URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 09:44

Cât ne costă prostia...

Cât ne costă prostia... (foto: Arhiva BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studiu de caz. Centura Beiuşului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitaţie acum 16 luni. În iunie 2022 licitaţia a fost contestată, iar după 7 luni justiţia noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene şi trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană. 

Lucrarea e prevăzută a fi executată în 18 luni. Constructorului i-au mai rămas la dispoziţie 9 luni pe bani europeni şi 9 luni pe banii Consiliului Judeţean. Probabil, cu toată mobilizarea firmei câştigătoare, vom putea păpa jumătate din suma dată de UE, aşa că 135 milioane lei vor fi plătiţi de contribuabilii bihoreni.

Un alt caz. Şoseaua de centură Oradea-Sânmartin e contestată de un riveran. Stăm luni întregi aşteptând o decizie de la justiţie, timp în care, fiind vorba tot de fonduri europene, se mai adaugă o gaură bugetului judeţean. Iar toate acestea, pentru că nici după 16 ani de la intrarea în UE nu suntem în stare să facem un sistem fiabil şi rapid de atribuire a lucrărilor publice, de la licitaţie, la contestare şi atribuire.

Nu înţeleg ce e aşa de greu să se formeze completuri specializate care să prioritizeze aceste speţe. Eventual ar putea să dea întâietate contestaţiilor în funcţie de valoarea sumelor licitate. Aici nu e vorba să se judece strâmb, de dragul de a atrage toate fondurile europene, ci să se judece repede. Din păcate, însă, celeritatea este o floare rară în justiţie; nu degeaba mii de infractori scapă de sancţiuni prin prescrierea faptelor.

La finalul anului promit să fac un bilanţ al tuturor lucrărilor întârziate de contestaţii, reclamaţii şi litigii, precum şi implicaţiile financiare, ca să vedeţi cam cât ne costă prostia în judeţul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
costa foarte mult, ale birtinezului
Ce face Bolojan ne va costa enorm in viitor. IN MAXIM 10 ANI VOR TREBUI REFACUTE TOATE LUCRARILE LUI, DE LA ZERO. PLUS CA IN 10 ANI TOATE VOR FI O RUINA LA CE CALITATE AU.
Postat 04 Februarie 2023, 16:50 de Mihaita
Ce a omis pixul lui Mircea!
Cui a incredintat birtinezul lucrarea? Drum Asfalt va construi centura Beiuș. Beniamin Rus: „Este o lucrare foarte grea, mai grea decât lotul Biharia - Chiribiș” Ce (nu) a facut pe tronsonul Biharia-Chiribis, stim: NIMIC! Aici, unde zice ca e mai greu, de fapt va fi mult mai usor. Banii vor curge garla, cj nu e CNAIR! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drum-asfalt-va-construi-centura-beius-beniamin-rus-este-o-lucrare-foarte-grea-mai-grea-decat-lotul-biharia-chiribis-4195334/
Postat 01 Februarie 2023, 12:24 de pinonel
Prostia si hotia
Prostia si hotia mafiotului birtinez si a coropisnitelor galbene pe care le conduce ne costa mult mai mult ! Au transformat Oradea in Vasluiul Transilvaniei ... !!!
Postat 01 Februarie 2023, 12:13 de Silver_Cat
Prost e cine pune carul înaintea boilor.
Dacă vrei să faci o lucrare, mai întâi trebuie să măsori și abia apoi să tai. Administrația publică trebuie să aibă o strategie mai întâi și un plan general de lucru acceptat de comunitate, abia apoi se poate face proiectul cu detaliile de rigoare ... nu invers, așa cum face clanul Bolojan. Rolul unor edili este de a lansa proiecte care să fie în favoarea oamenilor, nu împotriva lor. Iar dacă nu ai încotro și pentru "binele comun" e nevoie de a călca peste interesul punctual al unuia sau altuia, atunci ești obligat moral și legal, ca edil și ca reprezentant al unei administrații publice locale sau naționale, după caz, să despăgubești cum se cuvine pe cel căruia i-ai terfelit interesul. De unde să știe însă habarniștii și neterminații, care trebuie să fie abordarea civică și economică, atunci când le trec prin cap tot felul de trăznăi din care ei își trag profitul?
Postat 01 Februarie 2023, 12:12 de KP
Iar ati dat-o-n bara!
Cât ne costă prostul! Asta e titlul corect!
Postat 01 Februarie 2023, 11:46 de pinonel
Interesante contestațiile astea
Mai interesante ca guvernele pun și au pus piedica cu faptul ca nu simplifică treaba contestațiilor.
Postat 01 Februarie 2023, 10:58 de Sandu2100
cand nu-i scoala....
Asa e cand de un proiect se apuca persoane care nu au conostinte juridice, urbanism, inginerie. Sau o fi echipa cu verigi slabe (e pe ici pe colo manjita)? Intreb doar asa la general.
Postat 01 Februarie 2023, 10:48 de Christa
Iar jejetul din mijloc?
Bolovanu numai cu degetul ala poate arata? Tot timpul numai degetul saa ni-l arata.
Postat 01 Februarie 2023, 10:27 de Petre93
Daca comisia de licitație a lui Bolojan dedica licitatia nu contestatorul e vinovat e vinovat Bolojan ca a dedicat licitatia
Daca aveti contestatii la titlu va invit sa cititi articolul urmator din ebihoreanul. Unde un director PeNaList executantul lui Bolojan si-a dat demisia pentru ca a dedicat licitatiile de transport a Consiliului Județean Bihor pana in 2030! Sa nu ajunga cercetarile la Bolojan sia dat executantul demisia. Nu e Bolojan vinovat? Transportul public pana in 2030 si Bolojan stie ca e dedicata licitatia doar dupa semnarea contractului? Ne ia de prosti căposul?
Postat 01 Februarie 2023, 10:24 de Dosescu
Un alt caz. Şoseaua de centură Oradea-Sânmartin e contestată de un riveran
Avem 2 spete: 1.Contestatia e facuta de un expropriat 2.Contestatia e facuta de o firma care a pierdut o licitatie. Cazul 1, lucrarea incepe, cazul centurii sinmartin, vine buldozerul, te distruge, te muti vrei, nu vrei, te judeci, eventual mai cistigi ceva despagubiri in plus. Cazul 2, nu se misca nimic pina nu decide instanta. Te-ai pus cu cine nu trebuia. Asta se intimpla cind depinzi de terti. Romania depinde de ursulla, de omv, de strabag. Pa!
Postat 01 Februarie 2023, 10:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON