... S-a dovedit a fi un rezumat și la sfârșit enunțul care ne gândim mulți de câțiva ani: "după ce îi plătim?". Știu eu că se putea și mai bine, v-am mai citit alte articole. Nu era nevoie de rezumatul complet. Tot orașul știe despre ce e vorba. 90% din articol e rezumatul din ce am văzut în reportaj.
Postat 01 August 2023, 06:58 de Vio_427
MAI e pe fir?
Tot IPJ Bihor trebuie decapitat. Medicul care a primit ordin să-l trimită la psihiatru trebuie și el sa plece. Absolut toți care sunt sclavii șefilor lor și executa ordine orbește trebuie sa plece. Și nu demiși, oamenii ăștia trebuie sa meargă la închisoare. Sa distrugi viata unui om pentru a mușamaliza un caz doar pentru ca șefuțul e prieten de pahare cu un om de afaceri... pentru asta meriți sa faci pușcărie.
Postat 31 Iulie 2023, 19:42 de IrinaLoghin
Cei vinovati trebuie sa plece acasa!
Sa-si caute alt serviciu. Ce mai asteapta ministrul de interne, sa plece si el?
Postat 31 Iulie 2023, 15:23 de Timi
Aveti dreptate domnule Adrian Cris
Azi i s-a intamplat unui ofiter de politie care stia cum si ce se intampla in interiorul acestei institutii. E clar ce s-ar fi intamplat cu unul care habar nu avea de aceste dedesubturi. Poate s-a si intamplat. Cum l-ar fi luat afaceristul la "11 metri". Maine o sa i se intample altui, poimane altuia. Cu astfelI de indivizi la butoane, i se poate intampla orice, oricui, oricand.
Postat 31 Iulie 2023, 14:47 de Riviera
HANIS
Haniș fii barbat si ai coloana vertebrala da-ti demisia , si ia-l si pe Mugur Poienar cu tine asa cum l-ai pus asa si il du , esti sluga fratilor Micula , esti sluga afaceristilor , fratele tau e camatar , nu te temi de Dumnezeu ???
Postat 31 Iulie 2023, 12:34 de Mare_blue17
Structuri de represiune sunt:
militia, trupele de securitate (cunoscute si ca jandarmerie), procuratura, serviciile de tot soiul! Toate, inclusiv (in)justitia au fost penetrate adanc si la toate nivelurile de securitate. Nicio categorie profesionala nu a scapat: presa/media, cultura, religia, invatamantul, etc, etc. P.S. Cazul Ursu e varful aisbergului!
Postat 31 Iulie 2023, 12:17 de pinonel
bihoreanule, nu mai manca cahcat
Soldati ai unei mafii - e adevarat, provinciala - sunt cei de la bihoreanul, care ataca orchestrat impreuna cu producatorul de film "Recorder" institutiile de forta ale Romaniei - ca, deh, trebuie sa pregateasca cumva terenul pentru "comunistii salvatori" care vor da sa vina in curand, sa ne salveze de la sistemul democratic nefunctional.
Postat 31 Iulie 2023, 11:24 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON