URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 10:25

Fripturism avem. „Programe” când?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.

Dar, mai ales, se înmulțesc și se agregă. Nici n-au dat bine ghioceii, că organizația din Beiuș anunța nu doar că a ieșit din hibernare, ci și că s-a făcut mai mare, achiziționând elite locale. Profesori, doctori, dar în special foști polițiști, procurori și judecători. Tânăr pensionar, Statul Paralel de odinioară năpârlește de uniforme și se încartiruiește în cazarma de partid.

Organizația județeană se extinde și ea la vârf, săptămâna trecută înștiințând că în largul Comitet Interimar de conducere, alături de fostul șef absolut Ioan Mang (și de eternul interimar din fruntea filialei orădene, Florin Bodog), au fost numiți încă un fost consilier județean (la origine PDL, client DNA), un fost comisar de poliție (ex-mason, pensionat și el tot în floarea vârstei și convertit ca om de afaceri), un fost prefect (apropo, Claudiu Pop tocmai a acceptat nu doar simpla coabitare cu tovarășii care l-au împins în afara partidului, ci și încadrarea sa la categoria „și alții”), bașca un subsecretar de stat (Gabriel Ghilea, ajuns la Ministerul Dezvoltării cu țidulă de la Minorități, dar cu viitorul securizat prin înrolarea în PSD).

În aceeași zi, tatăl celui din urmă, Gavrilă Ghilea (fost viceprimar PSD, fost vicepreședinte de județ și fost prefect PDL, fost senator și fost deputat PNL), și-a aruncat tricoul galben, pentru că nu se mai „regăsește” între liberali (de parcă în PNL s-ar mai găsi mulți). Neprietenii fac deja rămășag privind ziua în care un nou comunicat va anunța o nouă „extindere a componenței Comitetului Interimar Județean”, cu el între „boboci”.

Cert e că, așa cum de altfel subliniază în fiecare mesaj, „PSD Bihor rămâne în continuare deschis tuturor bihorenilor care doresc să construiască alături de noi o alternativă la PNL”. Că-i deschis se vede, după puhoiul de ștabi din Comitet.

Dincolo de revelațiile lor ideologice și de contorsiunile comunicaționale executate pentru a face vandabile recrutările și cooptările, la fel de cert e că deocamdată pesediștii rămân doar cu deschiderea. În ce privește alternativa, convingători ar fi doar dacă ar pune în dezbatere pe site-uri și prin conferințele de presă niște programe de administrare locală. Evident, serioase și închegate, nu simple lozinci, cum fac din patru în patru ani.

Pentru moment, exersează un fel de bâză, fără măcar o aluzie la ce le vor propune bihorenilor. Problema e că oamenii știu prea bine că, ajunși la butoane, nu ar face nimic din ce fac Bolojan și-ai lui, dar nimeni nu știe ce ar face dacă le-ar lua locul. Mă întreb dacă ei înșiși, pesediștii, știu. Sau dacă o pot spune deschis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Fara legatura cu ce a scris sau nu @CT
ce a scris sau nu @CT ??? Platforma web va permite sa editati postarile, ceea ce si faceti, dar si sa mascati mesajele "neconforme" sub sigla rosie CENZURAT. Ar ramine macar urmele unui conflict, pentru posteritate, o distorsiune spatiu-timp, o amprenta energetica. Din pacate, e mult mai dezirabila metoda "damnatio memoriae" . Asta dovedeste apetitul cenzorilor pentru "critica". Iar UNELE comentarii de pe aici CHIAR ar putea fi un feedback util abordarii jurnalistice. Prezenta sau viitoare. Singurul capital care ii mai poate sustine pe romani in vremurile ce se arata e "mintea limpede". Aveti o mare raspundere... "nimeni nu gindeste pentru tine"
Postat 25 Mai 2023, 22:58 de excalibur
@Moderator
Am inteles, multumesc de explicatie.
Postat 25 Mai 2023, 21:36 de nihil
@Moderator
Fara legatura cu ce a scris sau nu @CT. Inteleg ce doriti sa transmiteti dar as completa 'nu acceptam' cu 'nu acceptam FARA MOTIV'. Asa ar fi cinstit indiferent cine ce da de gratis. In momentul in care publicati in 'broadcast' pentru toata lumea, va asumati ceea ce scrieti. Intr-adevar nu ne tiganim aici, dorim sa avem o platforma de stiri decenta dar cand faceti articole slabe(e rar dar mai apar ocazional), vadit tendentioase, rau editate, unele chiar si semantic gresite sau pur si simplu fara valoare jurnalistica ar fi cinstit sa acceptati critica(cu limita intre critica si jignire) cata vreme nu e in termeni triviali. Acestea fiind zise parerea mea e ca nu se face abuz de cenzura pe acest site. Sunt comentarii din toate taberele destul de pestilentiale care nu au fost cenzurate chiar si raspunsul acesta e o dovada ca sunt totusi analizate inainte de cenzura. Hai CSM!
Postat 25 Mai 2023, 15:28 de nihil
critici, nu jigniri
Ați sesizat bine: facem distincția între critică și jigniri. Criticile sunt bine venite. La jigniri nu trebuie căutat motiv, nu există niciunul pentru care să acceptăm să fim jigniți pe propriul site. Iar CT asta făcea...
Postat 25 Mai 2023, 16:35 de Moderator
Frica cu PSD e si daca vin cu planul
...Ca orice plan ar pune pe masa (de exemplu parcari) ar fi doar la voia intamplarii, gratis pentru toata lumea, dar fara noi locuri de parcare. Sau termoficare subventionata, dar fara noi investitii in productie mai eficienta si mai ieftina (deci in final, mai scumpa, dar din impozitele tuturor). Zero investitii si doar redistribuirea banilor prin gratuitati impartite in stanga. Ieftin la Aquapark, dar chiar si mai putina mentenanta, ce sa mai vorbim de unul nou in Iosia. Si uite asa ramai blocat in timp, fara sa avansezi...
Postat 25 Mai 2023, 01:02 de unu
PSD = BUSINESS
Ăștia or sa facă lucrări fără sa deranjeze cetățenii, le face pe hârtie ca de obicei și din când în când mai face un studiu de fezabilitate, banii se duc, cetățenii nu sunt deranjați, realizări canci. Au avut destul timp sa fac ceva concret cât au fost la CJ , nu au fost în stare sa facă nimic. Interesant ca Bolojan le poate face.
Postat 23 Mai 2023, 18:32 de Sandu2100
dupa cum am zis, tot in opozitie ii vreau
deci tot nu ii voi vota. Planurile primariei pot fi ajustate pe alocuri intr-un detaliu doua dupa critici, dar prefer sa fie dupa planurile Liberalilor!, decat orice neplanuri sau planuri ale socialistilor.
Postat 23 Mai 2023, 18:09 de unu
@unu
Nu s-au reformat deloc, nu au cum. Te bufneste voma cand vezi in ce fel strang randurile. Se vor fi reformat cand fac cu totul alt partid socialist european si lasa dinozaurii in triasic. La momentul asta avem la nivel central si ciuma rosie si holera galbena, raie de la aur si onanism de la usr. Vedem pana la anu' ce se mai lipeste de noi. Loco putem fi oleaca mai optimisti.
Postat 23 Mai 2023, 17:43 de nihil
S-au reformat nitel
Buna observatie: desi fac opozitie mai constructiva in ultimele luni, tot in opozitie sunt buni sa ramana :) scot la iveaza detalii ascunse sub pres de altii, dar nu au nici un plan (daramite unul bun) sa administreze in locul celorlalti.
Postat 23 Mai 2023, 15:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON