URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 17:45

Bombă în Băile Felix! A fost găsită în timpul săpăturilor pentru noua șosea Oradea - Sânmartin (FOTO)

Bombă în Băile Felix! A fost găsită în timpul săpăturilor pentru noua șosea Oradea - Sânmartin (FOTO) (sursa foto: ISU Crișana / BIHOREANUL)
Bombă în Băile Felix! A fost găsită în timpul săpăturilor pentru noua șosea Oradea - Sânmartin (FOTO) (sursa foto: ISU Crișana)
Bombă în Băile Felix! A fost găsită în timpul săpăturilor pentru noua șosea Oradea - Sânmartin (FOTO) (sursa foto: ISU Crișana)
Bombă în Băile Felix! A fost găsită în timpul săpăturilor pentru noua șosea Oradea - Sânmartin (FOTO) (sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bombă de artilerie, în stare de funcționare, a fost ridicată luni după amiaza din Băile Felix de către pompierii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” de pe șantierul noii șosele Oradea - Sânmartin.

„Sesizarea, primită în dispeceratul ISU Bihor prin Sistemul Unic 112, a fost făcută de un muncitor, care a descoperit muniția în timpul efectuării unor săpături pentru construirea unei șosele de centură”, a transmis, marți, lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. 

Mai precis, bomba a fost găsită pe șantierul noii șosele Oradea – Sânmartin, care se va întinde de la centura municipiului peste câmpurile fostului CET II, va trece pe lângă Băile 1 Mai și va ocoli localitățile Sânmartin și Băile Felix pentru a ieși în DN76 Oradea – Deva. 

„După identificarea muniţiei - o bombă de artilerie de calibru 82 milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial -, echipajul pirotehnic a procedat la cercetarea zonei în vederea asanării altor potenţiale muniţii, după care a transportat şi depozitat bomba în condiţii de siguranţă”, a mai transmis lt. col. Camelia Roșca. 

(foto: ISU Crișana)

Conform lui Călin Roman, director Erbașu Transilvania, firmă care desfășoară lucrările pe respectivul șantier, după descoperirea muniției se vor face verificări suplimentare.

„Firme specializate în deminare vor supra-investiga zonele unde se fac săpături la mare adâncime. Când am preluat amplasamentul de la Consiliul Județean Bihor, am făcut o primă cercetare în cadrul căreia s-au găsit 10-20 de bombe neexplodate, care au fost prelevate de personalul specializat. Probabil asta a scăpat”, a spus acesta. 

(foto: ISU Crișana)

În acest context, ISU Crișana le amintește bihorenilor că munițiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă și, în multe cazuri, chiar și focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze.

Persoanele care găsesc astfel de muniții sunt îndemnate să sune imediat la 112, să nu le ridice sau transporte și să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al ISU. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON