URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2023, 12:17

Şi ce dacă suntem mai puţini?

Şi ce dacă suntem mai puţini? foto: Facebook Visit Oradea / Bogdan Mustatea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a pierdut 13.000 de locuitori, în timp de localităţile din zona metropolitană au înregistrat un boom de populaţie. Nu cred că orădenii au fugit de taxele prea mari din Oradea. E improbabil să nu poţi suporta un impozit de 200 euro anual şi să te muţi la Sântandrei la o casă de 100.000 euro.

E drept că au fost şi oameni care, ieşiţi la pensie, s-au retras pe la casele părinteşti de la ţară, de unde nu a dispărut nici găina, nici apa de la fântână, nici lemnele furate din pădure, nici buda din curte.

Problema nu e că Oradea se depopulează, la fel ca toate marile oraşe din ţară, ci că transferul de populaţie pune noi probleme. Dacă ai un primar de comună suburbană bătut în cap, care sfidează pe toată lumea, inclusiv bunul simţ, nu se va putea face o centură, o legătură rapidă pentru navetişti sau infrastructură şcolară şi medicală. Exemplul nefericit al Floreştiului ar trebui să dea de gândit tuturor.

Cei din Zona metropolitană nu trebuie să se opună unificării, pentru că ei se bucură nu doar de beneficiul spaţiilor verzi ale comunei, ci şi de infrastructura municipiului reşedinţă de judeţ. Adică au acces facil la şcolile cele mai performante şi la asistenţa medicală cea mai bună, cât poate fi ea de bună în România.

A venit momentul ca reorganizarea administrativă a ţării să înceapă. Şi cel mai simplu este să o faci cu zonele metropolitane, unde primarii de comune să primească timp de un mandat funcţii de primar de sector, după care întregul conglomerat să fie condus după un plan unic.

Mă gândesc că şi pe la jumătatea secolului XIX, când s-au unificat cele patru localităţi care au alcătuit Oradea Mare, or fi fost orgolii, dar uite ce mândreţe de oraş a răsărit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pentru Dan Popa
Mai mult ca sigur de asta nu avem zboruri, si nici nu vom avea cat timp se aplica politica "doar betonul conteaza"
Postat 16 Februarie 2023, 19:06 de adi13
O mare minciuna aceasta dezvoltare, cifrele o contrazic, adevaratele cifre ce conteaza, populatie si salarii
Oradenii ca prostii sunt doar niste sclavi ce platesc de la an la an tot mai mult, dar nu o duc cu nimic mai bine. Cine are o afacere in oras stie ce vorbesc. Doar parazitii ca sandu2100 si cei din gasca primarului o duc bine, ca vin banii de betoane. In rest un oras in moarte clinica
Postat 16 Februarie 2023, 19:05 de adi13
Orasul turistic
Oradea este oras turistic in sensul ca doar turistii isi mai permit sa cumpere ceva. Pe scurt: oradenii sunt saraci! Foarte saraci! Motivele sunt multiple si complexe. Poate de aceea nu avem nici zboruri...
Postat 15 Februarie 2023, 19:34 de DanPopa
Birta de exemplu
Dar primarul si consilierii locali de ce locuiesc in afara orasului?
Postat 15 Februarie 2023, 14:37 de Mihaita
Iar un articol fara logica...
In primul paragraf se scrie adevarul: "să te muţi la Sântandrei la o casă de 100.000 euro". Unde in Oradea cumperi tu o casa la 100.000 euro? La Prima cumperi un apartament de 3 camere din care una e livingul la 70-80.000 euro si e numai un apartament, cu vecini, fara curte, nimic... Cei care pleaca sunt mai degraba tineri doctori, si mai ales din IT care lucreaza de acasa, deci n-are nimic cu aglomeratia sau din alte domenii unde salariul e mai mare si are toata familia masina proprie, sau cei care au fost la munca spre vest ca sa cumpere o casa... Dar mai mult, cunosc prieteni care lucreaza la Kaufland, Carefour, etc si n-a avut destule bani ca sa cumpere ORICE in oras fara sa i-a un credit pe 20-30 ani si mai bine a cumparat o casa de dupa Biharia si face naveta in fiecare zi (30km+) decat sa stea tot viata in chirie sau cu rata aceea...
Postat 15 Februarie 2023, 13:17 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON