URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2023, 13:15

Oradea, oraşul pariurilor pierdute?

Oradea, oraşul pariurilor pierdute? foto generic, sursa: arhiva oradea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă Oradea ar fi în Marea Birtanie, unde se pune pariu pe orice, am avea o listă destul de lungă care să-i atragă pe cei care-şi încearcă norocul. Sigur că nu ne-ar interesa în ce an va muri de supradoză nu ştiu care star rock sau ce sex vor avea puii căţeluşei răposate Regine, dar mai mult ca sigur că pe probleme de infrastructură s-ar paria la greu.

Sunt multe lucruri ce trebuie făcute în Oradea şi de care nu s-a atins nimeni de zeci de ani. Aşa că o întârziere de un an, doi, nici n-ar mai trebui să conteze, ţinând cont de capacitatea administraţiei locale, de legislaţia jenantă în domeniul licitaţiilor sau de mobilizarea şi cuvântul constructorilor. Numai că atunci când provocarea este ca investiţiile să se facă din banii de la UE şi nu din bugetul Primăriei, miza devine foarte mare.

Cred că un subiect bun de pariu ar fi să vedem câte firme vor contesta tronsonul de autostradă Chiribiş - Suplacul de Barcău, după ce licitaţia la tronsonul Biharia - Chiribiş a fost la rândul ei trimisă la reanalizat. Sau când vor începe efectiv lucrările la autostrada din Bihor şi dacă aceasta va fi gata înaintea metroului din Cluj.

Eu n-aş paria că terminalul de la Aeroport va fi gata la sfârşitul anului. Şi asta nu pentru că lucrează la el un constructor incapabil, ci pentru că efectiv sunt nişte limite tehnice care nu pot fi depăşite. Noul terminal, făcut pe vremea binomului Pastor-Mang, o băşcălie de clădire amplasată în câmp, cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, a fost terminată cu circ, cu ameninţări şi penalizări în aproape 3 ani.

Acum e vorba de un terminal practic nou, de 12.000 de metri pătraţi, care nu presupune doar clădirea, ci şi o infrastructură de reţele destul de complicată. Eu le ţin pumnii edililor dar, chiar dacă se vor face toate achiziţiile de materiale până la 31 decembrie, ca să cheltuie cât mai mulţi bani, probabil că tot vor mai rămâne lucrări de finalizat, acestea din urmă pe buzunarul orădenilor.

Deşi vedem aproape lunar rapoarte despre stadiul pasajelor din centru Civic, lucrurile nu se mişcă chiar cum ar trebui. Cel puţin la pasajul de lângă Piaţă lucrările se desfăşoară cu încetinitorul, iar puţinii muncitori rătăciţi prin imensitatea gropilor nu ne dau prea mari speranţe că vom scăpa de şantiere la anul. Cu toate că în zona Catedralei se lucrează vârtos, constructorii nu vor sau nu au capacitatea de a ataca investiţia concomitent şi dinspre Parcul 1 Decembrie.

Chiar dacă unii - din motive personale sau electorale - se vor bucura că edilii vor pierde pariul cu şantierele, până la urmă cei păgubiţi vom fi noi, toţi orădenii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@SANDU2100
Cine se plange? In Cluj e salariul dublu ca in Oradea. Oradea nu pute pe langa Cluj. Postac de rahat ce esti
Postat 06 Iulie 2023, 17:41 de Mihaita
adi13-bolnăvel
In Cluj există oameni care sa se vaite ca tine ca au crescut taxele cu 8 lei.
Postat 04 Iulie 2023, 19:40 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Postacul de serviciu sandu, el stie toate comentariile, le contabilizeaza, face statistici cu fiecare ce a spus, doar ca sa combata pe toata lumea cu cele trei fraze mincinoase scrise de sefii lui. Oradea niciodata nu va ajunge Clujul sandule Ciucle, momentan Clujul in 1 an se dezvolta cat Oradea in zece. Doar ca tu confunzi dezvoltarea adevarata cu dezvoltarea ca pui porfir, demolezi o casa sa faci bloc si faci pasaje inutile. Dezvoltare e cand orasul atrage populatie, salarii mari si nivel de trai ridicat, oameni de calitate. Vezi sandu ca suntem pe locul 5 in tara la analfabetism, deci eu ti-am spus ca e plin orasul de analfabeti ca tine .In 30 de ani Clujul va ajunge la aprox 1 mil locuitori, zona metropolitana. Oradea va fi in cel mai bun caz la nivelul de acum. Asa ca tu vrei metrou sa duca aer, ca si tramvaiele de abia au cativa calatori
Postat 04 Iulie 2023, 14:31 de adi13
adi13-bolnăvel
In comentariul care a fost tăiat, in ala in care il făceai pe Robert mâncător de ceva bun.
Postat 04 Iulie 2023, 09:51 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Cand am spus eu asta de Cluj. Nu iti e rusine sa minti cu nerusinare. Tu esti ala care sustine asta. Incredibil cat de infect poti sa fii. Ai o propaganda tipic ruseasca
Postat 04 Iulie 2023, 05:47 de adi13
adi13-bolnăvel
Mai înainte ziceai ca la Cluj e nașpa, acum te contrazici :::::)))) lasă ca baga Bolojan metrou si la Oradea .
Postat 03 Iulie 2023, 18:40 de Sandu2100
@robert
Metroul din Cluj nu va fi un fiasco sau esec. Clujul are 3-4 comune in jurul orasului care au o populatie mai mare ca Oradea, iar zona se dezvolta enorm. Peste 10-20 de ani cand va fi gata metroul Clujul va mai atrage inca 200-2500 mii locuitori. Ei fac lucrari cu gandul la viitor, nu mizilicuri ca Oradea. La noi facem totul mic de parca orasul e gandit sa regreseze. Cu aeroportul e o chestie terminata, nu mai are rost sa investim in el cat timp orasul nu se dezvolta si creste economic si ca populatie tanara. Aici e problema cea mare a orasului nostru, saracia, subzevoltarea si analfabetismul tot mai mare din oras.
Postat 03 Iulie 2023, 17:38 de adi13
Nea Mircea,
fă-te că lucrezi... Eu cred că poți mai mult de atât. Am vrea să ,,vedem" jurnalism adevărat nu doar câteva vorbe aruncate pentru a provoca postacii de serviciu...
Postat 03 Iulie 2023, 16:00 de Dani_el
@robert
De ar fi gata la Piata ai putea vira spre Sucevei si Kogalniceanu. ...
Postat 03 Iulie 2023, 12:38 de adi13
..........
Daca ar fi gata deja acum pasajul de la piata am face cu el ce??? Că e la pachet cu restul deci tot necirculat ar fi.Despre celelalte pasaje nu știu.Cand treci pe langa șantier chiar că nu pare foarte aglomerat și totuși privită în ansamblu avansează relativ ok.La aeroport mie mi se pare fabulos că a reușit să atragă finanțări cumulate de vreo 100 mil euro un aeroport care abia dacă mai are câteva zboruri.Uneori ăștia de la UE pare că nu se uita pe ce dau banii.Vor fi gata lucrările sau nu la termen habar nu am dar faptul că acolo totul e în șantier e comic luând în considerare că toată afacerea asta numita Aeroportul INTERNATIONAL!!!!!! Oradea e practic doar o sumă de eșecuri răsunătoare in ce privește operarea lui și cu toate astea înghite bani la greu.Interesant.Dar poate vorba lui Bolo,era păcat să irosim aceasta oportunitate de finanțare.Pacat că pentru zboruri nu trebuie tot așa un dosar depus la Ministerul fondurilor europene că atunci poate am avea mai mult succes :) că acolo acum aterizează doar banii europeni :))) Una peste alta probabil vom avea de plătit in plus pe ici colo câte ceva dar Nah pentru eventualele probleme ale noastre vom plăti doar noi nu și cei din Satu Mare,Baia Mare,Brașov etc adică toată țara cum va fi in cazul metroului de la Cluj care se anunță un eșec de răsunet (national) cel puțin în ce privește termenele de execuție pe care aproape sigur le va rata acea lucrare și cei 300 de mil euro ii vom da înapoi toți nu doar cei din Cluj.Una peste alta deci sunt in tara situații mult mai incerte decât ce avem noi pe aici.
Postat 02 Iulie 2023, 21:54 de Robert
Pariu cu santierul
Nu se bucură nimeni ca pierdem "pariul" cu şantierele, chiar deloc.Ne îngrijorează alte probleme care vor veni după.Este problemă doar de timp.
Postat 02 Iulie 2023, 21:21 de Maikeltroll
Pagubele aduse orașului de 15 ani încoace sunt încă puțin vizibile.
Sunt imense însă și se vor cuantifica la un moment dat. Haosul a fost creat din neștiință și dintr-o încrâncenare absurdă sau chiar vecină cu psihopatia.
Postat 02 Iulie 2023, 20:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON