URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2023, 09:31

Drama stradală. Tu unde parchezi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care stau în zonele vechi ale oraşului, pe dealuri sau în Oncea se plâng pe bună dreptate că străzile lor sunt desfundate, dar taxate de parcă ar fi asfaltate ca-n palmă. La fel, şi prin noile cartiere asfaltul ajunge foarte greu. Mai mult decât atât, atunci când în sfârşit se găsesc bani pentru asfaltare, rezultă nişte drumuri înguste pentru că locuitorii şi-au amplasat coşmeliile fix în drum sau pentru că dezvoltatorii au făcut economie de teren.

Cum s-ar zice, la noi trama stradală devine drama stradală.

Aşa se face că în zonele cu străzi proaspăt asfaltate se poate circula doar cu mare băgare de seamă pentru că drumurile sunt înguste, iar nesimţirea riveranilor generoasă. Maşinile sunt parcate pe trotuare, dar ocupă şi o bună parte din drum. În alte locuri sunt parcate de o parte şi de alta a drumului şi în foarte rare cazuri locatarii îşi bagă maşinile în curți.

Cei care stau la case nu se pot plânge că nu au unde să-şi parcheze maşinile. De altfel, 80% din cei care parchează pe trotuare au locuri în curte, ba chiar şi garaje. Numai că e mai simplu să laşi maşina-n drum decât să deschizi poarta pentru că de automatizări probabil că paizanii n-au auzit încă.

În afară de faptul că se circulă greu pe aceste străzi mai e şi pericolul în caz de incendiu. O maşină de pompieri nu va putea trece în caz de nevoie decât dacă freacă jumătate din ronghiurile lăsate pe uliţă. Poate acesta este şi motivul pentru care, atunci când vine maşina de colectare a gunoiului, parcă strada se mai degajează.

Inexistenta noastră Poliţie Locală îşi demonstrează încă o dată inutilitatea. Dacă gealaţii aceştia chiar ar lucra ar putea să le dea un avertisment riveranilor, precum şi un termen rezonabil de câteva luni în care să-şi amenajeze parcări în curte. După care n-au decât să vină cu chitanţierul, pentru că nesimţirea doar prin atac la buzunare se vindecă.

Mergeţi de curiozitate într-o seară prin zonele pomenite şi veţi vedea maşini parcate în curbă sau în zone cu linie continuă. Iar tu, ca şofer, dacă vrei să nu ţi se ia carnetul, va trebui să stai până parcatul îşi mută automobilul într-o zonă unde să-l poţi depăşi legal. Pentru unii, este dificil saltul calitativ de la nămol la asfalt...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Gandire birtineza
Strada Ady Endre e o porcarie de cand i-au schimbat sensul. E pustie si Moscovei e blocata in fiecare dimineata, mai bine ar schimba sensul pe Ady Endre ca majoritatea folosesc directia opusa . Oricum nimeni nu gandeste in orasul asta, toti sunt niste slugi care doar executa ce le spune o monospranceana
Postat 12 Februarie 2023, 19:54 de adi13
Problema parcărilor arată nivelul de habarnism al administrației publice locale în materie.
Înainte de a desființa parcările stradale cu care orădenii erau obișnuiți de ani și ani, municipalitatea trebuia să realizeze și să ofere alternative viabile. Locuri libere de parcare nu găsești de la prima privire nici măcar în centrul orașului, unde e aproape pustiu în plan pietonal. Un simplu calcul al numărului de mașini înmatriculate și un studiu primar de trafic cu traseele cele mai frecventate, ar fi deschis multe proiecte necesare.
Postat 12 Februarie 2023, 08:28 de KP
Hm, asta ce e scris în art. am spus-o de multe ori...
Observ că multe din cuvintele mele se află în acest articol a lui Bihorel, desigur le mai sugerez o frază care și pe asta am mai spus-o mă citez : au garaje în curți dar nu parchează acolo, folosesc căile de servitute, că de altfel unde s-ar mai prăjii mititeii, grătarele sau alte hobyuri de curte, mulți au asfaltat, betonat în fața caselor fără autorizații, au ras spațile verzi, mai ales în zona Ioșia începând din Ipsen până pe străzile limitrofe, sunt parcări făcute adhoc unde poți întoarce un tir, darămite 5 autoturisme, d-ul Birta și d-ul Bolojan cunosc bine situația, dar nu pot face nimic, acolo sunt votanții domniei lor. Cam atât despre parcări.
Postat 12 Februarie 2023, 00:43 de Morometul
Cand statul la casa e statut social (casa nu caserola)
Ce conteaza ca ai 250mp. La casa sa fie. Cu contează e că ai curte, de care nu te poți bucura. Dar stai in grigorescu, tineretului și ce cariere de figuri mai avem. Pai o casa decenta incepe de la 180mp desfasurati. Jucariile de 70mp pe teren de 250mp, pai eu atata am "colnita" cu garajul si camera tehnica doar. Ce se vede acolo sint doar blocuri orizontale, spatiile dintr case de cativa metri si curti complet inutile fac sa auzi totul din vecini. Daca vecinul face un gratar in curte tu inchizi geamurile ca iti baga fum in casa. Dar ai fumuri in cap ca stai la casa, ești cineva. Nici nu ar trebui sa se dea autorizatii de constructie pentru sub 500mp, cu spatii decente intre case, cu casele facute in spatele terenului. Si daca vrei masina pe adresa aia, sa faci dovada parcarii in afara spatiului public. Altfel, esti doar un sarac cu rate pe 20-30 ani, dar cu aere de stat la casa. Am 1200mp din care 187 e casa. Masinile stau pe driveway sau in garaj, in fata casei, unde stau, e rusine sa lasi masina in fata portii. Mai vine o combina, un tractor pe strada si te-a facut de paguba, aia nu au asigurare sau macar permis. Portile si gardurile nu te apara de hoti, alta idee romaneasca, se numesc masuri deterente (descurajatoare). Vrei securitate, pui ceva camere decente, un sistem de alarma cu contract la o firma de paza. Automatizarile la poarta se fac pe sume mici ca deh..."si să dășchida amu" si apoi ne miram ca nu merg sau ca telecomanda nu e cu cod saritor. Trebuie niscaiva IQ si buget sa poti sta cu adevarat la casa. Automatizarea nu e un moft, e o necesitate. Daca nu ai bani de casa, ci de caserola, macar lasa-ne cu plangerile.
Postat 11 Februarie 2023, 14:48 de poiu
Paizanca
Cind m-am mutat la casa de la bloc, mi-am pus și eu la "ideea" meșterului, poarta automatizata. A durat 3 nopți pina au întrat hoții, pe poarta ultramoderna, ca norocu ca nu eram acolo, sa dea peste mine. De atunci în chid cu zăvorul strămoșesc.
Postat 11 Februarie 2023, 11:34 de Simonette
Asa, si?
Si unde sa parcheze lumea daca asa stie primaria sa lase sa se construiasca, fara parcari. Apoi mai vine si primaria care face strazi ingudte. Sau mai interzice parcarea fara rost.
Postat 11 Februarie 2023, 10:55 de Petre93
nu zic ca-i bine, dar ...
Omu', adica jurnalistu', pe masura ce imbatraneste, devine tot mai ciufut. Acum il deranjeaza ca omul de la casa isi parcheaza masina in fata casei, unde are dreptul de altfel. Il invit pe domnu' jurnalist intr-o tara "mai civilizata" sa vada cum se parcheaza bara-la-bara si apoi sa se planga. Pana la urma traim in viata reala si nu intr-o lume in care totul se fac ca la carte si implicit mai sunt si oameni care gresesc. Pt domnu' cu mustata tot romanu' e prost. Mai lasa-ne nene cu frustarile si articolele tale izvorate din greutatile de care te lovesti si fara nici o legatura cu viata oamenilor pt care ar trebui sa scrii.
Postat 11 Februarie 2023, 10:49 de oradea_mea_si_a_ta
Cartiere gandite pt persoane fara automobile personale
Ideea este ca cartierele de genul functioneaza ft bine in Danemarca, Olanda sau alte tari asemanatoare. Dar nu la romanasi, unde fiecare membru al familiei si-a luat un "dizelar de 20 de ani de la o babuta din jermania", ca doar esti considerat un boschetar daca n-ai masina la noi. Ce sa mai zicem de dezvoltatorii acestor cartiere "moderne pe modelul vestic", care au construit cat o incaput, doar tre sa faca prooofit, cica stai la casa, dar casele is lipite si ai cativa metri de gazon, dupa care iesi pe strada unde iarasi masinile is lipite intre ele. Asadar combinatia perfecta, dezvoltatori fomisti + mentalitatea de romania + obsesia de masini + grandomania, am mai uitat ceva? (daca da, completati voi)... Combinatia perfecta!
Postat 11 Februarie 2023, 10:03 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON