URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 11:40

Boicot, dar cum?

Boicot, dar cum? foto: Romania24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O știre a cotidianului austriac Kronen Zeitung din 8 decembrie - ziua când cancelarul Karl Nehammer și succesorul său la șefia Internelor, Gerhard Kraner, refuzau românilor libera circulație în Schengen - spune despre micimea vieneză mai mult decât orice analiză politică ori diplomatică. Sub titlul „10 ore de inspecție: Vama descoperă un arsenal de contrabandă într-un autocar”, jurnalul relata că la punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf, dinspre Ungaria, bravii oameni ai legii austrieci au descoperit, după 10 ore de inspectare a unui autocar pornit din Chișinău spre Franța, următorul „arsenal”: 270 kg carne, 7 kg ouă, 63 kg brânză, 8 kg fasole, 66 kg struguri și 50 kg mere. „Potrivit autorităților, întrucât mărfurile nu au fost declarate la frontiera externă a UE în România, acesta este un caz clasic de contrabandă”, concluziona triumfător Kronen Zeitung. Qued Erat Demonstrandum!

Cam asta a fost tot ce s-a putut. Asta și minciuna sfruntată că prin România, pe ocolite, nu prin Croația și Ungaria, ar ajunge migranții din Balcani la Viena. Asta și aroganța lui Krane,  care la finele zilei și-a pus bodyguarzii zid în fața jurnaliștilor de la București, că-i ceruseră o explicație pentru publicul de acasă. Europeni second-hand, foștii iobagi ai imperiului nu meritau însă nici măcar atât, a socotit ministrul.

A se scuti cu povestea că marii vinovați sunt Bode, Aurescu, Iohannis. Da, ai noștri sunt loaze, dar n-are legătură cu chestiunea, iar austriecii oricum îi întrec și la asta. Când conducea Internele, cancelarul și-a angajat nevasta în Minister. După invadarea Ucrainei, l-a periat pe Putin ca și cum, la fel ca alți înaintași, și-ar fi arvunit un post la Gazprom. Succesorul său e chiar mai jalnic decât Bode: sălăjanul și-a plagiat teza de doctorat, dar vienezul lucrarea de licență! Deci, cu ce-s ei mai presus? Și cum să nu te umple scârba pe tine, român, știind că pe 16 noiembrie austriecii au promis oficial, la Forumul Salzburg, „sprijinul pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”, iar după două zile o dădeau la întors? Păi, cu așa sprijinitor, nici nu mai ai nevoie de dușmani! E clar, deci, că nici Titulescu nu i-ar fi făcut să-și onoreze promisiunea!

Reacția românilor, care prin neadmiterea în Schengen pierd nu doar demnitate, ci și cam 200 milioane euro/zi, a fost să anunțe boicot masiv contra intereselor austriece. Ceea ce e corect, căci plătim scump după ce le-am vândut (petrol, păduri) ieftin. Am fost blegi și ne-au luat de fraieri, iar a continua la fel ar însemna să ne încoronăm ca loserii de serviciu ai Europei.

Atât doar că, de nervi, riscăm ca, boicotând și afacerile austriece din România, să ne pălim tot pe noi cu ghioaga. Soluția reală e să nu mai pui niciun euro în pușculiță doar firmelor austriece din Austria, și culmea e că asta se face cel mai ușor, prin amânarea oricărei vizite în această țară, până la repararea nedreptății. Rămâne de văzut, așadar, dacă vom continua să fim proștii continentului nefăcând nimic ori sabotându-ne pe noi înșine sau, dimpotrivă, ne-am deșteptat. Ocolind, pur și simplu, Austria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
S-au aliniat planetele
Incidentul schengen austria, pretentiile ridicate de omv direct la iohanis, refuzul austriecilor,orbiti de oportunitatea de a spolia la niste cote nesperate si nebanuite romania, e sansa de a detona mamaliga romaneasca. Personal cred ca oricum occidentul va face implozie in iarna asta, pe motivul simplu ca cele doua conducte nordstream zac sparte pe fundul marii. Toti papitoii papusati de la bruxelles si de prin guverne vor fi pulverizati intr-un fel sau altul. Conspirationistii zic ca e o etapa necesara pentru instituirea noii ordini. Practic ne sinucidem inconstienti, dar voluntar. Deci, Romania ar putea sa le ridice tarabele in cap austriecilor , precum Isus cind a intrat in templu: [ Matei 21:12-17 12. Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei 13. şi le-a zis: „Este scris: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune.” Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari.” ] Tehnic e posibil, fereastra spatiu-timp e deschisa. Singura problema sunt aceste personaje aflate in fruntea statului. Nu mai e ce negocia. Aseara a fost Talpes la culisele statului paralel pe realtatea. Doxa de istorie, alambicat, lunecos, inteligent. Ce folos? Concluzia lui ca era inevitabil de privatizat petromul in conditiile date din 2004, conjunctura istorica, criza, nimeni nu poate fi acuzat. Ca aranjamentele geopolitice se fac de pe vremea lui Napoleon, ca nu prea avem ce face decit sa ne meritam soarta. Toxic. Polologhie fara concluzii. Uite ca comunistii, in 50 de ani, au coagulat natiunea romana, au facut-o respectata la nivel agricol,industrial,comercial. Nu mai e timp de discutii, experti, calcule. Suntem in fata NODULUI GORDIAN. Nu trebuie sa fim destepti,diplomati,inteligenti,politically correct. Trebuie doar sa ridicam SABIA.
Postat 12 Decembrie 2022, 20:05 de excalibur
da, e plina lumea de coruptie, si in alte tari
asta nu scuza coruptia si dintr-o data suntem egali cu francezii asa ca votam hoti care sa delapideze fonduri publice. Lupta contra coruptiei trebuie continuata continuu. Dar sa nu ne tot flagelam ca suntem prostii si incapabilii europei. Sa ne respectam pe noi insine, si cu spatele drept sa ne aparam interesul ca membri europeni! Avem milioane de cetateni respectabili care lucreaza in occident, cu care ne mandrim. Avem si probleme, etnii neintegrate in civilizatie, si traficanti de carne vie si infractori, dar si ei au. Toate padurile au uscaturi. Suntem cetateni egali cu drepturi egale.
Postat 12 Decembrie 2022, 18:18 de unu
Ei da…
Uite asa romanu descopera problema coruptiei la altii, vechii nostrii asupritori, ticalosii. Asta nu e o noutate, doar ca acolo mai si platesc cu functia sau au decenta sa-si dea demisia (a se vedea fostul cancelar Kurz). A face o analogie intre cele doua tari e mai mult decat evident ca ne furam singuri caciula. Iar boicotul, aici, e o tampenie, companiile astea, in afara de cateva functii de conducere, au zeci de mii de angajati romani, platesc taxe si impozite aici. In rest, “i quit to visit”, ca “diserve it”, merge la nivel de poza de profil, da bine si atat. Nu este solutie pentru problema, decat nationalizarea, dar asta nu e in spirit democratic si european, cat de bine o fi sunand si asta. Pe la amerecani mai mergem, sau tot cu viza? Tot capra stam si la aia…
Postat 12 Decembrie 2022, 13:48 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON