URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2022, 15:48

S-a votat: România NU intră în Schengen!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții guvernelor UE au votat joi, în cadrul Consiliului JAI, pe tema primirii Croației, României și Bulgariei în Spațiul Schengen, după dezbateri intense, potrivit presei centrale. România și Bulgaria nu au fost primite în Spațiul Schengen, din cauză că Austria și Olanda au votat împotriva acestei propuneri, iar pentru o astfel de decizie este nevoie de unanimitate.

Votul pentru Croația s-a dat separat, aderarea acestei țări fiind acceptată de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit Europa Liberă, care citează surse guvernamentale, Olanda și-a motivat votul prin faptul că nu este de acord cu intrarea Bulgariei în Schengen, cele două fiind cuplate în prima variantă de vot.

În cadrul dezbaterilor de joi din Consiliul JAI, potrivit presei internaționale, Germania ar fi amenințat că se va opune aderării Croației, dacă Austria nu acceptă să fie primită România în Schengen.

După încheierea ședinței JAI, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că îi urează „bun venit” Croației în Spațiul Schengen, dar și-a transmis părerile de rău cu privire la votul negativ primit de România și Bulgaria. Ea le-a transmis românilor și bulgarilor că meritau să facă parte din Schengen.

La votul „la pachet” pentru acceptarea României și Bulgariei au fost 26 de voturi „pentru” și două „împotrivă”. Potrivit Digi24.ro, reprezentantul Olandei a notat în minuta ședinței JAI că se împotrivește doar aderării Bulgariei și că, din păcate, pentru cele două țări (România și Bulgaria) se votează „la pachet”.

Amintim că atât cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cât și ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, au declarat în repetate rânduri în ultimele zile că se opun primirii României și Bulgariei în Spațiul Schengen, dar nu și primirii Croației. Cei doi susțin că ar fi probleme în ceea ce privește migrația ilegală și controalele la frontierele din cele două țări. 

În replică, premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat că datele, inclusiv cele de la Frontex, arată că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. „Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă: aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat prim-ministrul. 

De altfel, presa centrală din România scrie că, miercuri seara, Ciucă l-ar fi sunat pe cancelarul Austriei, pentru a-i cere să-și schimbe poziția în ceea ce privește aderarea țării noastre. După cum s-a văzut, joi, însă, demersul nu a avut succes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
excalibur
Ăștia au mai spus ca pleacă din România de multe ori, și de fiecare dată a fost șantaj 3000 de locuri de muncă blablabla. Nu mai tine șantajul, cum nu ține și la ei șantajul.
Postat 09 Decembrie 2022, 23:15 de Sandu2100
Incepe administrarea de sirop romanesc , cu lingurita...
https://www.activenews.ro/stiri/Panica-la-Holzindustrie-Schweighofer-si-Kronospan.-In-sfarsit-romanii-au-anuntat-ca-vor-sista-livrarea-de-materie-prima.-Companiile-austriece-iau-in-calcul-sistarea-productiei.-Slava-Domnului-178081
Postat 09 Decembrie 2022, 18:00 de excalibur
Minciuni si manipulare 3.
Ei da, au avut doar doua asedii ale Vienei, cand soarta Europei a stat in mainile lor. La ultimul asediu (1683), noi (Tara Romaneasca, Principatul Moldovei si Principatul Transilvaniei) am plecat ca aliati ai turcilor si ne-am sucit artistic cand am vazut cum decurg ostilitatile, intorcandu-ne ca aliati ai austriecilor. Au facut catedrale si au cantat cand noi ne victimizam si inca ne victimizam, la cel mai mic hop. Pe noi ne fura arbitrii, ne fura comisiile, cu ghilimelele de rigoare. Ne asupresc toti, dar ne sabotam singuri.
Postat 09 Decembrie 2022, 12:52 de User anonimizat
Sa vedem fapte nu declaratii politice!!!
Speram ca domnul Klaus Werner Iohannis cetatean Austriac Presedinte al Romaniei si al PNL sa sanctioneze drastic economic si prin declaratii sa-si mobilizeze cetatenii impotriva nedreptații Austriei.
Postat 09 Decembrie 2022, 09:18 de strada
OMV
Au mers la iohanis in delegatie sa ceara a nu se umbla la redevente, pe care trebuia sa le mareasca ponta in 2012, in plus sa renuntam la dreptul de preemptiune asupra gazului din marea neagra. Adica ei trebuiau sa ne intrebe: Stat roman, ai nevoie, cumva, de niste gaz? Nu , draga, poti sa faci ce vrei cu el... Precum a mers Schweighofer acum citiva ani, sa-si rezolve problemele.
Postat 09 Decembrie 2022, 09:07 de excalibur
Sa ne-mbatam cu niste schnapps
Da,era normal sa ridici catedrale si sa compui muzica in timp ce romanii erau sute de ani in iobagie sau tineau piept turcilor, cu sabia sau cu tributul. O geana aici,pe vremea cind aveam capitala la Viena [ https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83scoala_lui_Horea,_Clo%C8%99ca_%C8%99i_Cri%C8%99an ]. Niste gunoaie austriecii, nemti de mina a 2-a, nascuti cu spoliatul in singe. Au tacut strategic ca sa ti-o-nfiga pe la spate. Mai vroiau niste miliarde din romania. Mult trimbitata integrare europeana are o ecuatie simpla: am primit 60 miliarde, am cotizat 30, diferenta au sifonat-o austriecii,nemtii,francezii si italieni. O fratie ca un viol in grup. Beneficiu romania discutabil, poate zero. Uite aici o atitudine: [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/boicot-un-manager-de-companie-de-mezeluri-anunta-ca-dupa-1-ianuarie-rupe-colaborarile-cu-firmele-cu-actionariat-austriac-4156839/ ].
Postat 09 Decembrie 2022, 09:02 de excalibur
Minciuni si manipulare 2.
Am citit zilele astea o gramada, care mai degraba mai pestrite, sucite si smintite. Analogiile istorice in primul rand. Nu Avram Iancu a salvat Imperiul Austriac in 1848-49, ci armata tarista a lui Nicolae I al Rusiei. Avram Iancu a incercat sa obtina mai multe drepturi pentru ardeleni, nu putea face asta decat luptand impotriva ungurilor. Ca asta ne-a costat ulterior, prin maghiarizarea de dupa compromisul din 1867, e alta poveste. Apoi, Austria a dat o gramada de valori culturii europene si nu numai, Mozart, Schubert, Wagner, Klimt, Secessiunea Vieneza, cred ca sunt aporturi incontestabile. Spre deosebire de maghiari, nu au frustrari istorice, desi s-au intins de la Milano la Cernauti, din Istria pana in Silezia, nu se afiseaza nici un cancelar cu fularul imperial. E un stat asezat, cosmopolit. Doar ca s-au cam saturat si ei. Au fost 5 violuri in noiembrie in Viena, din partea unor proaspat veniti. In ecuatia asta, noi nu avem nume, am cazut la mijloc intre UE si Austria. Inainte sa boicotam companiile austriece (lovind in zecile de mii de angajati romani), sa strigam din toti bojocii ca ne fura lemnul si petrolul (de parca nu noi l-am fi vandut), poate ar trebui sa boicotam Europa. Cum? Cand aveti nevoie de votul nostru, cereti-l austriecilor. Asa obtine si Austria ce vrea, sa trimita emigrantii acasa, si noi ce vrem, spatiu Schengen (care oricum trebuie reformat).
Postat 09 Decembrie 2022, 07:21 de User anonimizat
excalibur
Îți aduci aminte când erai plătit in DM, ce ai făcut pe acolo?? După cum văd ne-ai făcut de râs, cum stai cu lebedele??
Postat 08 Decembrie 2022, 23:42 de Sandu2100
Turning point
Aceasta "umilire" ar putea fi un excelent prilej de resurectie a natiunii romane. Sa le trintim austriecilor tarabele in cap, redevente omv, verificare la milimetru contract privatizare, blocat exploatare lemnoasa, adio timberhs /Schweighoffer, adio bcr, raifeissen...Bibliografie aici: [ https://www.topfirme.com/profit/ ]. Dupa aia, luat la bani marunti toti romanasii care au permis spolierea statului roman de catre occidentali. Auzi dumneata, sa renunte statul roman la dreptul de preemptiune al gazului din marea neagra. Sa poate ei sa-l exploateze si sa-l vinda unde vor. Ceea ce face Engie cu black sea oil, platesc amenzi la ANRE si li se filfiie. Fratilor, e un moment perfect ca sa ne luam tara inapoi, cu baltagul in mina. N-avem voie sa ratam ocazia. Altfel, suntem pierduti, pe termen lung...
Postat 08 Decembrie 2022, 22:57 de excalibur
Odata
Dupa cum va spuneam, o sa intram si noi in schengen odata...candva...in viitorul mai indepartat.
Postat 08 Decembrie 2022, 21:32 de Kid
Austria are 2 mari merite in istorie: l-au facut pe Hitler neamt si pe Beethoven austriac.
fiecare poate riposta pe plan personal-financiar la aceasta decizie orgolioasa: inchideti-va conturile la bancile Reiffeisen si BCR-Erste. Nu mai alimentati de la OMV.
Postat 08 Decembrie 2022, 20:49 de roger
Comedia europeană merge mai departe, cu vânzarea BG și RO contra gaz rusesc.
De data asta au ieșit la interval habsburgii, supărați că nu li s-a spus din timp că uciderea lui Horea, Cloșca și Crișan, nu a însemnat decât un mic obstacol, trecător, în calea "cuceririi" Europei de către iobagii Uniunii.
Postat 08 Decembrie 2022, 19:35 de KP
Oradeanbihor
Pt ca nu a vândut resursele pe prețul a 2 garsoniere din Grivița, asa cum a făcut Iliescu.
Postat 08 Decembrie 2022, 19:31 de Sandu2100
@ sandu
De ce foarte bine?!?
Postat 08 Decembrie 2022, 19:12 de oradeanbihor
Minciuni si manipulare.
As aminti ca Austria, spre deosebire de Ungaria, a imbratisat neconditionat republica dupa caderea imperiului. Tarziu, anii ‘80 au avut o oarecare deschidere fata de monarhie, insa niciodata la nivel politic. Tot ei austriecii sunt cei care au dat nastere conceptului pan-european, sustinut la vremea respectiva chiar de catre ultimul mostenitor al tronului, Otto von Habsburg. Desi au fost admisi tarziu in UE (neaplicand decat in 1989) sunt printre pilonii Europei. Putem dezbate daca au interese obscure, putem dezbate daca au dreptate, insa intotdeauna vor fi mai respectati ca noi. Iar noi, inca o data dovedim ca nu stim pierde. Diplomatia noastra e intre ghilimele, tacuta cand trebuie sa vorbeasca, guraliva cand trebuie sa taca, monotona si previzibila, asemeni politicii interne, fara solutii. Problema cererilor de azil a explodat anul acesta, o data cu bonusul guvernamental de clima, sporit de zilele trecute cu cel acordat de municipalitatea vieneza. Ce doresc austriecii si probabil vor obtine, e o schimbare a legii europene, sa-i intoarca pe emigranti fara sa-i inregistreze. Bref, noi suntem o victima a unui joc politic ce nu-l stapanim, mentionat mai sus.
Postat 08 Decembrie 2022, 18:26 de User anonimizat
Visând la Imperiul Austro-Ungar!
Așa cum Putin visează la refacerea Imperiului tarist așa și Karl Nehammer impreuna cu Victor Orbán visează la Imperiul Austro-Ungar. Vetoul alternativ sau simultan al Ungariei, Austriei și Olandei, in majoritatea situațiilor, subminează unitatea UE. Pentru aceste tari izolarea României este esențială, pentru ca este singura tara din Sud-Estul Europei profund atașata valorilor europene și celor specifice democratiilor occidentale. Austria, Ungaria și Serbia fac jocurile Moscovei! Bulgaria, dezamagita, poate cădea și ea in plasa prietenilor lui Putin. Sa nu uitam Turcia care nici ea nu pare cel mai stabil membru NATO. Dacă democrațiile occidentale nu vor reacționa, nu vor aboli acest drept de VETO, aberant, atunci singura noastră speranța o reprezintă SUA și UK! Oricum ne așteaptă vremuri grele pentru ca avem o clasa politica formată din demagogi diletanți, lipsiți de educație și corupți pana in măduva oaselor. Hai, Ciucă, Bode, ăla de la apărare & Co, la plagiat diplomația autentica, poate așa nu vom mai fi umiliți in halul asta. O demisie, doua, după un asemenea “succes” nu ar fi un gest de bun simt?!
Postat 08 Decembrie 2022, 17:01 de User anonimizat
Foarte bine
Atât timp cât Olanda și Austria șantajează România OMW vrea mai multe resurse și modificarea legii offshore, Olanda vrea portul etc. Se pare că, clasa politică a dat dovadă de maturitate, o alta maturitate ar fi sa nu șantajeze firmele Austriece și Olandeze. OMW e la vânzare dacă ar fi obținut mai multe resurse ar fi însemnat câteva miliarde mai mult pt ei, pt asta reprezentanții OMW sau întâlnit cu Iohannis, și după cum se vede a spus NU.
Postat 08 Decembrie 2022, 16:52 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON