URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2023, 13:31

Facem stadioane sau spitale?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii ani, s-au dat peste 600 milioane de euro de la bugetul de stat pentru construirea de stadioane. Mai sunt pe ţeavă încă şase, printre care şi stadionul din Oradea, aşa că, până la final, statul va băga în infrastructura sportivă aproape un miliard de euro. Este remarcabil că reuşim să facem într-un timp relativ mic aşa puzderie de temple ale sportului, dar din ’90 încoace nu ne-am învrednicit să ridicăm un spital din iarbă verde.

Aşa că acum ar trebui să înceapă lamentările de genul: de ce stadioane şi nu spitale? De ce spitale, dar nu asfaltări de drumuri? De ce asfaltări şi nu creşterea asistenţei sociale? De ce asistenţă socială, dar nu bani de buzunar pentru toţi cei care n-au chef să lucreze?

Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar la noi nu se pune problema stadion versus spital. Asta pentru că, ani la rândul, Primăria Oradea a investit sume mari pentru reabilitarea sistemului de sănătate. În plus, a accesat o grămadă de bani pentru dotarea instituţiilor medicale la nivel internaţional. Unde mai pui că nu peste mult vom avea primul spital nou, cel de infecţioase. Prin urmare, mi se pare firesc să ne gândim deja și la construirea unui stadion.

Am încercat să fac o comparaţie între stadioanele ce urmează să fie ridicate în viitorul apropiat. Şi am observat că la Piteşti, un stadion de 15.000 de locuri e estimat la 100 milioane de euro. Cel de la Constanţa, de 18.000 de locuri, face tot ca acela de la Piteşti, adică 100 milioane de euro, deşi e sensibil mai mare. Iar stadionul din Oradea, la 16.000 de locuri, eestimat la 45 milioane de  euro.

Toate aceste stadioane au aproximativ aceleaşi dotări, dar la noi un loc costă 2.800 de euro, la Constanţa 5.500 de euro, iar la Piteşti 6.400 de euro. Probabil că la noi încă nu s-a auzit de standardele de cost. Sau, dacă s-a auzit, a trebuit introdus şi coeficientul pentru parandărăt.

Poate aici este răspunsul pentru care se construiesc mai degrabă stadioane decât spitale. Acestea din urmă, de obicei, au o componentă financiară puternică din bani europeni. Numai că aceştia au hiba că-s destul de greu de prăduit şi e mai comod să furi banii statului la un stadion; eventual te caută Parchetul, pe când, la fonduri europene, intri direct în luneta DNA-ului.

Ar mai fi o observaţie. Vremea stadioanelor şi a sălilor gigantice a apus. Uite că, la niciun an de când s-a inaugurat Oradea Arena, nu am reuşit să o umplem nici măcar o dată! Mă tem că la fel se va întâmpla şi cu stadionul. S-au ridicat nişte monştri pe sume uriaşe, dar echipele noastre de fotbal sunt atât de slabe, că şi rudelor li se face lehamite să meargă pe arene să-i vadă pe jucători cum se chinuie.

Cred că fiecare comunitate are nevoi specifice. Unii sunt la faza de canalizare şi borduri, alţii la săli de concerte şi digitalizare. Oradea chiar merită un stadion modern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Spitale nu avem cum...
Spitalele au o garanție de 50 de ani, după care trebuiesc demolate și reconstruite în alte locuri, dar la noi din contră, se alocă banii pentru construire dar se folosesc pentru renovări. După lucrări veți găsi și schele într pereții spitalelor așa cum la spitalul județean găsim, doar trebuie să mergi la o toaletă dintre coridoare sus la ej.1 și veți vedea. Deci toți microbii din pereți au fost placați și gletuiți, ce mai contează că mergi cu o boală la urgență și te externezi cu 10, mai contează sănătatea cetățenilor sau doar salariile managerilor și al angajaților.
Postat 30 Ianuarie 2023, 22:49 de Morometul
orice
Construim orice, numai sa tocam banii pe betoane
Postat 30 Ianuarie 2023, 17:26 de adi13
... doua cete...
Eu mi-aș ridica problema dacă sa facem "temniți large" sau "case de nebuni" , la cum stau lucrurile...
Postat 29 Ianuarie 2023, 03:12 de Simonette
Eh.
D-le Chirila. Nu a apus nimic, ati imbatranit dvs...si noi. Nici bazinul olimpic nu e cu tribune pline dar daca mergeti in timpul zilei, forfoteste de activitate. Sunt copii si adulti care fac sport. Nu musai de performanta. Ni se falfaie de campionate si ce locale echipe avem in competitiile alea. Daca pt performanta unor echipe le facem atunci gresim. Nu trebuie sa fie pline, trebuie sa fie profitabile dar mai ales trebuie sa fie la dispozitia celor care fac sport(sau si alte evenimente in cazul cladirilor multifunctionale). A trecut abia un an si ne lamentam ca nu e arhiplin. Problema, am mai spus - nu e facil sa ajunga tinerii la sport. Degeaba faci 1000 de sali daca sunt doar 2 cluburi, 10 antrenori si la aia tre sa te caciulesti sa faca copilul sport. Dar conditia in primul rand este sa existe baza, depinde de noi cum o folosim. In orice caz tribunele arhipline nu sunt un indicator in legatura cu cat de fezabila a fost constructia cladirii.In rest aveti dreptate.
Postat 29 Ianuarie 2023, 01:03 de nihil
Facem orice ...
... bani de parandărături să iasă.
Postat 28 Ianuarie 2023, 19:59 de KP
mașini de bani
Stadioanele sunt mașini de făcut bani iar spitalele sunt mașini de tocat bani. Rezulatatul se vede.
Postat 28 Ianuarie 2023, 19:44 de DaNu
Oradea chiar merită un stadion
Mai ales daca vin miticii si ne mai fac o sectie, poate chiar un spital, la un moment dat...https://www.ebihoreanul.ro/stiri/codin-maticiuc-a-inaugurat-sectia-de-spital-din-oradea-renovata-prin-fundatia-sa-vreau-sa-facem-inca-una-cu-ajutorul-oradenilor-176484.html
Postat 28 Ianuarie 2023, 18:04 de excalibur
..........
45 milioane e cifra vehiculată înainte de valul acesta de scumpiri.Probabil va fi serios modificată suma la o viitoare reevaluare.Pe de alta parte nici arena veche Antonio Alexe nu se umplea decât la meciurile mai importante.Acuma cu noua formula de campionat e și mai rău.Spre exemplu meciurile cu UBT cam umpleau sala iar acum pauză că i-au pus în conferința cealaltă.Sunt săptămâni în care nu ai un meci atractiv și atunci nici numărul de spectatori nu prea ai cum să-l crești.Iar în ultimul rând nici arena asta nu e o mare realizare încât să atragă publicul.Daca așa se va face și stadionul,sa fie cat mai ieftin și mai amărât sa nu se mire nimeni că nu atrage public sau că nimeni nu se înghesuie să-și pună numele pe arena.Clujul are o arena de importanță națională momentan cu 10 mii locuri și are și sponsor,practic ii costa mai puțin întreținerea decât pe noi aceasta hala numita arena.E posibil și că la proiectarea stadionului Bolojan sa fi tăiat tot ce nu credea el important,sa fi scos toate dotările și poate și de aici diferența de preț.Va fi și ăla cel mai mic și amărât stadion dintre toate nou construite din regiune.Asta în mod cert.(dc nu se baga noua conducere a orașului sa mai ridice calitatea investiției)altfel vom pierde o grădină zoologică vizitată de multe familii pt un stadion cu care nu se vor mândri nici microbiștii.Ar fi păcat.
Postat 28 Ianuarie 2023, 17:58 de Robert
cei care se pricep la toate si de fapt la nimic!
producatorii de ochiuri de aragaz isi dau cu parerea. in orice. acum se simt contrariati ca se fac stadioane sau sali de sport in loc de spitale! logica functioneaza invers la ei. ca si cum ne-am intreba de ce se construiesc mai multe spitale in loc de cimitire! chiar daca nu va vine a crede mai multe stadioane, sali de sport, bazine sau patinoare inseamna mai putine spitale! inseamna mai multi practicanti de miscare, de sport sub orice forma, inseamna mai multi oameni sanatosi(si fizic si mental), deci mai putini clienti ai farmaciilor si spitalelor! ce e mai bine sa facem? stadioane, spitale sau cimitire?
Postat 28 Ianuarie 2023, 17:52 de tititeasca
Nu conteaza ce se construieste...
... daca se toarna cat de mult beton si se taie arborii! P.S. Intrebam zilele trecute ce i-a pus birtinezu' sub brad amicului benny_hill (ala trecut pe lista neagra de cnair)? Centura Beiusului!!!! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drum-asfalt-va-construi-centura-beius-beniamin-rus-este-o-lucrare-foarte-grea-mai-grea-decat-lotul-biharia-chiribis-4195334/
Postat 28 Ianuarie 2023, 14:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON