URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2023, 20:21

Mai puțini, mai indiferenți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil. Despre cei plecați, unii jeleau, generalizând așa cum ne stă în obicei, că ar reprezenta partea cea mai bună a poporului român. Între timp, pentru că majoritatea diasporenilor dau semne tot mai evidente că s-au dat cu AUR, teza a fost abandonată.

Iată, însă, că deși a trecut mai bine de o lună de când Institutul Național de Statistică a furnizat primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor - ediția 2021, nici politicienii de profesie, nici chibiții nu consideră că acestea ar fi de discutat. Deși informațiile sunt grave: față de precedentul recensământ, din 2011, populația României a scăzut cu 1,1 milioane persoane. Doar câțiva speculanți au încercat pe ici, pe colo, oleacă de "hate", subliniind că Bihorul a pierdut în ultimii zece ani locuitori cât să umple două orășele, iar Oradea peste 4% dintre rezidenți. S-au potolit când propriii lor "friends" i-au atenționat că orașe mult mai titrate, cum ar fi Timișoara ori Clujul, au pierdut peste 21%, respectiv 12% din populație, așa că au renunțat rapid să exploateze politic subiectul.

Și, totuși, chiar dacă e contraproductiv să fie speculată în registru partinic, tema ar trebui să fie de maxim interes și ar merita abordată în termeni de politici publice. La nivel guvernamental, parlamentar ori la vârful partidelor, însă, nimeni nu s-a atins de ea până acum, deși e vital să găsim răspunsurile – cele corecte! – la multe întrebări. De ce au plecat mai mulți români în ultimii zece ani decât înainte? De ce grosul s-a dus taman în anii cei mai prosperi ai României? Au emigrat din cauza sărăciei sau pentru că, pur și simplu, au vrut să profite de libertatea de a trăi oriunde în UE? În țările adoptive câștigă mai bine sau, de fapt, au alt confort? Căci calitatea vieții nu înseamnă doar salarii cât mai mari, ci mai ales drumuri, spitale, școli și servicii administrative mai bune, ba chiar și o atmosferă generală mai liniștită.

Pe de altă parte, scăderea demografică e cauzată doar de emigrare sau și de schimbarea mentalităților, care face ca tot mai mulți români să prefere carierele ori viața socială decât să facă și să-i crească patriei copii?

Nu am auzit frământându-se pe chestiunile astea niciun ministru, nici măcar pe cel al Familiei ori pe cel al Muncii, niciun parlamentar, niciun șef de partid, ba nici măcar vreun academician ori marii sociologi, altminteri foarte vocali când e vorba de politică. Parcă ar fi plecat chiar și aceștia, zău așa...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Mâine poimâine...
...cetățenii orașului vor recurge la sistemul Barter, dacă infația depășește salarile simțite ale cetățenilor. E un sistem bine venit pe viitor, exact ca de după al doilea război mondial sau cum au avut-o Ucrainienii și Moldovenii, dădeai un produs prieai două, trei la schimb.
Postat 05 Martie 2023, 19:10 de Morometul
Da
si acu ca e saracia mare si o sa facem fabrica nokian ha sa vedem toti posesorii de locuinte din cartierele si zonele la vest de parcul industrial al cetului 2 si e cateva cum se va vinde pe bani de cu lapte , ca va vi un aer curat in zone de numa avand in vedere ca la Orade vantul sufla predominant de la vest ..succese!
Postat 08 Februarie 2023, 22:37 de sodelica
Epoca Dragnea?
"Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea..." Domnule Adrian Criș, înțelegem și se știe faptul că Bihoreanul are "culoarea" Partidului Național Liberal, dar să faci referire la "epoca Dragnea", în condițiile în care președintele "vostru" e de aproape 9 ani la conducerea țării făcând nimic, e cam de "porc". E de vină toată clasa politică, indiferent de partid, că nu au fost unii mai buni ca ceilalți, așa că mai ușor cu "pianul pe scări".
Postat 08 Februarie 2023, 10:28 de Phoenix
Adriane,Abrudane
La 50+, nu avem dreptul sa ne punem intrebari. Am iesit cu bine din comunism, sold pozitiv, desi sleiti si epuizati. Cu industria un morman de fiare vechi, zicea un intelept. Au venit inteleptii si specialistii in serie dupa aia, toti au pus umarul la destructurarea romaniei. Jaf organizat. Romanii au emigrat pentru putin staniol in care era invelita ciocolata occidentala. Ceilalti au servit capitalismul sau s-au facut bugetari. In ce priveste demografia Orazii, cu minus 15.000 de capete, ii regasim in cresterile comunelor "dormitor" limitrofe, sinmartin, sintandrei...Nici o drama
Postat 08 Februarie 2023, 08:22 de excalibur
rumunia
Exista un studiu statistic de pe vremea lui nea Nicu,spre sfarsitul anilor 80 care spune ca in mai putin un secol comunitatea majoritara va fi indoeuropeanul in aceasta zona a lumii, avand in vedere rata natalitatii etc , in afara rumuniei sunt mult mai multi decat oficial 2.5x cel putin , pentru ca doar 35% dintre plecati au singurul domiciliu (adresa de domiciliu) la zi intarile in care traiesc si muncesc. deci in concluzie , soarta este similara satului romanesc in secolul 21.
Postat 08 Februarie 2023, 07:47 de sodelica
Mai putini bani din taxe
Oamenii in prezent nu mai traiesc, rar vezi bucurie pe fata romanului, doar ura si stress, multi se zbat dupa o zi pe alta sa plateasca taxe la stapan, sa vazut in pandemie nu am fost lasati sa iesim nici din case, greu cu bani de mancare pt copii si asociatie ca sa nu il scoata afara din propria, la servici unde serveste are emotii sa nu fie dat afara de stapan. Nu ma refer aici la cei 20% care au banii de nau ce face cu ei si stiti ceva inca la mai da dumnezeu mai mult, sa murim noi astia care nu avem hartii dalea colorate, de ciuda :))
Postat 08 Februarie 2023, 07:04 de mmdaniel
excelente probleme ridicate de editorial
doar ca, eu n-am facut copii patriei, ci pentru ei insisi, si familiei. Depopularea e o problema URIASA (si idioti sunt cei care zic ca oamenii sunt prea multi pe planeta) si va face ca China sa colapseze si sa nu ajunga niciodata puterea economica nr. 1 a lumii, inaintea americii.
Postat 07 Februarie 2023, 21:20 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON