URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2023, 10:44

Un "cadou" de 100 milioane de euro de la Guvern

Un 'cadou' de 100 milioane de euro de la Guvern foto generic, Nokian Tyres, Dayton, sursa: nokiantyres.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O sută de milioane de euro, atât a fost ajutorul de stat oferit de Guvernul României firmei Nokian Tyres, care face o mega-fabrică de anvelope la Oradea. În sfârşit guvernanţii şi-au dat seama că fără ajutoare de stat consistente niciun mare investitor nu vine la noi. Metoda este veche, iar vecinii unguri o aplică de mulţi ani cu foarte bune rezultate.

Până la urmă, nu cred că este un cadou pentru că avem noi pile la Bucureşti, ci mai degrabă rezultatul faptului că ne-am făcut bine lecţiile în faţa investitorului. Acesta a cerut avantaje nu doar de la Statul Român, ci şi de la administraţia locală, care îi va face racorduri de utilităţi, bretele de legătură cu centura şi cam tot ce are nevoie să poată lucra eficient. Putea domnul premier Ciucă să ofere 200 de milioane altei localităţi şi nu cred că ar fi câştigat investiţia pe care s-au bătut 40 de oraşe.

Desigur că ajutorul pentru fabrica de cauciucuri a stârnit discuţii atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Unora dintre specialiştii în clorofilă deja de pe acum le pute a cauciuc, deşi fabrica va produce abia peste doi ani. Bine că despre cele 100.000 de maşini care circulă în urbe, din care unele adevărate afumători pe roţi, n-am auzit un cuvânt, probabil pentru că la capătul ţevii de eşapament iese rouă cu miros de levănţică.

Cetăţenii din alte zone regiuni se lamentează că investiţiile vin doar în Vestul ţării pentru că aici accesul la autostrăzile Europei este mai facil. Nu zic că nu e un criteriu, dar sunt destule localităţi şi în Transilvania unde nu prea mai vin investitori.

Acum domnul Umbrărescu s-a apucat să facă autostrăzi în Moldova, dar tare mi-e teamă că la finalizarea lor o să avem o surpriză neplăcută. Prin simpla prezenţă a drumurilor de mare viteză nu vom putea scoate oamenii din letargie pentru a popula investiţiile europene relocate din Rusia.

Am fost într-o fabrică unde un domn care avea 3 clase câştiga lunar 7.000 de lei muncind în condiţii civilizate. Dar patronul umblă de nebun să aducă angajaţi din Nepal pentru că ai noştri nu-şi tulbură zenul la aşa salariu. Iar situaţia asta n-are legătură cu prezenţa sau lipsa autostrăzilor.

Cred că cele 100 milioane de euro au fost folosite cu chibzuinţă de Guvern şi s-au întors acasă, la locul potrivit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
https://www.politico.eu/article/end-made-in-europe-manufacturing-industry-struggle/
Slava ukraina, slava pnl, slava bolojan&birta, slava ciuca, slava nastase. Rumänien uber alles. Slava Mircea, Slava Oradea
Postat 21 Ianuarie 2023, 22:23 de excalibur
https://evenimentulistoric.ro/este-acesta-sfarsitul-made-in-europe-lupta-industriei-europene-pentru-supravietuire.html
Cuptoarele albicioase ale Duralex ard pe malurile râului Loire, lângă Orléans, Franța, din anul în care s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial, după cum se arată într-o analiză POLITICO. Dar în această iarnă, nu se găsește niciun suflet de-a lungul liniilor de producție silențioase ale fabricii de sticlă a firmei din La Chapelle-Saint-Mesmin – și nu se produce nicio bucată de sticlă. Cuptorul însuși se află în modul „hibernare” până în aprilie – deoarece gazul necesar pentru a-l menține în funcțiune la capacitate maximă a fost pur și simplu prea scump. Atunci când funcționează la aceste temperaturi scăzute, nu poate produce nimic. Dar dacă ar fi oprit complet, sticla topită s-ar solidifica în interiorul său și echipamentul ar fi distrus. „A trebuit să luăm o decizie dificilă”, a declarat José-Luis Llacuna, președintele La Maison Française du Verre, grupul care deține mărcile Duralex și Pyrex, stând în biroul său de lângă fabrică. „Are riscuri tehnice și umane, dar ne face să economisim energie.” Paharele lor de sticlă robustă se găsesc în fiecare cantină școlară franceză și sunt exportate în întreaga lume. Pot fi cumpărate de la magazinele John Lewis din Marea Britanie și chiar de la MoMA din New York. Llacuna spune că viitorul fabricii în Europa este sigur, dar lupta sa din această iarnă este simbolul unei crize mai profunde care afectează baza seculară de producție a Europei, pe măsură ce prețurile ridicate ale energiei și politica se ciocnesc. Costul energiei – dus la niveluri record în 2022 de invazia Rusiei în Ucraina și de închiderea conductelor de gaz vitale – a devenit prea mare pentru ca multe firme de producție să rămână competitive dacă rămân în Europa. În același timp, un vast pachet de subvenții americane pentru industria ecologică a șocat și înfuriat oficialii UE, care văd că SUA – un presupus aliat – tentează întreprinderile să se relocheze peste Atlantic. Criza energetică este deosebit de acută pentru sectoare precum cel al sticlei, al produselor chimice, al metalelor, al îngrășămintelor, al celulozei și al hârtiei, al ceramicii și al cimentului, care necesită cea mai mare cantitate de energie pentru a-și alimenta producția industrială – și care, împreună, angajează 8 milioane de persoane. Dar, confruntându-se cu o concurență economică tot mai mare din partea Chinei și, în prezent, a Statelor Unite, din ce în ce mai protecționiste, liderii europeni avertizează în mod deschis asupra unei contagiuni a „dezindustrializării” care afectează întreaga industrie prelucrătoare de pe întregul continent.
Postat 21 Ianuarie 2023, 22:20 de excalibur
Mintea bihoreanului de pe urma
Dupa ce si-a dat la fier vechi industria usoara, confectii, incaltaminte, timplarie , mobila, la pachet cu industria grea, metalurgie,siderurgie, chimie, Romania putea trai binisor vreo 10-20 de ani vinzind la fraierii astia harnici cu afaceri energofage combustibili si gaze, curent . Eram o mica arabie saudita in buricul evropei. Pe ce baza? Pe baza locului 3 in europa la rezerve de titei si gaz natural. Tineti minte ce ni s-a impus in 2008, cind am intrat in Ue, cu celeritate? Alinierea preturilor la carburanti, gaz, energie. Intre timp am scapat de grijile astea, dar Europa si-a cam footut norocul: [ https://evenimentulistoric.ro/este-acesta-sfarsitul-made-in-europe-lupta-industriei-europene-pentru-supravietuire.html ]
Postat 21 Ianuarie 2023, 22:19 de excalibur
O sa vedem
O sa vedem ce salarii o sa dee si astia la muncitori ca de promisiuni are s au o sa angajeze si ei prin agentii care aduc oameni din alte localitati multi dintre ei nici macar numele nu poate sa scrie . Macar nu poate sa faca reclamatie la itm ca nu primeste fluturasi si is platite cum vor ei. In ultimul vreme a aparut fenomenul asta la firmele noastre de top :angajeaza numai prin agentie : sclavia secolului 21 Cum n a mai publicat nimeni cifrele de afaceri pe 2022 ?? Sa nu ceara salariatii salar mai decente ??
Postat 21 Ianuarie 2023, 17:52 de Otello
Om trăi și om vedea...
Rămâne de văzut, orice investitor este bine venit locuri de munca taxe la stat etc insa sa nu avem parte de aceași poveste de la aeroport cât timp au primit bani au operat zboruri apoi și-au luat jucăriile și au plecat,așa că o să vedem dacă o sa miroase a cauciuc sau nu și mai ales daca salariile promise vor fi într-adevăr reale.
Postat 21 Ianuarie 2023, 14:42 de sss
Ce ziceti....
... se lasa birtinezul&birtasul mai prejos decat ma_ciuca ?! Sunt nasii afacerii si asta-i obliga. Cum de unde?! Nu zicea gusti florea ca in 2023 datoria Oradiei se va tripla? E director economic, il cred.
Postat 21 Ianuarie 2023, 13:48 de pinonel
Slab jurnalist ...
... tare slab analist economic.
Postat 21 Ianuarie 2023, 12:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON