URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2023, 15:17

„Oradea nu e moșia unui afacerist local!”. Deputatul Silviu Dehelean îi cere ministrului de Interne să elucideze de urgență cazul polițistului Paul Filimon 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărturia polițistului orădean Paul Filimon - care a dezvăluit pentru Recorder că a fost intimidat de șefii din Poliția Bihor pentru a renunța la plângerea penală făcută după ce un afacerist local i-ar fi aflat abuziv datele personale și l-ar fi amenințat - l-a determinat pe deputatul USR de Bihor, juristul Silviu Dehelean, să semneze o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, cerându-i acestuia să elucideze de urgență acest caz și să se asigure că integritatea unei „instituții vitale precum Poliția” nu este subminată de „interese obscure”. 

Intitulată „Oradea nu e moșia unui afacerist local!”, scrisoarea începe astfel: „Am luat cunoștință cu indignare și revoltă de situația gravă relatată de Recorder, referitoare la cazul ofițerului de poliție din Oradea, domnul Paul Filimon. Într-o societate democratică și modernă, este de neconceput ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie astfel călcate în picioare, iar integritatea unei instituții vitale precum Poliția să fie subminată de interese obscure”.

Deputatul USR amintește că „lui Paul Filimon i s-au încălcat drepturile, iar informațiile personale au fost transmise unui om de afaceri local. A fost supus unei presiuni constante și a fost intimidat de proprii săi colegi, în beneficiul acestui afacerist local”. 

Totodată, Dehelean spune că este vorba despre „un caz în care poliția, în loc să-l apere pe ofițerul căruia i s-au încălcat drepturile, alege să îl izoleze și să îl submineze”. 

Parlamentarul îi transmite ministrului Cătălin Predoiu că „acesta nu este doar cazul «Paul Filimon». Este un exemplu despre cum pot fi lăsate la o parte principiile, etica și demnitatea, în slujba unor interese obscure”. 

Silviu Dehelean transmite totodată că „reacția dvs. și a Ministerului pe care îl conduceți sunt un pas necesar și binevenit, dar avem nevoie de mult mai mult decât simple verificări. Avem nevoie de asigurarea că astfel de abuzuri nu se vor mai repeta”. 

Reprezentantul USR mai vorbește despre riscul ca unele orașe sau județe să devină „feude” ale unor oameni cu influență și subliniază că acest caz prezentat de Recorder arată că este „lezată” integritatea Poliției.

„Un individ nu poate pretinde că deține controlul asupra unei întregi comunități sau că poate manipula instituțiile statului în beneficiul propriu. Oradea și Bihorul nu sunt și nu trebuie să devină feude ale unor oameni de afaceri, indiferent de averea sau relațiile acestora. Din păcate, cazul domnului Filimon nu este doar o încălcare gravă a drepturilor omului, ci și o lezare a integrității și independenței instituției Poliției”, subliniează Silviu Dehelean. 

În fine, el cere măsuri urgente. „Mă întreb: dacă un polițist nu este în siguranță, atunci cum pot fi protejați cetățenii simpli? Această situație nu trebuie să rămână fără urmări și vă solicit, în numele tuturor cetățenilor pe care îi reprezint, să luați măsurile necesare pentru elucidarea cazului, de urgență, dar și pentru identificarea mecanismelor și garanțiilor ca astfel de situații sa nu se mai repete”, se încheie scrisoarea adresată ministrului Cătălin Predoiu. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, la scurt timp după ce Recorder a publicat reportajul „INSTITUȚII PENTRU CEI PUTERNICI. Cazul polițistului Filimon”, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a solicitat ca Inspectoratul General al Poliției Române „să demareze urgent verificări în acest caz”. 

„Conducerea MAI atrage atenţia tuturor celor care deţin funcţii de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine şi să protejeze poliţiştii oneşti, indiferent de numele şi influenţa persoanelor cu care se confruntă. Legea şi procedurile poliţieneşti trebuie să fie respectate în toate situaţiile, fără excepţie. Nicio abatere de la acest principiu nu va fi tolerată", a transmis MAI, printr-un comunicat de presă.

Reportajul Recorder:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
LicaL
Trimiteți USR-ul la școală sa fie mai cizelati, educați etc.
Postat 29 Iulie 2023, 12:00 de Sandu2100
Sandu2100
Nu știu dacă ,,sa gândit mult la titlul ăsta"...dar sigur ai ,,ars" niște etape în școală. Dacă tot postezi zilnic comentarii, poate ar trebui să înveți gramatica limbii române! Pe de altă parte, interesant că, cei care te ,,contează" zilnic în comentarii, acu' nu au nimic de zis! La școală cu voi....
Postat 28 Iulie 2023, 20:58 de LicaL
...
A luat la cunostinta cu indignare si revolta ... Din pacate in ziua de azi trebuie sa stai intr-un cătun, izolat si sa nu ai tangenta cu orice institutie al statului ca sa poti spune ca 'ai luat la cunostinta' despre ceva. Treaba cu nepotisme, oameni cu influenta, afaceristi (ca la noi termenul asta acopera multe, chiar foarte multe), coruptie, aranjarea lucrurilor si multe altele sunt atat de raspandite incat, ca cetatean simplu le afli zi de zi. Ce sa zic de un deputat? Trebuie sa fii orb si surd (fara sa jignesc persoanele care sufera de aceasta afectiune) ca sa nu stii ca toata tara functioneaza asa. E o maxima raritate sa intalnesti oameni cu coloana vertebrala, oameni predispusi sa te ajute pe la institutii fara sa iti ceara plicul, uneori chiar si sa iti vorbeasca frumos le este greu.
Postat 28 Iulie 2023, 19:14 de corm16
Din câte am văzut la Predoiu, în ultimele două decenii de ministeriate cu întreruperi, după caz ...
... chiar dacă nu finalizează întotdeauna o situație, părând că nu intervine în mod direct, chestorul Haniș e "pe făraș". Nu departe de mazilirea acestuia, mai sunt prin țară câțiva șefi de inspectorate ale MAI, care urmează să fie înlocuiți urmare susținerii politice din partea "baronilor" de județe, indiferent că au acoperire "roșie" sau "galbenă".
Postat 28 Iulie 2023, 18:18 de KP
E o situatie grava!
Un afacerist local le cere unor politisti sa comita ilegalitati. Nicio reactie din partea ministrului de Interne ?
Postat 28 Iulie 2023, 17:38 de Timi
Dehelean tot propagandă
Oare sa gândit mult la titlul ăsta ::::::)))))
Postat 28 Iulie 2023, 15:28 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON