URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 10:35

În ce stadiu sunt lucrările la centura Sânmartin. Imagini aeriene cu șantierul (FOTO)

În ce stadiu sunt lucrările la centura Sânmartin. Imagini aeriene cu șantierul (FOTO) Imagine aeriană cu șantierul viitoarei centura a Sânmartinului (foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începute pe 18 octombrie de o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu, lucrările pentru realizarea noului drum de legătură între centura Oradiei și comuna Sânmartin, care va ocoli complet localitățile Sânmartin și Băile Felix, se derulează în ritm alert.

Până în prezent, informează Consiliul Județean Bihor, s-a lucrat la decopertarea de teren vegetal și îmbunătățirea terenului la cota de fundare, prin stabilizare cu lianți hidraulici, și au fost efectuate operațiuni de așternere, nivelare și compactare a straturilor de umplutură și balast.

„Lucrările au ajuns la 8% din volumul total proiectat”, a declarat pentru BIHOREANUL și directorul Construcții Erbașu, Călin Roman.

În ce privește etapa de construire a celor trei poduri prevăzute în proiect, au fost amenajate: drumul și platformele tehnologice pentru instalația de forare a piloților, iar în prezent se realizează lucrări de forare a piloților la nivelul unui viitor pasaj și se continuă nivelarea și compactarea stratului de balast.

(sursa foto: CJ Bihor)

Noul drum de legătură între Oradea și Sânmartin va avea o lungime de 5,75 km, cu bretele de racordare la DN76 Oradea – Deva și spre localitatea Haieu, cu o lungime de 2,27 km. Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, precum și pistă pentru bicicliști. Proiectul prevede construirea a trei poduri, a două pasaje supraterane, a unui viaduct și a patru noduri rutiere.

Drumul va porni din centura Oradiei în dreptul hotelului Transit, unde va fi amenajat un pasaj suprateran, va străbate câmpurile din spatele fostului CET II, va trece pe lângă Băile 1 Mai, va ocoli localitățile Sânmartin și Băile Felix pentru a ieși în DN 76 Oradea – Deva.

(sursa foto: CJ Bihor)

Proiectarea și execuția drumului au fost câștigate la licitație de asocierea Construcții Erbașu, Vahostav Sk, Drumuri Orășenești SA și Procons Group, care și-a asumat o durată de execuție de 12 luni.

Valoarea totală a investiției este de 177,238 milioane lei cu TVA inclusă, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON