URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2022, 11:45

Restructurare în surdină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un an de la aprobarea fuziunii între Spitalul Județean și cel Municipal și o gestație de 9 luni de la realizarea ei efectivă, conducerea unității se încumetă, cu un delay de un semestru față de termenul promis în proiectul de management al dr. Gheorghe Carp, la o primă reorganizare a colosului nou creat. 

Prezentată în amintitul proiect în termeni generali, fără angajamente radicale („utilizarea cât mai eficientă a capacității de spitalizare”), propunerea de restructurare recent finalizată și trimisă Ministerului Sănătății se întemeiază, totuși, pe o analiză ce a vizat toți parametrii obiectivi, de la indicele de complexitate medicală a cazurilor rezolvate în fiecare secție, gradul de ocupare a paturilor și numărul de pacienți, până la veniturile realizate și cheltuielile făcute pentru tratarea lor, toate pe o perioadă suficient de mare, de 7 luni. 

La o primă vedere, reorganizarea propusă țintește, însă, doar structuri a căror ajustare putea fi intuită și de profani. Nu trebuie să fii specialist în management sanitar ca să corectezi supradimensionarea secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și de Pediatrie știind că natalitatea s-a prăbușit, nici ca să decizi extinderea Paliației, de vreme ce, se vede cu ochiul liber, tot mai mulți bătrâni și bolnavi în stadii terminale au nevoie de astfel de îngrijiri.

Prin urmare, restructurarea nu „răstoarnă taraba”. Dar poate nici nu trebuia să diminuezi sau să gonflezi secții care, din varii motive, fie că activează în clădirea fostului Municipal, fie că funcționează la vechiul Județean, au pe de o parte scopuri diferite (de exemplu Internele de pe Coposu tratează bolnavi cronici, cele de pe Doja acuți), iar pe de altă parte au indicatori sănătoși. Cert e că, în absența unor contestații și până la probe contrarii, măsurile propuse au dreptul la prezumția de corectitudine. Asta, chiar dacă unele par contrariante (de pildă tăierea de paturi de la secțiile de Ortopedie de pe Doja, cu adresabilitate mare, care își externează rapid pacienții pentru a-i trimite la Recuperare). 

Mult mai greu de înțeles e de ce, chiar dacă în proiectul managerial n-a „amenințat” cu concedieri (vorbind doar, tot general, despre „optimizarea gestionării resurselor umane”), concomitent cu desființarea a circa 5% din paturile spitalului, dr. Carp nu reduce pe măsură și numărul salariaților, lăsând ca asta să se producă „pe cale naturală”, prin pensionare, pe motiv că încadrarea cu personal este, oricum, la media normativelor, nu la limita de sus, iar Codul Muncii îi protejează până și pe cei mai leneși. Iar cifrele arată că sunt destui...

Toate astfel de detalii puteau fi lămurite deschis, nu doar cu insiderii, ci și cu beneficiarii serviciilor spitalului, dacă managerul ar prezenta deschis lucrurile, pe site-ul unității, în conferințe și comunicate, așa încât informația să ajungă și la public. Altfel, senzația acestuia, ca „pacient”, e că doctorii or fi știind ce fac, dar taman lui nu-i spun despre „boala” ce trebuie vindecată, „recuperarea” de după „operație” și „dietele” ce se impun.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON