URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2022, 17:01

Guvernul a dat undă verde pentru centura Beiuș. Pot începe exproprierile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a adoptat miercuri două hotărâri care practic deschid calea pentru lucrările de realizare a centurii municipiului Beiuș, a anunțat printr-un comunicat de presă Consiliul Județean Bihor, care derulează acest proiect în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Una dintre hotărârile de Guvern vizează declanșarea procedurilor de expropriere, care vor fi făcute de CNAIR pe o suprafață suplimentară de teren, cu 14.850 metri pătrați mai mare decât cea prevăzută inițial (de 137,613 metri pătrați), iar asta din cauza necesității de lărgire a viitoarei șosele în unele porțiuni.

De asemenea, actul normativ prevede ca „sumele estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar (...) sunt în cuantum total de 533,98 mii lei şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, sursa de finanțare fiind Fondul European de Dezvoltare Regională.

Cealaltă HG adoptată miercuri prevede reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, adică, de fapt, creșterea costurilor, determinată de scumpirea materialelor de construcții și manoperei. Astfel, costul șoselei a fost majorat de la 296,474 milioane lei la 376,434 milioane lei.

Lucrările de proiectare și construire a șoselei de centură a Beiușului au fost atribuite, în urma unei licitații, asocierii de firme Drum Asfalt (Oradea), Ilgaz Insaat Ticaret (Turcia), Obras Publicas y Regadios (Spania) și OPR Asfalt (Timișoara).

Lungimea traseului este de 7,33 km, șoseaua urmând să aibă două benzi, câte una pe sens, cu o lățime de 7 metri a carosabilului, plus benzi de încadrare de câte 0,75 metri pe sens și acostamente de câte 1,7 metri pe sens.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, iar centura Beiușului va trebui finalizată în 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

De notat că primele exproprieri pentru acest proiect au fost făcute de un deceniu, de către fosta Companie Națională de Administrare a Drumurilor Naționale din România, însă pe vechiul traseu Primăria comunei Finiș a construit între timp o stație de epurare, astfel că traseul inițial a trebuit modificat, fiind necesare exproprieri suplimentare de 5% pe teritoriul acestei comune, mai precis expropriindu-se grădini și solarii ale unor localnici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Până va fi inaugurată și funcțională această centură ...
... va seca până și Crișul Negru, iar calea ferată va fi îngropată cu totul sub bălării. Ne mai auzim pe subiectul ăsta doar când vor începe să curgă acuzele despre haosul generat în toată zona, în materie de trafic de la și dinspre DN76.
Postat 07 Iulie 2022, 09:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON